У Федерацији БиХ у стечају 74 предузећа

У Федерацији БиХ /ФБиХ/ у стечају се налазе 74 предузећа, пише "Дневни аваз" позивајући се на незваничне информације из Федералне агенције за приватизацију.

Босна и Херцеговина 14.11.2016 | 09:15
У Федерацији БиХ у стечају 74 предузећа
Ријеч је о предузећима у којима се већ одређено вријеме спроводе стечајни поступци ради намирења повјерилаца, односно због лошег пословања привредних субјеката.

Највише предузећа у стечају, њих 32, налази се у Зеничко-добојском кантону, 21 их је у Унско-санском кантону, а слиједе Херцеговачко-неретвански и Тузлански кантон са по пет предузећа у стечају.

"Аваз" наводи да је федерално Министарство правде припремило преднацрт закона о стечају који ће бити упућен Влади ФБиХ на разматрање, а који садржи новину према којој се уводи предстечајни поступак који може да покрене само суд.

Предстечајни поступак, који подразумијева финансијско реструктурисање предузећа, или његово оживљавање, не може трајати дуже од 150 дана.

Предсједник Удружења стечајних управника у ФБиХ Нијаз Дервишић рекао је да није сигуран могу ли се овим законским рјешењима убрзати постојећи стечајни поступци.

"Проблем је у томе што нису ријешени имовинско-правни односи, што споро теку судски спорови. Највећи проблем видим у уновчавању имовине. Ни у овом закону није се имало храбрости да се то дефинише, већ је све остављено као и до сада", навео је Дервишић.

Извор:Срна

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хмм

14.11.2016 08:40

А у РС нема висе Ста да оде у стецај

ОДГОВОРИТЕ