Нобило: Ако се докаже учешће Хрватске у рату у БиХ, биће посљедица!

"Притварање десеторице припадника ХВО из Орашја по налогу Тужилаштва БиХ, није политички процес, али може имати политичке реперкусије", рекао је познати хрватски адвокат Анто Нобило у разговору за ХРТ.

Босна и Херцеговина 14.11.2016 | 07:29
Нобило: Ако се докаже учешће Хрватске у рату у БиХ, биће посљедица!
Нобило је казао да се овај предмет налазио у Тужилаштву у Хагу и да је враћен правосуђу Босне и Херцеговине.

"То не значи да се ти злочини нису догодили и да за њих није било доказа, него да је Хаг, бавећи се крупнијим случајевима и починиоцима, случај Орашје препустио на процесуирање босанскохерцеговачком правосуђу. Једина релевантна тема за разговор јесте да ли постоји основана сумња за злочине који се приписују Хрватима из Орашја, и има ли доказа за подизање оптужнице. Хрватска ту не може ништа направити", појаснио је Нобило.

Он је бесмисленим назвао шпекулације о томе да су хапшења услиједила само два дана након посјете хрватског премијера Андреја Пленковића Босни и Херцегповиини, као и питање зашто је хапшење учињено на католички празник Свих Светих.

"Да је држани врх Босне и Херцеговине најавио Пленковићу хапшења, чак и да је за њих знао, показало би се да је правосуђе у БиХ под контролом политике, што је недопустиво. Даље, шта значи да их се није требало ухапсити за вјерски празник? Па, у Босни и Херцеговини је сваки дан неки вјерски или државни празник и ако би се о томе водило рачуна нико никада не би био ухапшен", казао је Нобило.

Адвокат Нобило, који је пред Трибуналом у Хагу, поред осталих, бранио и генерала ХВО Тихомира Блашкића, говорио је и о процесу против шесторице Хрвата ("Јадранко Прлић и остали").

"Уколико се и у другостепеној пресуди потврди међународни карактер рата у БиХ, односно учешће Хрватске у том рату, то може имати озбиљне посљедице по Хрватску", констатовао је Нобило.

На констатацију водитеља да је Хрватска војска била присутна у Босни и Херцеговини на основу договора Фрање Туђмана и Алије Изетбеговића, Нобило је казао да је то тек дјеломично тачно.

"Заборавља се да је по том договору Хрватска војска могла дјеловати у БиХ само на основу позива Алије Изетбеговића. То се сасвим сигурно десило током 'Олује', могуће је да је такав позив постојао и када је у питању Посавина, па и Орашје, али сасвим сигурно Изетбеговић није Хрватску војску позвао да се у Херцеговини бори против Армије БиХ", казао је Нобило.

Он је још казао да је Тужилаштво у Хагу водило истрагу за ратне злочине против хрватског предсједника Фрање Туђмана и да би вјероватно он био оптужен да није умро.

Извор: Истинито

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

мф

14.11.2016 06:46

Хапсење мозе бити свеиједан дан у години нема везе који дан ами засто бас онда и све тако свако ради свој посао кад њему одговара

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАКАВ ПОЗИВ А. ИЗЕТБЕГИВИЦА?

14.11.2016 06:49

ГОДИНАМА СЕ ГОВОРИ О НЕКАКВОМ ПОЗИВУ ИЗЕТБЕГОВИЦА. У ЦИЈЕ ИМЕ И НА ОСНОВУ ЦЕГА ЈЕ ОН МОГАО ЗВАТИ Х. БОЈОВНИКЕ ДА УБИЈАЈУ СРБЕ? НАКОН ПОЦЕТКА ГРАДЈАНСКОГ РАТА ОН НИЈЕ ИМАО ВИСЕ НИКАКАВ ЛЕГИТИМИТЕТ (БАРЕМ НЕ У ИМЕ СРБА) ДА ОДЛУЦУЈЕ БИЛО СТА! ОВО ЈЕ ЈЕДНО ОД КЉУЦНИХ ПИТАЊА КОЈЕМ СЕ НЕ ПОСВЕЦУЈЕ ДОВОЉНА ПАЗЊА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ун

14.11.2016 06:50

Ста се ту има пксебно дојазивати па Хрватски генерали су то јавно признали а полицијске формације РХ регуларне су биле до Мркоњиц Града.Авијација са плеса из Загреба је гранатирала Нови Град и Петривацку цесту цивилно становниство јел треба јос доказа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

14.11.2016 06:58

Прави професионслац и искрен цовјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

14.11.2016 07:06

Ко је палио и пљачкао Мркоњић Град? Ко је убијао у Сијековцу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др.

14.11.2016 14:14

Ма опростили им Каја, Тегелтија и Кесић...бизнис цвјета, Хрвати главни партнери.

Name

Хити

14.11.2016 08:44

Па херцеговацки хрвати, хрвати из средње босне су сасвим другацији од оних који су зивили у посавини па зато их је тудјман продао. Херцеговацки хрвати као и они из средње босне не могу смислит муслимане . У овом задњем рату су хрвати били у бољим односима са србима него са муслиманима јер су им срби били потребни да се одрзе и опстану тамо гдје су били у мањини посебно у средној босни.Користили су србе а и муслимане вјесто гдје им је било потребно.Тако су хрвати у средној босни заробљене муслимане затворили у тунел и затрпали их да се погусе. Срби су реаговали и затразили од хрвати да се ти исти људи пусте бојеци се да це хрвати реци да су то срби урадили. Данас се хрвати курце јер су у НАТО и ЕУ . Нема политицара који у свом говору не спомена како су они у НАТО и ЕУ .Сваки интервју се нагласно казе: Ми као хрватска дрзава цланице НАТО и ЕУ . Комплекс да су као несто постигли и да су неко и несто и да су изнад других на овим просторима. Млади људи им бјезе из дазеле то су постигли али то нико не спомиње..Док нису усли у ЕУ полизали су километер гована. Око вуковра су били натписи градове и села и на латиници и на цирилици ! Данас нема тога.. И сад би они да дијеле лекције како и ста на овим просторима толико су се ускурцили јер су опет нагласавам цланице НАТО и ЕУ. Ко је са њима тикве садио...фујјјјјј!

ОДГОВОРИТЕ