Британија хоће да Косово буде сила мира

Шеф дипломатије Велике Британије Борис Џонсон изјавио је у Приштини да Британија жели да "Косово буде сила мира и стабилности" на западном Балкану.

Свијет 10.11.2016 | 15:20
Британија хоће да Косово буде сила мира
Џонсон је на свечаној седници скупштине самопроглашеног Косова поручио да је сарадња са Специјалним судом за ратне злочине ОВК од изузетне важности и да мора бити настављена борба против тероризма, екстремизма, корупције и организованог криминала.

"Потребни су озбиљни напори да се признају грешке из прошлости. И можемо слободно рећи да сви који су криви, на обе стране, морају бити у затворима, то ћу рећи и у Београду. И због свега наведеног, веома је битна сарадња Косова са Специјалним судом за ратне злочине иако је за многе то тешко питање. Ми ћемо помно пратити рад Специјалног суда", рекао је Џонсон, наводи РТК2.

Џонсон је, како преноси та телевизија, рекао да "Британија жели да Косово буде сила мира и стабилности у целом западном Балкану а то мора укључити и успостављање мормализацију односа са Србијом".

"Ја разумем прошлост, била је пуна бола и ја сам то видео, не очекује се ни од једног друштва да та сећања избрише. Косово и Србија деле заједнички интерес што је нормализација односа и за то је неопходна политичка храброст и визионарска политика, али не сумњам да се она може остварити", рекао је Џонсон.

Џонсон је изразио разочарење што нема напретка у новим запошљавањима и што није могао данас да обиђе ски-центар на Брезовици чијим би се развојем отворила нова радна места.

Он је затражио од политичких представника да се "не лактају и не долазе на позиције због заслуга и захваљујући везама, већ на основу квалитета и знања".

"Добар је онај студент који ради напорно и има знање, а не онај који из строја слабијих студената излази захваљујући везама и лактању", рекао је Џонсон.

Он је упозорио да људи имају право да траже одговорност изабраних представника и да ти представници морају да слушају и решавају проблеме грађана.

Џонсон се током краће посете Приштини, пред одлазак у Београд, састао са највишим представницима привремених косовских институција.

У развој ски-центра на Брезовици, према плану владе самопроглашеног Косова, требало је да буде уложено око 410 милиона евра, али је тај инвестициони пројекат на продучју општине Штрпце, са већинским српским становништвом, отказан због одустајања француског конзорцијума.

Један од разлога одустајања је сукоб око власничке структуре пошто су Влада Србије и српска предузећа оспорили привременим косовским институцијама право располагања имовином ски-центра.

Председник Владе Србије Александар Вучић вечерас ће у Београду бити домаћин Џонсону на радној вечери у Вили Бокељка.

Предвиђено је да се Вучић и Џонсон обрате медијима у 20.30, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Извор: Агенције
Фото: АП

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Жута кућа

10.11.2016 14:49

Дошао окупатор да провјери у детаљ да ли трговина бјелим и органима добро функционише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО Микиц

10.11.2016 20:23

Разумијем Енглезе. Зеле да имају добру замјену за своју заститу у свијету!

Name

Драган

10.11.2016 14:49

Нормално да су Французи одустали. Не гради се кућа на туђој земљи, власник ће се кад тад вратити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

10.11.2016 15:21

Ако Вуциц има имало му.а требао би реци да је крајње време да ВБ тј. Енглеска пусте С Ирску на само определење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мф

10.11.2016 16:13

Овај Британац је хиљаду на сто луд,кад су терористи цували мир и стабилност мира

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

10.11.2016 16:16

Данисам пристојан ј...све по списку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

10.11.2016 19:12

Сигуро је да це бити сила мира али о томе це одлуци Руски Цар....!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

10.11.2016 20:48

Унук задњег министра унутарњих послова османског царства и човјека који је ухапсио Ататурка.