Видео: Југославија је била страх и трепет за Грке...!

Велика Југославија није имала готово никаквих проблема са фудбалерима Грчке, који су углавном били сталне муштерије националног тима.

Фудбал 13.11.2016 | 13:30
Видео: Југославија је била страх и трепет за Грке...!
Пред недјељну утакмицу Босне и Херцеговине са Грчком у Атини у оквиру квалификација за Мундијал 2018. године у Русији, одлучили смо да се присјетимо како је бивша држава пролазила са "хеленима" у међусобним утакмицама с обзиром да "змајеви" имају негативан омјер с Грцима.

Још од периода прије Другог свјетског рата, Југословени су на фудбалским теренима тукли Грчку лако, сигурно и убједљиво, а једна од највећих побједа тадашње Краљевине Југославије догодила се 1932. године под вођством селектора Бошка Симоновића.

На Балканском купу у Београду, Југославија је предвођена Александром Тирнанићем декласирала "хелене" резултатом - 7:1 (3:1).

Након рата, педесетих година 20. вијека, плави су предвођени тадашњим голгетером Тодором Веселиновићем против Грка уписали два минимална тријумфа, да би у наредној деценији у квалификацијама за Олимпијске игре, Југославија "петардом" у Атини почастила домаћина.

Голове су тада постизали Бора Костић, Анте Жанетић, Силвестер Такач, Милан Галић и Томо Кнез.

Грци су и у седмој деценији прошлог вијека наставили да буду "сталне муштерије" Југославије - три меча и три побједе, а љубитељима фудбала посебно је остала у сјећању утакмица из 1973. године у Атини у квалификацијама за Мундијал у Њемачкој.

Плави су тада јурили побједу од два разлике и вођством од 2:0 стигли надомак циља, али због црвеног картона остали са десеторицом фудбалера и Грчка је стигла до изједначења. Међутим, чувеним голом Станислава Карасија у посљедњим секундама, Југославија је стигла до жељене побједе од 2:4 и пласмана на Свјетско првенство.



А осамдесете су биле године, кад су плави поново "разбијали" Грке - на четири меча 5:1, 1:4, 1:2, 3:0, а ми се присјећамо партије са сплитског "Пољуда" из 1981. године пред око 50.000 навијача са југословенским тробојкама.

Најзаслужнији за нову "петарду" били су фудбалери из Босне и Херцеговине Вахид Халилхоџић и Едхем Шљиво, а у тадашњем тиму плавих које је предводио селектор Миљан Миљанић нашли су се још Предраг Пашић и Блаж Слишковић.



П.С. Југославија је од свог настанка 1918. године па до распада почетком деведестих година 20 . вијека одиграла 20 утакмица против Грчке и уписала чак 16 побједа. Два меча су завршена неријешеним резултатом уз два тријумфа "хелена" из 1930. и 1934. године.

Извор: мондо.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кал

13.11.2016 12:43

Ех и сад ће Хелени попушкарит

ОДГОВОРИТЕ