Годинама давала мито за посао, па престала!

Да давање мита за запослење у здравственим институцијама не мора бити јавна тајна, сведочи и конкретан пример из Опште болнице Коњиц.

Босна и Херцеговина 12.11.2016 | 21:54
Годинама давала мито за посао, па престала!
Фото: Аваз / Промо
Адмира Хакаловић

Њега је потврдила Адмира Хакаловић, медицинска сестра у Дому здравља, који је раније деловао у склопу Опште болнице, која каже да је више од пет година била приморана давати новац како би јој се продужавао уговор на одређено време.

Примање радника

Хакаловић је пристала све испричати након што јој је недавно истекао уговор, а руководство Дома здравља одбило да га продужи.

"Од јануара 2011. запослена сам у Општој болници Коњиц. Готово шест година сам под уговором. Свако пола године тај уговор би се продужавао, али сваки пут би ми тражили новац, који би им мој свекар носио. Потписала сам укупно 12 уговора, а сваки сам морала платити да бих остала на послу. За моје тврдње имам и доказе", говори Хакаловић за „Аваз“.


Фото: Аваз / Промо
Општа болница Коњиц

Она истиче да је уговоре потписивала с директорицом Опште болнице Коњиц Сузаном Бегић-Соколовић, која је стално говорила да по наређењу из Министарства здравства више не могу примати раднике.

"Али, ипак су увек изнова тражили суму, а мој свекар носио би им од 1.000 до 3.000 КМ. Иако су мени говорили да не би смели продужавати уговоре, ипак су примали друге раднике" наводи Хакаловић.

Право на рад

Након што јој је недавно истекао уговор, како истиче Хакаловић, Јасминка Хрвачић, директорица нове уставе, Дома здравља Коњиц, одбила је да јој га продужи, а ту више, наводно, ни новац није помогао.

"Мајка сам двоје дјеце и овај посао ми треба. Ми смо, једноставно, морали давати новац да бих имала посао. Сада ми је угрожено основно људско право, а то је право на рад" казала нам је Хакаловић.

Шта кажу из болнице и Дома здравља

Директорица Опште болнице Коњиц Сузана Бегић-Соколовић, је на питање о постојању овог конкретног случаја одговорила СМС пруком у којој стоји да "о таквим стварима први пут чује".

"Она је примана на одређено време, према потребама службе. Ја иначе нисам њена претпостављена" одговорила нам је Бегић-Соколовић.

Јасминка Хрвачић, директорица коњичког Дома здравља, одговорила нам је:

"Нека она каже коме је давала новац, мени сигурно није. Њој је сада истекао уговор и није јој продужен. Нема законског основа да јој се даље продужава уговор, јер имамо довољан број медицинских сестара."

Извор: Аваз

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Цорка

12.11.2016 19:31

У затвор ти, твој свекар и онај ко је примао новац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО Микиц

12.11.2016 20:20

Браво Цорка. Правну дрзаву русе и криминал цине сви они који мито дају као и они који мито примају. У затвор требају да иду и једни и други!

Name

за Цорка и Михајла

13.11.2016 06:54

Изгледа да вас двоица немате никаквих проблема.У цланку (у преводу) писе,ако не дас паре неце се продузити уговор. Знаци, паре или на улицу. Јако ме интересује за ста би се ви определили? За улицу? Ако је некоме, ко је на одредјеном радном месту,законом дозвољено да сваких сест месеци од некога касира лову, онда ту треба несто не стима. Поздрав Богољуб

Name

занимљиво

12.11.2016 19:46

како прва стар људима доде кад покривају своје лази да казу следеце "нема законске основе" или "нисам упознат са тим" или "ми имамо довољно сад" мислим сад је све по закону а ста је било јуце није битно. Ево рецимо клинац који је пребијен јуце, сви се такмице да казу да су све урадили по процедури и пропупису. Знате неко ко не ради ниста сигурно ради све по пропису и процедури а одувјек је били ко ради тај и греси и зато казем кад се погледа да све стима у тим књигама онда сигурно негдје постоји греска која би могла негода костати посла и костати затвора и кад смо вец код тога која комисија мозе да казе за ону трудница хеј све је били ок. \

ОДГОВОРИТЕ
Name

глув

12.11.2016 21:14

Ето проклетство новац фуј да би се поштено уговора реално поштовање.

Name

Невјероватно

13.11.2016 07:20

Испада да је више пара дала за мито него што је зараџивала , мутно је ту нешто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цх

13.11.2016 15:45

И мени како јој се исплатило да ради и њима даје зар није боље не радит

Name

малта @

13.11.2016 08:56

Мислим да није слагала инаце овако све назалост функционисе.. .ко са суди и осуди овакве примере када је правосудје покровитељ корупције..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

13.11.2016 11:50

Ову сто је давала мито це затворити а Директорица сто је узимала мито није крива посто је супруга бивсег комесара МУП-а ХНК-Кантона. Е то вам је наса дрзава дала брацо Срби,Хрвати и Босњаци за то сте гласали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

14.11.2016 06:18

Ко даје мито, мора кривицно одховарати.

ОДГОВОРИТЕ