Преминуо пјевач Леонард Коен

Канадски пјевач Леонард Коен преминуо је у 82. години, наводи се на његовој званичној Фејсбук страници, пренијели су бројни свјетски медији.

Свијет 11.11.2016 | 07:23
Преминуо пјевач Леонард Коен
“Са жаљењем вас обавештавамо да је легендарни пјесник, кантаутор и умјетник Леонард Коен преминуо. Изгубили смо једног од најцјењенијих визионара музике“, наводи се у саопштењу.

Узрок смрти није наведен, само да ће меморијална служба бити одржана у Лос Анђелесу у наредним данима, као и да породица моли за приватност.

Леонард Коен рођен је у Монтреалу, неки од његових највећих хитова су „Сузанне“ и „И'м Yоур Ман“, а прошлог мјесеца објавио је свој 14. албум назван "Yоу Wант ит Даркер".

У недавном интервјуу који је дао за "Њујоркер" Коен је изјавио: "Спреман сам да умрем. Надам се да није превише непријатно. То је то од мене"

"Велика је промјена близина смрти. Ја сам уредан момак и волим да довршим ствари које сам започео“, рекао је тада Коен.

Његов фаталистички тон у интервјуу највероватније је, како је писао амерички магазин, резултат губитка његове љубави и музе Маријане Илен Јенсен која је овог љета умрла од рака.



Рођен је 21. септембра 1934. године у мјесту Вестмаунт у предграђу Монтреала. Ишао је у Рослин основну школу где је био дио школског вијећа и где је учио о музици и поезији.

Како се наводи, посебно су га интригирале пјесме Федерика Гарсије Лорке. Иначе, кћерки је дао име Лорка. Као тинејџер научио је да свира гитару и основао кантри бенд под називом „Бакскин бојс“.

На Мекгил универзитет уписао се 1951. И тамо је освојио неколико награда за своју поезију. Прву збирку пјесама „Лет Ус Цомпаре Мyтхологиес“ објавио је 1956. године. У њој је поезија коју је написао у периоду од 15 до 20 године, а посвећана је његовом оцу који је преминуо када је имао девет.

Другу збирку пјесама "Тхе Спице-Боx оф Еартх" објавио је пет година касније и та књига му је помогла да добије признање критике и епитет новог гласа у канадској поезији.

Током шездесетих углавном је писао поезију и прозу и то углавном у кући на грчком острву Хидра све до 1967.се сели у Њујорк и почиње каријеру певача. Те године објавио је и први албум - Сонгс оф Леонард Цохен.

Пјесму "Халлелујах“ објавио је 1984. и од тада настало је готово 300 њених верзија разних извођача.

Током каријере објавио је 14. албума и добио је око 40 награда, што за поезију, што за музику. Измислио је један коктел, ишао је на Кубу као војник мало пре инвазије на Залив свиња, а за једину своју екстраваганцију говорио је да је кавијар.

У Рокенрол кућу славних примљен је 2008, а Греми за животно дело добио је 2010. године.

(Б92)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бн

11.11.2016 08:35

Лет'с меет томорроw иф yоу цхоосе упон тхе схоре, бенеатх тхе бридге тхат тхеy аре буилдинг он соме ендлесс ривер...

ОДГОВОРИТЕ