"Стрпите се": Здравство и предуге листе чекања

Приватни и јавни здравствени сектор у пракси су раздвојени иако је Законом о здравственом осигурању још 1997. године предвиђено да пацијенти могу бирати гдје ће примати здравствене услуге. Због дугих листа чекања на бројне прегледе, пацијенти се неријетко одлуче на то да плате више, а чекају мање.

Босна и Херцеговина 13.11.2016 | 21:00
"Стрпите се": Здравство и предуге листе чекања
Цитолошка дијагностика, ултразвук, ЦТ, магнетна резонанца... само су неке од услуга у јавном здравству са дугим листама чекања, јавља Н1. Ако сте и ви зато приватним љекарима плаћали више, а чекали мање, нисте једини.<бр /><бр />"Вољела бих, наравно, да идем приватно, ако могу, али не радим". <бр /><бр />"Већи дио популације изабере приватни сектор због дуге листе чекања или личног односа према пацијенту, са аспекта љубазности". <бр /><бр />"Бирам радије јавно здравство, некако имам више повјерења, иако се чекају редови мјесецима за неки преглед", кажу грађани Сарајева.<бр /><бр />Кардиохирург Емир Солаковић напустио је УКЦС и ускоро отвара приватну клинику. Каже да је због лоших услова у јавном, приватни сектор будућност здравства.<бр /><бр />"Нормално је да пацијент, за свој новац, иде тамо гдје је њему најбоље. Па што не бисмо имали три клиничка центра па да бирамо? Тужно је да имамо само један клинички центар, да будемо осуђени на њих", казао нам је кардиохирург Емир Солаковић.<бр /><бр />А ово није само идеја доктора Солаковића, него и слово Закона. Прије 19 година донесен је Закон о здравственом осигурању Федерације БиХ.<бр /><бр />Предвидио је да се здравствене услуге пружају особама које се лијече у јавним здравственим установама, али и код приватних љекара са којима је Кантонални завод склопио уговор о пружању здравствених услуга.<бр /><бр />Непоштовање Закона разлог је бројних тужби у правцу кантоналног Завода за здравствено осигурање, тврди Мирсад Ђугум, предсједник Удружења љекара приватног сектора Кантона Сарајево.<бр /><бр />"Један је добио судски епилог, један је још на суду БиХ...има и других који су у току процеса, преко Конкуренцијског савјета, судова... Морам рећи да се овим онемогућава право осигураницима да користе основно право да бирају и да им се омогући приступ здравственој услузи на начин на који је то прописао Закон", истакао је Ђугум.<бр /><бр />А док се нешто не промијени, бројеве телефона ваља бирати на вријеме, јер болест, ипак, не зна за стрпљење.<бр /><бр />Извор: Н1

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ЗИВИО НАМ СТАНЕТИЦ

13.11.2016 20:13

ХОЦЕ ЛИ ГА КО МАКЕТИ РАЗВАЛИ УКБЦ БАЊА ЛУКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗИВИО ВАМ БОГДАНИЦ

14.11.2016 06:38

УКИНУО ОБАВЕЗНО ОСИГУРАЊЕ ЗА СТАРИЈЕ ОД 65 ГОДИНА, ПРИВРЕМЕНО БИО УКИНУО И БЕСПЛАТАН ИНСУЛИН, КРИМИНАЛНИ УГОВОРИ О ИЗГРАДЊИ ЈУЗНОГ КРИЛА КБЦ-Б.ЛУКА, КРИМИНАЛ У БАЊИ ВРУЦИЦИ, А АКО УДЈЕ У АРАНЗМАН СА КИНЕЗИМА - БИЦЕ ПРВИ КОЈИ ЦЕ И ЊИХ ОЈАДИТИ.

Name

ДЕ ГОТХИА

13.11.2016 21:15

ПРОФ. ДР СТАНЕТИЋ ЈЕ ПРОШЛОСТ, ДАНАШЊОСТ И БУДУЋНОСТ НАШЕГ ЗДРАВСТВА... ТАЈ НЕУНИШТИВИ МИКРОБ ЗДРАВСТВЕНОГ СИСТЕМА РС ПОСТАЋЕ УСКОРО И НОВИ МИНИСТАР ЗДРАВЉА, ЈЕР ИЗВРШАВА СВЕ НАРЕДБЕ БЕЗ ПОГОВОРА И ДАЛЕКО ЈЕ НАЈЈЕВТИНИЈИ У СВОЈИМ ПРЉАВИМ УСЛУГАМА РЕЖИМУ БЕЗ ОБЗИРА НА ЛОШЕ РЕЗУЛТАТЕ КОЈЕ ПОСТИЖЕ - ЈЕР РЕЗУЛТАТИ НИСУ НИ БИТНИ, БИТНО ЈЕ КОЛИКО СЕ ЧЕГА "ОПЕРЕ" И ДА ПОСТОЈИ ДОБРОВОЉАЦ "ПЕДРО" КОЈИ ЗЛУ НЕ ТРЕБАЛО МОЖЕ ДА ИЗАЂЕ ПРЕД ТУЖИОЦА... А СТАНЕТИЋ СЕ ДОБРОВОЉНО И БЕЗ ИКАКВИХ ЗАХТЈЕВА ПРИЈАВИО ЗА ВОЛОНТЕРА - ДОЖИВОТНОГ "ПЕДРА"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робовласништво

13.11.2016 22:23

Ваљда је досад свима јасно да ова власт уништава све редом, тако је планирано, и зато су заштићени од странаца. Протекторат, марионетска власт...шта очекивати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мИРО

14.11.2016 06:40

ЛИЈЕЧИЛИ БЕСПЛАТНО, Е КО ТО РАДИ ДАНАС , ЧАСТ ИЗУЗЕЦИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

14.11.2016 07:36

Ваљда је свима јасно да кум Ранко води јавно здравство ка пропасти, а у будућности треба да раде само здравствене институције људи које он гура. То и полуписмен може да види и закључи, само их странци не дирају и хране их парама да то ураде.

ОДГОВОРИТЕ