Од сутра зимске гуме, припремите и ланце

Министарство унутрашњих послова Републике Српске подсјетило је грађане да од сутра на снагу ступа законска обавеза да без обзира на временске услове, сва моторна возила до 15. априла наредне године, морају имати зимску опрему.

Република Српска 14.11.2016 | 22:49
Од сутра зимске гуме, припремите и ланце
“Под зимском опремом коју треба да имају моторна возила у зимским условима, сматрају се зимски пнеуматици на сва четири точка”, наводе у МУП-у.

Зимска гума, објашњавају, је на свом боку означена сљедећим ознакама: МС, М+С или М&С и знаком сњежне пахуљице на стилизованом обрису планине с три врха. Дубина газећег слоја на таквој гуми мора да износи износи најмање 4 мм.

Додаје се и да, ако возило има гуме са љетним профилом, у опреми аутомобила морају да се налазе ланци који се постављају на погонске точкове у случају зимских услова.

Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске у наредном периоду ће вршити појачану контролу возила у погледу испуњавања услова за учествовање у саобраћају, а посебно опремљености возила са зимском опремом. За непосједовање зимске опреме, Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у Босни и Херцеговини, предвиђена је новчана казна од 40 КМ.

Извор: Мондо.ба
Фото: Тхинкстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар