Како се Срби радују Трамповој побједи?

Од новог америчког председника Доналда Трампа не само српски таблоиди него и поједини политичари, чак и шеф државе, очекују заокрет у спољној политици и разумевање за позицију Београда о непризнавању независности Косова и Метохије. Представници проевропског крила опозиције и политички аналитичари оцењују, међутим, да су таква очекивања на великој удаљености од реалности.

Србија 12.11.2016 | 07:29
Како се Срби радују Трамповој побједи?
Председник Србије Томислав Николић, честитајући новоизабраном америчком председнику Доналду Трампу, изнео је оцену да се у Вашингтону може очекивати боље разумевање става Србије о непризнавању независности Косова и Метохије.

"Очекујем да и Србија за сваки свој потез не буде само критикована од стране Сједињених Држава, него да почну да размишљају колико ми имамо права и на шта ми то све имамо права", рекао је Николић.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да званични Београд није давао подршку ниједном америчком кандидату, али је приметио опште одушевљење у земљи, и у редовима сопствене странке, због победе Доналда Трампа.



Да не очекује да ће се америчка спољна политика према Србији значајно променити поручио је већ дан након избора амерички амбасадор у Србији Кајл Скат, али српски националисти и популисти наставили су своје својатање Трампа.

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ и његови партијски другови носили су мајице са Трамповим ликом, после чије победе је лидер радикала рекао да му је срце "велико као Златибор".

На другој страни, посланици проевропски профилисане опозиције нису препознали разлог за оптимизам домаћих националиста. Зоран Живковић, лидер Нове странке, каже да не разуме зашто би се Србија радовала Трамповој победи.



"Не видим никакав разлог да се радујемо због тога. Било ко да је председник Сједињених Америчких Држава, битно се неће променити однос те велике силе према Србији, према Балкану и према Европи", речи су Живковића.

Истовремено, лидер Покрета снага Србије Богољуб Карић, иначе лице под оптужницом, хвали се локалном таблоиду да је добар пријатељ са новоизабраним америчким председником већ 30 година и изјављује да је Трамп већ "најавио могућност да се са Владимиром Путином сретне на самиту у Београду".

А председник десно-националистичког Покрета "Двери" и опозициони посланик у Скупштини Србије Бошко Обрадовић сазвао је након вести о Трамповој победи чак и конференцију за новинаре, током које је дословно изјавио саучешће Влади Србије и премијеру Александру Вучићу због, како је рекао, погрешне процене и подршке коју су пружили Хилари Клинтон на изборима за председника САД.

"Сигуран сам да Доналд Трамп може да окрене нови лист америчке спољне политике према Србији ако хоће", казао је Обрадовић, уверен да ће се талас пораза естаблишмента из Америке пренети у Европу, али и у Србију већ на пролеће идуће године када су заказани председнички избори.

И док поједини политичари подгревају ни на чему засновано очекивање промене америчке спољне политике према Србији и Балкану, српски таблоиди потукли су у том правцу све рекорде.

У појединима од њих осванули су овакви наслови и наднаслови: "Трамп нам може вратити Косово", "Албанци очајни због пораза Клинтонове", "Путин и Трамп нам враћају Косово".

"Питање је на чему се заснивају надања да ће републиканац Доналд Трамп променити политику према Србији, односно, према њеном ставу о непризнавању Косова, ако се зна да је Косово прогласило независност у време републиканске администрације Џорџа Буша, која га је међу првима признала", каже за Радио Слободна Европа Бојан Ал Пинто Бркић из Форума за међународне односе:

"САД су признале Косово пре осам година и врло је мало вероватно да би се ту нешто могло променити. Нема никакве подлоге за очекивање да се комплетна спољна политика може мењати, а посебно да Сједињене Државе могу вући такве потезе као што је повлачење признања једне суверене државе – то се до сада још није догодило", подсећа Бркић.



Сличан став износи и Ђорђе Павићевић, професор београдског Факултета политичких наука.

"Не знам на чему би била заснована таква очекивања осим на тој нади да ће сад све одједном да се промени, а то не знам да ли се икада догодило без неких драматичних промена типа рата или неких већих сукоба", каже Павићевић, који коментаришући изјаву председника Николића да ће сада Вашингтон показати веће разумевање за српски став о непризнавању Косова, оцењује да је то изјава за унутрашњу политичку употребу.

Дипломати и познаваоци америчке спољне политике већ су у самом дану Трампове победе изнели оцену да се ништа битно неће променити у односу Сједињених Држава према Србији, али десни популисти и таблоидни медији и даље емитују своје ни на чему засноване наративе.

Извор: Радио Слободна Европа
Фото: Радио Слободна Европа

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ОПТИМИСТА

12.11.2016 06:46

Нема потребе да се полемисете колико ТРАМП мозе ста да преокрене на Балкану, а сигурно мозе доста. За нас је довољно да нас види као пријатеље и да разумије један народ коме је исцупано срце ( Косово ), а остало це све припомоци и ПУТИН ,,,. У сваком слуцају за србе и СРБИЈУ долазе боља времена, као и за СРБЕ из Босне и Хрватске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др.Мр

12.11.2016 07:57

Џаба се шлихтате.Од те љубави нема ништа.

Name

мф

12.11.2016 08:15

Овај први комензар је сто посто исправан и тацан а ови остали млате прану сламу.

Name

Баш си оптимиста

12.11.2016 08:19

Није се родио Американац који ће икада мислити добро Србији. Све захваљујући пропалицама попут Шешеља и Николића и њиховим обожавањем Путина. Једини Срби који су добродошли у Русију, су лопови који долазе с украденим народним парама. Сваки метак испаљен на Србију је направљен у фабрикама које контролишу Трумп и његови јарани, свака испаљена ракета је дошла по налогу Трумпове странке. Само Србину може наумпасти идеја да шаље честитке Америчком предсједнику док у исто вријеме лијепи Путинове плакате, медицински феномени...

Name

ре

12.11.2016 10:24

Па вама долазе боља времена одкад знам за себе а ти даси и мало памтан знао би да од Косова нема ниста зар ти мислис даце 2 милиона Албанаца на то пристати.

Name

ре

12.11.2016 07:15

Нада последња умире... Зар нисте примјетили његову промјену реторике према свему сто је говорио у кампањи? То је као код нас, једно мислис, друго прицас а треце радис... Па ставице за Дрзавног секретара цовјека који је највисе тразио да се срби бомбардују. Мало муцните главом. Ми смо нико и ниста за њих а и имаце довољно унутрасњих проблема да неце имати кад се бавити нама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим-Ман

12.11.2016 07:21

Глупости. Балкански глупани увијек жале за удаљеним "Шефовима" Лакше је срцу да некога кибицујемо који влада својом државом на дистанци од 5-12 сати вожње авионом (сад, русија) него да се договарамо. Према онима који живе преко плота водимо милитантни и полицијски однос са грубом реториком. Па људи не треба ни Трумп ни Путин, има доста земље непарне, дјеце нерођене, памети протјеране, љепоте оцрњене... Радите на малим стварима и договарајте се мирно као добре газде око односа на балкану, све се да ријешити, а Широка су поља има мјеста, видили су то Кинези и Арапи, А "Трумпутине" оставите са стране они су "Патриоти" своје софре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воx

12.11.2016 07:56

Свака част на коментару мајсторе.

Name

Микица

12.11.2016 07:27

Ајд што је народ глуп да верује у ову причу али ме чуди што Шешељ много верује у овако нешто.Сами себи ми можемо највише помоћи али немамо воље и што је најважније памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славољуб Бајчета

12.11.2016 11:29

Тачно и ја се исто чудим војвода Војо је иначе паметан и мирољубиво племенит човек.

Name

Логика...

12.11.2016 08:27

Срби се само СЕБИ најмање радују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

12.11.2016 09:09

Па сто онај републиканац бус не заустави ким у самопрогласењу? То се све издесавало за време његове владавине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

12.11.2016 11:34

Браво БН !! Сигурно му је цувао и одхранијо дјецу Зоран Зивковиц???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свеједно

12.11.2016 20:56

Ма нек је он побједио Клинтонову, па макар ништа од приче.

ОДГОВОРИТЕ