Сјећања - видео... Посљедња игра ''Осимових лептира'': Дан кад је умрла репрезентација Југославије...!

На данашњи дан 1991.године у Бечу Плави одиграли последњи званични меч у историји и победили Аустрију – 2:0!

Фудбал 14.11.2016 | 00:00
Сјећања - видео... Посљедња игра ''Осимових лептира'': Дан кад је умрла репрезентација Југославије...!
Балканско буре барута је већ почело озбиљно да пуца, ратни топови су се чули у Босни и Хрватској, играчи хрватске националности су већ били „дезертирали“... Али до 13.новембра 1991.године фудбалска репрезентација СФР Југославије је била жива.

Био је то дан када су Плави одиграли последњи званични меч. На бачком Пратеру плесали су као много пута у историји. Без већих проблема ученици Ивице Осима савладали су Аустрију (2:0) и пласирали се на Првенство Европе...  Испред Данске и већ поменуте Аустрије. Голове су постигли Синиша Михајловић и Дејан Савићевић, а сусрет против Аустрије остаће упамћен по тешком лому ноге Владана Лукића.

Тадашњи вундеркинд Црвене звезде добио је нешто краћу лопту од Синише Михајловића. У жељи да је освојио жестоко је стартовао кад и један аустријски репрезентативац. Дијагноза је била језива, повреда је Лукића одвојила од терена годину дана...

После тог Беча сигурно знате шта се десило. Репрезентација Југославије није ни дочекала да игра на Првенству Европе. Избачена је непосредно пре почетка турнира. На тај начин стављена је тачка на једну велику епоху, а вероватно и шансу да се Југославија окити титулом првака Европе.



Остаће записано да је Југославија последњи званични меч играла у следећем саставу: Омеровић (Босна), Вујачић (Црна Гора), Миланић (Словенија), Новак (Словенија), Брновић (Црна Гора), Хаџибегић (Босна), Јокановић (Србија), Лукић (Србија) (од 46.Мијатовић Црна Гора), Савићевић (Црна Гора), Панчев (Македонија), Баждаревић (Босна),Михајловић (Србија).

Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

мрмор

14.11.2016 11:37

Сви нормални људи мрзе тамницу народа - Југославију (Србославију),Титу, комунизам, радничко самоупрацвљање, штафету младости, покрет несврстаних и највоише лажно братство и јединство. Ја сам своје рекао, а ви (опет) бришите коментар, јадови цензорски. Зашто не укинете коментате, акоћете пуштати само оне који се свиђају југоносталгичарима, комуњарама, удбашким синовима и сличним паразитима?

ОДГОВОРИТЕ