Осујећен покушај терористичког напада

Македонско Министарство унутрашњих послова спријечило је терористичке нападе у Македонији, а двије особе, за које се сумњичи да су повезане са Исламском државом, ухапшене су, изјавио је данас директор Бироа за јавну безбједност те земље (БЈМ) Митко Чавков.

Регион 10.11.2016 | 19:24
Осујећен покушај терористичког напада
У антитерористичкој операцији су учествовале и службе Албаније и Косова. На конференцији за новинаре он је рекао да су ухапшене двије особе из Скопља, старе 23 и 24 године, за које се сумња да су припремале терористичке акције и да су повезани са повратницима из ИД-а.

Према његовим ријечима, један осумњичени за припремање терористичких акција је ухапшен у скопском селу Арачиново, а други на Косову. Хапшење двојице осумњичених за тероризам из Скопља било је дио регионалне антитерористичке операције македонских, албанских и косовских служби, која је спроведена 4. новембра.

Директор БЈМ Македоније, одговарајући на новинарска питања, није прецизно рекао какви напади су планирани, али је истакао да су захваљујући полицијској операцији све намјере осумњичених осујећене.

"Њихов циљ је било преузимање теростичких акција на територији Македоније. Намјере и интенције те структуре су осујећени правовременим добијањем обавјештајних информација", рекао је Митко Чавков.

Он је истакао да се ради о особама за које су постојале обавјештајне информације да су повезане са припадницима исламског радикализма, као и са повратницима који су се борили на страни ИД. Приликом претреса у Скопљу и у скопском селу Арачиново, како је рекао, пронађени су мобилни телефони са сим картицама, фотоапарати са микрокартицама, метални "боксер", регистарке ознаке, метак, компјутерска кућишта, таблет, УСБ и разна докуметација.

Против двадесетчетворогодишњег мјештанина Арачинива поднесена је кривична пријава за тероризам и одређен му је тридесетодневни притвор, док ће за другог осумниченог, који је на Косову, бити затражена међународна правна помоћ, рекао је Чавков. Косовска и албанска полиција су у понедјељак саопштиле да је у координираној антитерористичкој акцији ухапшено укупно 11 особа, од којих четири у Албанији, а седам на Косову.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар