Градишка: Протести због смрти породиље

Тог јутра Јована Шиник (32) одвезла је двоје дјеце у школу, вртила се кући, направила доручак у породици, а затим позвала супруга да је одвезе да роди. Потпуно здрава мајка умрла је на породу, неодговорношћу и нестручношћу љекара.

Република Српска 13.11.2016 | 21:54
Градишка: Протести због смрти породиље
Поручио је то данас у Градишци окупљеним грађанима на протесту "Сви смо ми Јована", Стојан Тенџерић, стриц Јоване, која је преминула на порођају 28. октобра у Градишкој болници.

Изезузетно драматичан скуп почео је у 11 сати.

Подржали су га бројни грађани који једногласно траже смјену Драгана Јањића, гинеколога који је порађао Јовану и отворено указују на мито и корупцију у овој болници. Пред Милана Швраку, анестезиолога у болници, изашла је мајка преминуле Данка Тенџерић која га је осудила за неодговоран приступ при порођају њене кћерке.

"Моја кћерка је три дана лежала у болници а нико ништа није предузео од свих вас. Ја знам да ви не можете разумјети моју бол јер сам овдје ја изгубила оно највриједније. Ви сте лопови. Ви тражите само паре и треба да на улазу у болницу истакнете цјеновник", поручила је мајка, која је добила подршку грађана.

Породица још чека обдукциони налаз о смрти Јоване. Окупљени су говорили да се породилиште у Градишци треба затврорити, јер како они тврде, ко нема новца не може ни рађати. Милан Црномарковић, отац који је прије двије године изгубио бебу након рођења, рекао је да је и тада организовао мирни скуп на истом мјесту али да се од тада ништа није промијенило.

"Ми смо два и по сата чекали хирурга који је спавао у тренутку док су се борили за живот и мајка и дијете", рекао је Црномарковић за БН телевизију. 

Породица преминуле Јоване тврди да је највећи проблем у томе што није порођена царским резом иако су љекари збнали да беба има више од пет килограма.

"Свјесни смо да љекари штите Драгана Јањића, гинеколога, и све док тако буде овакве трагедије ће се догађати у породилиштима" нагласила је породица преминуле Јоване.

На скупу није присуствовао гинелог Јањић али се присутнима поред анестезиолога Швраке обратио и Владо Марјановић, директор болнице.

"Одмах по захтјеву породице ми смо реаговали у склоду са својим овлаштењима, а Министарство је формирало комисју која је детаљно истражила овај случај," нагласио је Марјановић.

Љекари су окупљенима данас говорили и да уколико имају сазнања о миту и корупцији пријаве их надлежнима.

Такође, они су апеловали да се не износе паушалне оцјене о раду стручњака већ само случајеви у којима су доказане њихове тврдње.



Извор: Агенције/БН телевизија
Фото: БН телевизија

Коментари / 47

Оставите коментар
Name

Драган

13.11.2016 11:39

Људи моји ја не могу да вјерујем да у 21 вијеку породиља искрвари на столу у болници.Тако несто је неприхватљиво и сви би требали да одговарају у том ланцу како министар здравља тако и особље болнице у овом конкретном слуцају.Помоцник министра здравља казе како су све процедуре испостоване и да је све радјено по здавственим прописима и по здравственој пракси.Питам се да ли је то бас тако ја у то невјерујем поготово након овог слуцаја назалост трагицног по породиљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мф

13.11.2016 13:09

Моје дијете које је родено у Градисци 1990 године је УМРЛО КОЈЕ НИЈЕ НИКАД НИ ПРОПРИЦАЛО НИ ПРОХОДАЛО УМРЛО ЈЕ НАКОН ТРИ ИПО ГОДИНЕ НИКАКВОГ ОБЈАСЊЕЊА ТАД САМ ВИДИО СТА ЈЕ ПОРОДИЛИСТЕ И ГЕНОЛОГИЈА Градиске болнице висе никад неце у Градиску болницу ако сам ја код куце само Бањалука Дервента или Прњавор а зивим у Србцу ово би изјавио и пред Судом у медунродном суду имам и папире тј.црмо на бијело.У Градсци су сви Доктори само за у Затвор ито Дозивотни да висе не убијају народ.Драги моји градани поздрав Драган

Name

МИРЈАНА

13.11.2016 22:42

У Градишци има доктора,али који ништа не знају,,Никада лошији докторски кадара није био у Градишкој болници.То само показује какво нам је школство, како се испити полажу,,како се дипломе добијају и да су ти садашњи др незаинтересовани за свој посао,,,за праву сврху свога занимања,,а то је ЛИЈЕЧЕЊЕ ЉУДИ..Једна је ствар почастити др поклоном послије успјешног лијечења ии захвата,,а друга е ствар тражити новац и то је у овој болници постало нешто"најнормалније",,нарочито на гинекологији...Сви који се сјећају предратних др у овој болници сјетиће се какве смо стручнајке имали,,у било којој области медицине,,били су врсни доктори,али нажалост ови садашњи ништа не научише од њих,,нити свој посао,,нити однос према пацијенту,,нити културу понашања..У једном су најбољи,,а то је да прстом нико не мрда ако му се коверта не да,,па чак и медицинска сестра неће да вас погледа,,ако бар чоколаду не добије...Само се жале на мала примања,,,а шта би требали рећи јадни,болесни људи,који се довијају на све начине да преживљавају и при том ако немају новца нико их неће погледати...Могла бих испричати лични случај,,о смрти мајке скоро у тој истој болници....када сам схватила да нас нема ко лијечити..Млади др немају искиство,,а немају од кога научити јер су они од који треба да уче отишли у политику попут Швраке и још неких.

Name

забринута

13.11.2016 12:21

Тузно,искрено сауцесце породици Синик,уз њих сам,имају моју подрску. Кривцима за смрт мајке са петеро дјеце нека бог суди,залосна је та бахатост појединаца у здравству гдје се изгубила Хипократова заклетва,моралност ,струцност .Доктора не треба смијенити него му одузети лиценцу за сва времена.А тек изјава зам. министра да је све урадено по процедури а породиља умрла јел је искрварила ,таква баналност у болници гдје постоје услови ,хирурзи,трансфузија гинеколози и друго особље,какав апсурд. У рату људи губили екстремитете па је друг поред њега каисем подвезивао крвне судове и људи се спасавали од искрварења .Забринута сам за ово друство и насе здравство ,има дивних струцних људи али је много висе оних других.Влада Српске мора хитно реаговати за лосу ситуацију у здравству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Матриx

13.11.2016 12:25

Драган Богданић и његови корумпирани полтрони у Министарству здравља су највеће зло које је могло да се деси народу РС, када је у питању здравствена заштита. Он је својим доласком у МЗ зауставио све пројекте који су имали за циљ да побољшају здравствену заштиту грађана, између осталог и да се уведу европски стандарди у вези квалитета пружања здравствене заштите. Др Марјановић треба да поднесе оставку јер је он својевремено одбијао да примјене те стандарде у градишкој болници јер је на индиректан начин одговоран за смрт те жене! Наравно, оставку би морао, да је моралан а није, и министар Богданић јер је и он директно одговоран за општи хаос у здравственом систему РС! Како су неки давно говорили, "Картагину треба разорити". Ко схвати, схватио је!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ

13.11.2016 12:31

РИБА УВЈЕК СМРДИ ОД ГЛАВЕ. УХАПСИТЕ БОГДАНИЋА ПА ОНДА ХАПСИТЕ РЕДОМ СВЕ ДО ЧИСТАЧИЦА И ПОРТИРА - АКО ТРЕБА, ЈЕР ОВО ЈЕ ИЗЛУЂЕН И ИЗГУБЉЕН НАРОД КОЈЕГ ЈЕ УНИШТИЛА ЈЕДНА МАЛА ГРУПА ОПАСНО БОЛЕСНИХ КЛЕПТОМАНА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгана

13.11.2016 17:33

Мене је породио исти тај доктор.Улазио ми је у собу нон стоп питајуци кад ће ми доћи муж.Само што ми није рекао кад ће донијети паре.Ја сам такодје требала на царски с обзиром да је беба била тешка и једва су ме породили природним путем.Бог зна како бих завршила да није звао породични пријатељ који ради у здравству лично јањића Јован и нека је лака црна земља а тај гад ће платити све Бог види.....

Name

Протествовати и протествовати

13.11.2016 13:12

Најприје затражити имена чланова комисије.Друго каква је улога доктора Латиновића у комисији која је утврђивала одговорност љекара гинеколога.Др Латиновић је психијатар

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

13.11.2016 14:02

НЕ ПОСОТОЈЕ УЛОГЕ, НЕМА ПРОФЕСИОНАЛИЗМА И ЕТИКЕ... НЕМА ОДГОВОРНОСТИ - НЕМА НИ ПРАВИХ ЗАКОНА - ПОСТОЈИ САМО ЛИЧНОСТ АУТОРИТЕТА НАЗОВИ МИНИСТРА И КЛЕПТОМАНА КОЈ ЈЕ ТРГОВАЦ БАЊСКИМ ПАНСИОНИМА... А ПОСТОЈЕ, ЕГЗИСТИРАЈУ И РАЗМНОЖАВАЈУ СЕ САМО УПЛАШЕНЕ ВЈЕРНЕ СЛУГЕ И ПОЛТРОНИ КОЈИ ЧУВАЈУ ЛОПОВСКИ "ЦАРСКИ ПРИЈЕСТО"... А ЈЕДАН ОД ЊИХ ЈЕ И ТАЈ БЕЗИМЕНИ И БЕСКИЧМЕНИ ЛАТИНОВИЋ.

Name

латиновић

14.11.2016 13:45

Ја сам незамјењив.

Name

Татјана

13.11.2016 15:35

Драги градјани Градишке ,ми немамо државу,здравство и социјалну заштиту ,судство,школство. Овдје влада анархија. Радјаоне неопремљене , мајке умиру на породу у 21 вијеку. Нема ријечи утјехе овој трагедији!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАКО

13.11.2016 15:47

Срамота и срамота, Јос један доказ да насе сколство није низасто. Колико је таквих слуцајева али они крију, свуда је јаваслук и нерад а поготово за Мафију у бјелом. Сауцесце Породици а њој лака земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

13.11.2016 17:05

Доктори у насим болницама су толико корумпирани,да је то невјероватно. Толико одлазу операције,јер зеле паре,да доводе у питање зивоте пацијената.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

13.11.2016 18:07

Засто зеле паре? Јер их је народ навикавао на паре. Увјек се дају паре да би се гледало на свога. Ако је успјесно просла операција или ста вец - давало се пара. Доктори, сестре су се на то навикли и сад је нормално да зеле паре!

Name

..

13.11.2016 18:03

Ви - Народ сте навикли те докторе да их цастите, да им платите или поцастите да се брину за васе најмилије кад су у болници. Народ је крив сто је уопсте поцео да цасти докторе са парама. По моме су зато и доктори такви постали..

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирко

14.11.2016 13:37

Али које докторе народ части?Па до прије пар година нико није хтио узети анестезију за специјализацију.Народ је навикао да даје хирургу и гинекологу паре.У 90% слућајева им гурају по 50,100еура након операција коју би урадио на исти начин и да се не дају паре.

Name

Нико битан

13.11.2016 19:40

Зао ми је породице и дјеце која су остали без своје мајке а сад цу вам реци истину Драган Јањиц није ни порадјо нити је он био на породу цовјек није ни радио тај дан а главни кривац је Владо Марјановиц јел је на том одјелу одавно нетрпељивост и неред не само због Јањица на том је одјелу главна сестра која није акусерка ни бабица вец сестра опсте праксе и која се не разумије нити има знање за тај одјел ал је атрактивна директору и она треба да лети

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко ко се распитао

13.11.2016 20:55

Не лупетај, то су нетачне, произвољне, злонамјерне и опасне информације. Па сам Ранко Шиник , супруг јованин, каже да је др Јањиш изашао из сале и саопштио му истину. Информиши се, и не злоупотребљавај више тастатуру.

Name

Нико битан

13.11.2016 19:53

Нек удје новинарска екипа на тај одјел па нек се увјери и види само облацење главне сестре и која само сједи и куца по телефону и која немозе надгледати ни један пород зато сто није струцна и питам се само имали игдје јос породилисте гдје је главна сестра тог одјела опстег смјера а не акусерка

ОДГОВОРИТЕ
Name

градисцанка

13.11.2016 20:06

Теско и претеско

Name

Маринко П.

13.11.2016 20:33

Очекивао сам да ће начелник Зоран Аџић да се појави на скупу и заједно са народом који га је изабрао. Мозда је имао неке вазније обавезе данас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домус

13.11.2016 20:34

Шврака не сноси никакву одговорност. Он је ту дошао само зато да би полтронисао др Марјановићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХиЊа је то

14.11.2016 06:48

Шврака је дошао да вреба прилику да постане директор болнице. Преварио се дебело, умало га нису линчовали.

Name

Јелена

13.11.2016 20:57

Свака част доктору Михајловићу који је данас био уз свој народ на протесту, али ме чуди да није био др Дуњић или начелник Аџић?

ОДГОВОРИТЕ
Name

јово

14.11.2016 12:04

Па и Дуњић и Ажић су нормалнији од Михајловића,неће ваљда на несрећи зарађивати политичке поене.

Name

Љиљана

13.11.2016 22:29

Да је тај љекар имало цовјек сам би отисао и никад висе не би радио,али вецина њих отаљава веома тезак позив и греске се покривају.тузно да комисија никад не доказе греске,залосно операција успјела пацијент умро.Ста се догадја са бебом,како је она?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

14.11.2016 05:04

Част изузецима, ал доктори су фукаре, гледа те у очи како ти најмилији умире и отворено ти каже нема кревета, али ако платиш толико, е онда ће се пронаћи један. Анализирајете само ликове поменутих, анализирајте њихове породичне ситуације,( разведени, насиље у породици , у 2, 3 и петом браку, дјеца наркомани, не плаћају алиментацију, дјеца се поубијала на разне начине,) анализирајете њихов однос према пацијентима, па ће те закључити да су исти фукаре. Овде се бахате и иживљавају, а кад оду у иностарнство мањи су од макова зрна и туте носају ако треба и у дупе љубе да брже прође. Овде, нити се кога боје , нити се кога стиде, а и немају кога, погледајте нам министра здравства и његову замјеницу ( бивша директорица центра за социјални рад Лакташи) обе фаце одавно одлијепиле од реалности и од природе своје професије. Они и кад сањају сањају да узимају и у сну причају , дај, дај, дај ..... Доктори се баве политиком, мито је обавезан декор њихове професије, а тек мањак знања и искуства то је за неповјеровати. Знате ли ви људи шта значи бити доктор, прво хуманиста ,па све друго. Али хуманизам је кажу умро кад и ренесанса , па наши доктори ,а поготово докторице са " јаким мужевима" е то је тек хорор. Докторице у ноћној смјени, се не смију будити, а докторе је боље не будити јер су тада тако вулгарни и безобразни. Ово пишем из искуства, али " поштована" господо све ће вам се вратити , има један који враћа , у мом случају се том вулгарном и из сна пробуђеном доктору тако лијепо вратило, а даће Дог и осталима. Ал док је Кума здравства, доктори су заштићени ко бијели медвједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ковач

14.11.2016 12:03

Анезтезиолог не порађа жену у рађаони већ у операционој сали ради анестезију кад се ради царски рез,он не води трудноћу и не поставља индикацију за царски рез.

Name

шврака

14.11.2016 15:11

Лош сам доктор али сам још гори политичар. Па пошто сам у политици тотално пропао сада се враћам професији

Name

миле

14.11.2016 17:26

Ко је пропао видјећемо за 4 године,ко са Извором лијеже попишан се буди.

Name

ре Миле

14.11.2016 18:22

Жао ми те Миле, а можда ти се може помоћи. Стави дебљу капу па пробај ударити који пут главом у зид.

Name

шврака

15.11.2016 00:22

Брзо ће Аџићу досадити Извор а онда ето прилике и за мене

Name

АНИТА

14.11.2016 09:18

овом доктору под хитно одузети лиценцу.Ово није први или други случај да тако заврши. 2008. год. је исто тако породиљу патио од јутра до 4 сата по подне и на жалост беба није преживјела. родитељи су поднијели тужбу али је обдукциони налаз промјењен, они имају један а на суд иде измјењен. То је жалосно али истинито.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хоп-цуп

14.11.2016 23:52

Цуј одузети лиценцу?! Треба му смртна казна! То је убица!

Name

Петар

14.11.2016 17:24

Породиља која је заједно са покојном Јованом била у истој соби тврди да је Јована јаукала од болова и да јој нико није прилазио цијелу ноц.Јована је умрла у страсним мукама због обилног искрварења просто је зена попуцала и када су ови видјели ста се десило онда су реаговали а тада је назалост све вец било касно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

14.11.2016 17:24

Породиља која је заједно са покојном Јованом била у истој соби тврди да је Јована јаукала од болова и да јој нико није прилазио цијелу ноц.Јована је умрла у страсним мукама због обилног искрварења просто је зена попуцала и када су ови видјели ста се десило онда су реаговали а тада је назалост све вец било касно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зорица

14.11.2016 19:12

ЗАСТО ДИРЕКТОР МАРЈАМОВИЦ НЕ ПОДНЕСЕ ОСТАВКУ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

јовић

14.11.2016 20:24

СДС,СНС-Биљана Плавшић,СДС,СНСД.то су му странке откад је директор.

Name

Љиљана

14.11.2016 19:45

Та породиља из собе је јако вазан свједок и у тузби,ако породица покрене исту.Комисија није објективно одрадила свој посао зато сто се они медјусобно стите.Породици зелим да успију да истјерају правду због покојнице,а и због дјеце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милана

14.11.2016 20:19

Директор Марјановиц није способан да заведе реда у болници зато треба бити смјењен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрињац

15.11.2016 05:46

Нема здравствене установе где не цвета мито и корупција.Доктори са купљеним дипломама и политицки запослени.Сваки сегмент овога друства је отрован.Од председника дрзаве па низе.Назалост обицан свет све то плаца.Много дјеце а и породиља је унистио и Др Марковиц у Зворнику.Таквим докторима треба забранити дозивотно да се баве лекарским позивом.Назалост ту нико ниста не предузима и мисљења сам да народ мора да им постане судија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

денис

15.11.2016 08:27

Гдје има доктор са купљеном дипломом,причаш глупости,нема приватног машинства,електотехнике,медицине,математике,физике.Гдје треба мозга за то не постоје приватни факултети.

Name

др

15.11.2016 08:43

Па тај јањиц је задња фукара а јос је гори онај ко ха дрзи па ста је тај цовјек све урадио у назад пар година и колико је оцвјелио мајки и оцева заслузује само једно метак у цело то би ја урадио

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

15.11.2016 16:36

Све то треба на робију најгори су акусери само гледају да прије ухвате мустулук. Моја зена је једва остала зива да није било бабице, по докторици би искрварила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бансхее

15.11.2016 18:13

Чуди ме , да нико не коментира разговор мајке и оне протуве, гдје он тврди да је њему тезе због смрти њене кћери. Требало га је линчовати! Сад да опозиција почне ту причу , критичари би казали да је безидејна и да треба креативније да дјелује! А то је шутња о свему! Јадно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

србац

15.11.2016 19:57

Не познајем оца који није дао паре доктору за пород дјетета јер ако ниси дао неце је он погледати а камоли породити .

ОДГОВОРИТЕ
Name

М.Разбој бб

15.11.2016 22:23

Слазем се са тобом.То је истина.Два пута сам радјала у Градисци и муз је давао паре др Јањицу.Јер да није дао паре не би ме нитко ни погледао.Позз за Србац