Ево шта не треба да поручујете у ресторану

Изабрати нешто укусно с менија у ресторану може бити изазовно, нарочито ако вас привлачи неколико јела. Задатак би вам могло олакшати признање врхунских кувара о томе шта они никад не би наручили у ресторанима.

Занимљивости 12.11.2016 | 18:42
Ево шта не треба да поручујете у ресторану
На листи јела која не би наручили нашла се риба понедељком и јаја у сосу холандез, али и многа друга јела.

Јаја са сосом холандез

Познати кувар Ентони Борден тврди да је бранч оброк у којем кувари најчешће сервирају оно што им је остало од вечере петком и суботом. Често избор гостију су јаја са сосом, а Борден тврди да се сос треба држати на одређеној температури како би био сигуран за конзумирање.

"Бактерије воле холандез", написао је у својој књизи "Китцхен Цонфидентиал".

Остриге

Ако нисте у ресторану који се поноси својим јелима с морским плодовима, избегавајте остриге. Ако нису добре, може вам бити јако лоше. Зато би било јако добро да сте сигурни да их ресторан набавља од провереног добављача и да су свеже.

Риба понедељком

Већина ресторана рибу наручује у четвртак, што значи да ако је наручујете у понедјељак - стара је пет дана. Квалитет рибе брзо опада с временом па је пожељно јести је што свежију.

"Никад не наручујем рибу понедељком, осим ако не једем у ресторану с четири звездице за који знам да рибу набавља директно из улова", написао је Борден.

Било које јело с пилетином

Ако гледате редовно куварске емисије, сигурно сте приметили да кувари ретко стављају пилетину у средиште својих оброка. Разлог за то јесте чињеница да је ово месо тешко припремити да буде богато укусом и сочно. Јела с пилетином често су скупа, иако је пилетина једна од јефтинијих врста меса на тржишту.

Морски плодови ако нисте уз обалу

Ако сте уз обалу, вероватно је да су морски плодови које једете уловљени тог јутра. Што сте даље од обале, време транспорта је дуже, а могуће је и да су до ресторана стигли смрзнути. Чим су уловљени квалитет морских плодова се срозава па избегавајте да наручујете морске плодове, осим ако сте сигурни да су уловљени тог дана. Борден такође препоручује да не наручујете дагње јер куварима често промакну оне лоше па вам након оброка може бити веома лоше.

Добро печену говедину

Кувари мрзе да припремају јако печену говедину, јер знају да дужа термичка обрада уништава тако скупи комад меса и претвара га у жилав оброк. Међутим постоји још један разлог, а открио га Борден.

"Чување меса за јаче печење традиција је свих кувара. Наиме, они комади меса који нису толико квалитетни чувају се за касније, односно оне муштерије које ионако више воле укус угља", рекао је.

Не наручујте јела која нису на јеловнику

Куваре и конобаре ништа неће толико наљутити као муштерије које желе превише измена у оригиналном јелу.

"Сваки пут кад неко наручи нешто што није на менију, сви полудимо. Конобар мора да иде у кухињу и објашњава посебне жеље госта, због чега се изгуби превише времена и на крају нико није задовољан коначним јелом", написао је један корисник Редита који се представио као кувар.

Извор: Индеx
Фото: Тхинкстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар