Фактори који повезују Трампа и Србију

Свет је доживео тектонске промене: На чело Америке дошао је Доналд Трамп, човек који је утерао страх у кости свим либералима, демократама и онима који се само тако називају, али и политичком естаблишменту (пре свега у САД) који је свим срцем и осталим средствима навијао за Хилари Клинтон.

Србија 10.11.2016 | 17:16
Фактори који повезују Трампа и Србију
Фото: Реутерс

С друге стране, Трамп је између осталих имао и подршку Срба, који очигледно сматрају да ће с њим на челу САД и нашој земљи процветати руже. Међутим, колико је Трамп заиста повезан са Србијом?

Постоји неколико аспеката због којих би нови председник могао да има симпатије према Србији, и напокон, после дугог периода у ком смо били дежурни кривци у очима Вашингтона, коначно окрене нови лист у односима две земље.
 
Српски фактор у Охају

У Охају, једној од традиционално неодлучних "свинг" држава, Трамп је однео победу која га је погурала ка коначном тријумфу над фаворизованом Хилари. У Охају живи велики број Срба, који имају право гласа у САД. Имајући у виду да је међу анкетираним Србима између 93-95 посто рекло како подржава републиканца, слободно се може рећи да је наша дијаспора допринела Трамповој победи у Охају.


Фото: Реутерс
Доналд Трамп у посети Охају пре избора

Руди Ђулијани

Некадашњи градоначелник Њујорка, човек који је умногоме заслужан за то што је Велика јабука данас један од најбољих градова на свету, има веома добар однос са премијером Србије Александром Вучићем, због кога је 2012. допутовао у Београд како би њему и СНС-у пружио подршку у кампањи. Ђулијани је уједно и један од људи у које Трамп има највише поверења, и коме се посебно захваљивао у свом победничком говору. Спекулише се да би Ђулијани могао да постане нови државни тужилац и уједно један од најмоћнијих људи америчке политике, те би имати таквог човека као савезника за Србију био огроман плус.


Фото: Wикипедиа
Руди Ђулијани има одличне односе са Александром Вучићем

Меланија и балкански корени

Трампова супруга Меланија пореклом је из Словеније, а попред матерњег језика, енглеског, руског и француског говори и српски. Меланијин утицај на супруга, који је далеко од занемарљивог, могао би да утиче на то да се САД мало више посвете Балкану (у позитивном смислу), пре свега Словенији, али и осталим земљама у региону.


Фото: Реутерс
Меланија Трамп

Фактор Путин

Нови председник САД је током кампање отворено упућивао речи хвале на рачун руског председника Владимира Путина, за разлику од Хилари Клинтон и демократа који су га сатанизовали током целе предизборне трке. Имајући у виду добре односе Русије и Србије, као и то Владимир Путин цени то што смо једна од ретких европских земаља која упркос енормним притисцима одбија да уведе санкције Русији, није немогуће да ће Трамп, ако испуни обећања и отопли односе са Москвом, исто то учинити и са руским савезницима, што Србија свакако јесте.


Владимир Путин

Вино за Вучића, сусрет са Дачићем...

Током посете Америци, српски шеф дипломатије Ивица Дачић сусрео се са Доналдом Трампом, који је, према Дачићевим речима, имао речи хвале за Србију. У знак пријатељства, српском министру је поклонио две флаше скупоценог вина "Петрус" (берба 1966), једну за њега а другу за премијера Александра Вучића.


Фото: МУП Србије / Промо
Ивица Дачић и Доналд Трамп

Прича о Косову

Трампов интервју дат Ларију Кингу, у којем је причао о америчкој интервенцији на Косову, био је небројено пута злоупотребљаван, допуњаван нетачним информацијама и популистичким изјавама које су распаљивале хистерију у нашој јавности. Трамп јесте рекао да је политика Клинтонове администрације била погрешна, и да је бомбардовање СРЈ био лош потез, али није негирао да је крајни циљ (отцепљење Косова) био погрешан. Штавише, Трамп је рекао да је Америка требало да пошаље копнене трупе на Косово и на тај начин "реши ситуацију". Вероватно да би било далеко мање разарања и људских жртава, али далеко од тога да је то био предлог који је показивао његову наклоност према Србији. Међутим, у поређењу са брачним паром Клинтон, Трамп свакако у очима просечног Србина делује као дар с неба.


Фото: Тањуг/АП

Реалност

Чињеница је да је последњи председник САД у посети Србији био још за време Тита, показује колико наша земља није била у плановима Америке у последњих 40 година (бар не у оним позитивним по Србију). Долазак једне ваншаблонске политичке фигуре, што Трамп свакако јесте, на чело највеће силе света отвара шансу за окретање новог листа, које српска дипломатија не би смела да пропусти.

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

клапац

10.11.2016 16:22

Трамп је најсимпатичнији амерички предсједник до сад. Зашто су га Американци изабрали? Вјероватно зато што је изјавио и поновио више пута током кампање да њему не могу командовати. Наравно да је мислио на крупни капитал који управља Америком. Амерички народ је то поздравио. Американци нису Срби, Американци имају мозга, и критеријуме на основу којих гласају, а Срби у РС су к'о телад. Зато за предсјендика имају Милорада Додика. док Србима додје из дупета у галву, и Врбас ће пресушити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО Микиц

10.11.2016 19:46

СРБИ немогу никако да науце ста је странацка политика? ЗАТО се понасају као мусица без главе. У политици све зависи од интереса а не од пријатељства или Истине Христове и Правде Бозије. Зато це одниси данасње мале СРБије са великом Америком да зависе од тога колико це да будезаједницки интереса измедју СРБи и Американца. Пустите Трампа да СРБима направо који пут и хотел и односи измедју СРБије и Америке це одмах да буду добри!

Name

оргинал76

10.11.2016 16:42

'Ајд сад славите; Трумп предлаже државнога секретара особу која је највише заговарала бомбардовање Србије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

10.11.2016 16:47

КОСА МУ НЕ ГОВОРИ НА ДОБРО А СУПРУГА НЕМАМ КОМЕНТАР

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

10.11.2016 17:42

Како сте смијесни...зар мислите да је сацица срба на балкану битна Трумпу...па стварно сте смијесни. Зиви били па видјели колико це показати заинтересованости

Name

Дзоо

10.11.2016 17:41

Које смо ми будале цим СЕ бакцемо. Цифути ста казу тако це бити,он несмије ниста преко цифута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даидза

10.11.2016 17:53

Србија и цијела Америка,Доналде Србине тако сам процитао на Куриру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

10.11.2016 18:18

Хахахаха, који пацијенти.

Name

Тале

10.11.2016 18:02

Повезује нас њихово бомбардовање какав смо ми народ свако нам очи може мазати као овце смо за шишање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

10.11.2016 20:37

Мало је народ блесав као и свуда на свијету. Лик је побједио и одмах у тој побједницкој ноци скинуо са свог предизборног сајта све сто је говорио. Хахахаха..који дрипац. Ко зна, зна.

ОДГОВОРИТЕ