Сјећања - видео: Дан када је цијела Аргентина плакала...!

Пре деветнаест година, 11. новембра 1997. године каријеру је завршио најбољи играч свих времена Дијего Армандо Марадона.

Фудбал 11.11.2016 | 22:00
Сјећања - видео: Дан када је цијела Аргентина плакала...!
Легендарни 'Ел Пибе' последњи меч одиграо је на 'Бомбоњери' своје Боке Јуниорс, пред више од 60.000 навијача.

Био је то дуел селекције Аргентине и тима 'Свих звезда', а међу фудбалским велемајсторима нашли су се, између осталих, Хавијер Занети, Херман Бургос, Матијас Алмеида, Нолберто Солано, Хуан Роман Рикелме, Карлос Валдерама, Христо Стоичков, Лотар Матеус, Ерик Кантона...

"Желим само да вас замолим једну ствар, да ова љубав између нас никада не престане. Не знам шта бих рекао, остао сам без речи, не знам како да вам се захвалим за ово што сте ми приредили.... Једино што сам желео јесте да играм фудбал, будем срећан и уједно и вас учиним срећнима. Изгледа да сам успео у томе... Моја каријера, као и живот, није била беспрекорна, много, много сам грешио... Али сам све то сâм и платио...", једва је Марадона одржао говор, док је цео стадион 'вадио нешто из ока'.



Пре него што је са свима запевао чувену 'Дале дале Боца' изговорио је можда и реченицу која најбоље описује све оно што је урадио на терену.

"Лопта није љигава".

Остао је упамћен као једини човек који је готово сâм донео својој земљи највреднији трофеј у историји фудбала, тријумфом на Светском првенству у Мексику 1986. године, на коме је постигао најлепши гол свих времена, али и као човек који је обележио борбу сиромашног југа Италије против моћног севера – доневши Наполију једине две титуле у историји и Куп УЕФА:



"Дијего ми се извинио после другог гола. Видео ме је усамљеног на другој стативи, све време током трка, али ми је рекао да није могао да пронађе простор да ми дотури лопту. Био сам увређен, искрено да вам кажем. Увредио ми је професију. Замислите, усред таквог продора он је имао времена да погледа и види где сам ја?! Не постоји играч који може да се упореди са њим. Он је посебан. Један једини. Непоновљив", рекао је Хорхе Валдано.

Аргентина: Херман Бургос, Хавијер Занети, Роберто Ајала, Валтер Самјуел, Хуан Пабло Сорин, Матијас Алмеида, Хуан Себастиан Верон, Пабло Аимар, Диего Марадона; Клаудио Лопес, Кристиан Гонсалес

Све звезде: Рене Игита, Оскар Кордоба, Чиро Ферара, Хорхе Бермудес, Иван Кордоба, Карлос Гамара, Нолберто Солано, Хуан Роман Рикелме, Карлос Валдерама, Енцо Франческоли, Давор Шукер, Христо Стоичков, Алваро Рекоба, Фабиан Карини, Лотар Матеус, Карека, Ерик Кантона, Леонардо

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар