Косово добило државни телефонски број 383

Београд и Приштина постигли су споразум о телекомуникацијама који укључује и несметан рад “Телекома Србије” на Космету.

Србија 14.11.2016 | 08:12
Косово добило државни телефонски број 383
На основу тог договора имовина “Телекома” преноси се на “МТС д.о.о”, ћерку фирму “Телекома” на Косову и Метохији, јавља РТС.

Споразум осигурава и троцифрени позивни број за географску област Косова и Метохије који ће затражити Србија, док ће позиви између места у централној Србији и оних на Косову и Метохији бити третирани као међуградски.

Косовска министарка за дијалог с Београдом Едита Тахири саопштила је да је Косово добило међународни телефонски позивни број 383, јавила је приштинска телевизија КТВ.

Према речима Едите Тахири, добијање међународног позивног телефонског броја резултат је интензивних разговора између представника Косова и Србије уз посредовање Европске уније.

У саопштењу на које се позива КТВ, наводи се да је Косово добило државни међународни телефонски број 383 који ће јој доделити ИТУ (Међународна унија за телекомуникације) и оцењује да то “представља велики успех дијалога у Бриселу и изузетну добру вест за нашу државу и њене грађане”.

У оквиру постигнутог споразума, каже се у саопштењу, Србија је дужна да до 3. децембра ИТУ достави писмо у којем изражава слагање да се Косову додели међународни позивни телефонски број. Косово се обавезује да да привремену и ограничену дозволу телефонској компанији мтс.д.о, која треба да буде регистрована према законима Косова.

ИТУ ће 15. децембра доделити Косову позивни број 383, док ће се сви међународни позивни бројеви које користе фиксни и мобилни провајдери на Косову – 381,377,386 бити избаћени из употребе.

Европска служба за спољне послове (ЕААС) потврдила је да су представници Београда и Прштине уз посредовање ЕУ постигли договор о даљој примени Споразума о телекомуникацијама из 2013. односно 2015. године.

Истовремено са почетком рада нове компаније, Међународна унија за телекомуникације ће Косову доделити троцифрени позивни број,” стоји у саопштењу које је стигло из Брисела.

У Бриселу подсећају да је овај договор постигнут у оквиру Бриселског споразума 2013. године, а потврђен Акционим планом из 2015. године.

Ђурић: Сачувана имовина Телекома Србије

Споразумом Београда и Приштине о телекомуникацијама сачувана је комплетна имовина Телекома Србије, а тај споразум ће се позитивно одразити на укупне односе не само са Приштином, него и са ЕУ, изјавио је вечерас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

”Сада се испоставило да је добро што нисмо прихватили постизање споразума који нису у интересу нашег народа и да хоћемо да постижемо оне споразуме који јесу. Договором о спровођењу споразума из 2013, односно 2015. о телекомуникацијама, комплетна имовина Телекома Србије је сачувана што може да се види и у саопштењу ЕУ. То није нешто што само ни тврдимо”, рекао је Ђурић за РТС.

Он је истакао да се сва имовина преноси на МТС доо на Косову и Метохији, односно да је званично власништво МТС Телекома Србије.

”Имовина Телекома Србије је овим трајно заштићена, као и базне станице и све друго”, рекао је Ђурић.

Он је истакао да се ради о важном договору и за Телеком Србију и за грађане, као и да ће се сигурно позитивно одразити и на наше укупне односе не само са Приштином, него и са ЕУ.

”Они су хтели да нашу имовину отму. Ми то нисмо прихватили. Нисмо прихватили тако формулисан спразум. Сада смо дошли до нечега што подразумева, узгред буди речено, и за представнике медије, важну ствар, а то је да и део такозваног дигиталног спектра буде резервисан за медије на српском језику”, рекао је Ђурић.

(Бета,РТС,Б92)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

пропаст

14.11.2016 08:36

браво дјурицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јик

14.11.2016 09:28

За ста браво, зато сто је продао КИМ за имовину телекома, сваста

Name

Опааа

14.11.2016 08:39

Дан за Дан Србија даје независност Косову АБд ускоро и Војводина независна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миливој

14.11.2016 13:02

Па онда и Санџак

Name

ММГ

14.11.2016 09:27

А ста ће мо сад лажови властитог народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРН

14.11.2016 09:31

Браво за Дрзаву Косово !!!@

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

14.11.2016 11:21

Рекао сам даје Косово дрзава сто прије признамо бице свима боље

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО Микиц

14.11.2016 22:39

Анте, бице свима боље када хрватска СРБима врати Крајину и Дубтовник. Тоцак историје се окреце, и све СРБске земље Светог Саве које су насилно са мацем од СРБа отете поново це бити СРБдке милом или силом. СРБско је било и бице ко дозиви и видеце!