Договор Туђмана и Изетбеговића

"Притварање десеторице припадника ХВО из Орашја по налогу Тужилаштва БиХ, није политички процес, али може имати политичке реперкусије", казао је познати хрватски адвокат Анто Нобило јутрос у разговору за Хрватску телевизију.

Босна и Херцеговина 13.11.2016 | 21:53
Договор Туђмана и Изетбеговића
Нобило је казао да се овај предмет налазио у Тужилаштву у Хагу и да је враћен правосуђу Босне и Херцеговине.

"То не значи да се ти злочини нису догодили и да за њих није било доказа, него да је Хаг, бавећи се крупнијим случајевима и починиоцима, случај Орашје препустио на процесуирање БиХ правосуђу".

Једина релевантна тема за разговор јесте да ли постоји основана сумња за злочине који се приписују Хрватима из Орашја, и има ли доказа за подизање оптужнице.

Хрватска ту не може ништа направити", објаснио је Нобило.

Он је бесмисленим назвао спекулације о томе да су хапшења услиједила само два дана након посјете хрватског премијера Андреја Пленковића Босни и Херцеговини, као и питање зашто је хапшење учињено на католички празник Свих Светих.

"Да је држани врх Босне и Херцеговине најавио Пленковићу хапшења, чак и да је за њих знао, показало би се да је правосуђе у БиХ под контролом политике, што је недопустиво.

Даље, шта значи да није требало да буду ухапшени на вјерски празник?

Па, у Босни и Херцеговини је сваки дан неки вјерски, или државни празник, и ако би се о томе водило рачуна нико никада не би био ухапшен", казао је Нобило.

Адвокат Нобило, који је пред Трибуналом у Хагу, поред осталог, бранио и генерала ХВО Тихомира Блашкића, говорио је и о процесу против шесторице Хрвата ("Јадранко Прлић и остали...").

"Уколико се и у другостепеној пресуди потврди међународни карактер рата у БиХ, односно учешће Хрватске у том рату, то може имати озбиљне посљедице по Хрватску", констатовао је Нобило.

На констатацију водитеља да је Хрватска војска била присутна у БиХ темељем договора Фрање Туђмана и Алије Изетбеговића, Нобило је казао да је то тек дјелимично тачно.

"Заборавља се да је по том договору Хрватска војска могла дјеловати у БиХ само на основу позива Алије Изетбеговића.

То се сасвим сигурно десило током 'Олује', могуће је да је такав позив постојао и када је у питању Посавина, па и Орашје, али сасвим сигурно Изетбеговић није Хрватску војску позвао да се у Херцеговини бори против Армије БиХ", казао је Нобило.

Он је још казао да је Тужилаштво у Хагу водило истрагу за ратне злочине против хрватског предсједника Фрање Туђмана и да би вјероватно он био оптужен да није умро.

Извор: Вијести.ба/СБ

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Равна Гора

13.11.2016 14:22

1914-1941-1991 хрвати муслимани увјек ФАСИСТИ а СРБИ побједници и зртве на страни правде и слободе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дража Камуфлажа

13.11.2016 15:05

А ти Равногорац, уместо што тркељаш овде, лопату у руке и тражи ме!

Name

Аха наравно

13.11.2016 15:14

Ми Срби права наивнасца,и Недици и Дразе нису ниста имали са свабама. Едикуј се зивота ти Равна Горо.

Name

X

13.11.2016 15:17

Поглавник (тудјман) и доглавник (изетбеговиц) злоцинци који нису казњени

Name

Цазин

13.11.2016 15:25

Ма ја мисмо себе сами поубијали попалили раселили јеси јако паметан

Name

за Цазин

13.11.2016 16:29

Синко,знас ли ти ста је градјански рат??? И то вјерско-градјански рат?? Е то "говно" се десило у БиХ и у бивсој СФРЈ. СВАКО ЈЕ СВАКОГ УБИЈАО,МУЦИО СИЛОВАО,ПЉАЦКАО... БИЛО И НЕПОНОВИЛО СЕ

Name

МИХАИЛО Микиц

13.11.2016 18:14

Генерал Милан Недиц и Генерал Драгољуб Драза Михаиливиц су СРБски херои из Првог и Другог свјетског рата. Да није било њихове јунацки борбе за ослободјење и уједињење васколиког СРБства неби данас ни било СРБа нити Југославије а вјеровстно ни НДХ. Хравити би јос увијек били понизне слуге Аустро-угарске Монархије и њезини коњусари који размисљају о томе ста да одговоре Аустријском Цару на његову понуду каква статус они зеле да имају у Царевини? Зато се СРБски јунаци немогу никада поредити са хрватима, муслиманима и комунистицким дезертерима цији су родитељи током Првог свјетског рата СРБској Војсци продавали брасно измјесано са пјеском да би оно било сто тезе!

Name

Лија

13.11.2016 17:32

У борби за успостављање независне, мултинационалне, мултипрактичне, мултиисламске државе, Алија је у име Срба потписао споразум да их може убијати усташка хрватска војска. Све је то, невин учинио за ''добробит'' Срба у тзв бих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.Микиц

13.11.2016 18:41

А колико су побили Нијемаца ти твоји јунацки генерали Микицу,то си "заборавио"написати

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО Микиц

14.11.2016 01:56

Генерал Милан Недиц је на поцетку Другог свјетског рата командово одбраном истоцни граница Југи славије бранеци СРБију од њемацко продора из Бугарске. Да због издаје хрвата и комуниста није капитулирала ЈКВ Нијемци и Бугари никада неби продрли у СРБију. Према томе Милан Недиц је постао Пресједник СРБске владе под њемацком окупацијом из нузде да би спасао коју СРБску усијану главу, а не због тога сто је био идеолоски слебденик њемацког нацизма и италијанског фасизма. Горски Цар, Генерал Драза Михаиливиц је ПРВИ антифасистицки герилац у поробљеној Европи а комунисти су били њемацко сарадници који су издавали Нијемцима и прогонили СРБске Родољубе све до Хитлеровог напада на Совјетски Савез. То је права истина о догадјајима на поцетку Другог свјетског рата а не она коју си уцио ако си иста уцио у комунистицким сколама!

Name

МП

14.11.2016 06:29

А КАКАВ УГОВОР ИМАЈУ НИЈЕМЦИ СА ХРВАТИМА И КАКО СЕ ЗВАО,И СТА СУ ТРАЗИЛИ НА СРПСКОЈ ЗЕМЉИ ЈЕЛИ ЈЕ ДУБРОВНИК СРПСКИ ГРАД,то се звао УСТАСКИ ПОКРЕТ А НЕ ВОЈСКА ЈЕЛИ УСТАСЕ СУ НАЈВЕЦИ ЗЛОЦИНАЦКИ ПОКРЕТ У ЦОВЈЕЦАНСТВУ У ЦИЈЕЛОМ СВИЈЕТУ И НА ТО СУ ДАНАС УСТАСОХРВАТИ ЈЕДАН ОД НАЈПОНОСНИЈЕГ НАРОДА НАЦИЈЕЛОЈ ЗЕМАЉСКОЈ КУГЛИ,А НЕЗНАМ И ОВО АКО ИХ МОЗЕМО НАЗВАТИ НАРОДОМ ЈЕЛИ РИЈЕЦ НАРОД ЈЕ ЗА ЊИХ УВРЕДА ПРЕ БИХ ИХ НАЗВО ЗЛИКАВЦИИИИИ јели би им ова ријец боље одговарала

Name

босанац и Херц.

13.11.2016 18:47

Засто није било градјанског рата док је био друг ТИТО говедо једно,зато сто је закон постојо.А кад су досли на власт фасисти Милосевиц,Тудјман и Изетбеговиц онда су поцели такозвани градјански ратови које су они произвели.Да би лаксе растурили и опљацкали оно сто се створило за време владавине тита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО Микиц

14.11.2016 10:09

Босанац и херц треба да знас да није било градјанског рата за време Тита, зато сто си заборавио на догадјаје из времена Другог свјетског рата. Он је за комунисте био градјански рат у коме су комунисти уз помоц совјетски тенкова досли на власт.Титовом смрцу је истекло време постојања Југославије. ХРВАТСКА и Словенија захваљујуци комунистима СРБског порекла су стеклу све потребне услове да могу да буду самосталне дрзаве. О томе је Кардељ говорио Цосицу јос 50 година прослог вјека, да це доци време "када це Словенија и Хрватска да буду као римокатолицке земље у саставу Западне Европе а СРБија и СРБи да це творити са другим Православним Народима посебну Православну Федерацију!" Цосиц у својим Мемоарина тврди да није разумио тада о цему њему Кардељ прица. Зато су комунисти послије Титове смрти приступили спроводјењу комунистицке одлуке о разбијању Југославије донесеној на Цетвртом Конгресу КПЈ одрзаног 1929 године у Њемацкој. По тој комунистицкој одлуци Југославија се морала разбити као велико СРБска творевина, а СРБски Народ подјелити вјерску и по покрајинама од којих су створене нове "дрзаве" и измисљени покрајински народи попут македонаца, црногораца и босњака, тако да никада висе СРБи неби могао да буде јединствени, силни и моцни!

Name

Пасха

13.11.2016 20:56

Па Слободан Милосевиц вас је продао

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.11.2016 08:47

Ал бар вјеру нисмо продали а територија се може вратити кад за то дође вријеме

Name

мп

14.11.2016 05:57

Одкуд да овај Српски потурица оволико добар са УСТАСОМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

@мп

14.11.2016 12:19

па у НДХ велика вецина муслимана је била у устасама и то је била дрзава хрвата католика и муслимана

Name

За за Цазин

14.11.2016 08:27

Синко драги не брљави молимте, градзански рат није ако су друге дрзаве умјесане у рату у сусједној дрзави. А овдје се оцигледно тврди и доказано је да су хрватске и србијанске како регуларне тако и паравојне јединице уцествовале на подруцју територије БиХ-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.11.2016 12:14

БИХ и ХР су силом створене противправно и прогласене дрзавама да би се говорило о агресији ЈНА је постојала 50г. немозе бити агресор у својој земљи СРБИ од памтивјека зиве у бих у којој су некада били вецина...знаци мудзахедини и турци су домаци а ми агресори на своме

Name

За ре

14.11.2016 14:22

Како то мислис протуправно, колико ја знам био је референдум о независности БиХ-а, србига бојкотовали, самовољно сто фактицки никакве везе нема исто као када бих босњаци и хрвати бојкотовали напримјер референдум о одцјепљењу рс-а. Вецина свиједски земаља признала БиХ као дрзаву и ста је ту спорно. Наравно спорно је то сто ви срби нисте оствариили Милосевицеву и Цосицеву идеју о великој србији и да сви срби зиве у једној дрзави. Зао ми вас је право јер зрбија вам је све мања и мања. Пссс и није бас истинита она цосицева изјава да на балкану и лаз за 20 година постаје истина. Лијеп поздрав, и продзисе нацијонализма и прихвати се работе...