Анализа: Повратак Спајдермена...!

Немања Матић је један од кључних људи Контеове казнене експедиције, а сада га је дочекао и Славољуб Муслин.

Фудбал 11.11.2016 | 23:15
Анализа: Повратак Спајдермена...!
Цела каријера Немање Матића је била доказивање. Корпулентни момак из Врела никада није играо на кредит. Као што добија дуеле, пресеца противничке нападе и купи ничије лопте, тако је увек у клубовима и репрезентацији морао да се жестоко бори и почиње изнова. Да буде на максимуму. Осим оног периода у Бенфики никада није био прва звезда. А звездама се што шта толерише, оне могу и на кредит, оне се сакрију иза једног доброг потеза… Може им се.

Матић је најчешће бирао пут преко планина, ређе преко долина. Тако је ове сезоне у 28. години дошао на још један нови почетак. Како клупски, тако и репрезентативни у којем одбројавање креће у суботу увече на Миленијум стадиону у Кардифу. Ако тај репрезентативни буде као клупски, можемо само задовољно да трљамо руке, јер…

Спајдермен се вратио!

И тренутно игра можда и најбољи фудбал у каријери. Под командом и оштрим заповедничким тоном Антонија Контеа, српски Паук се препородио. Можда је само у Бенфики и на почетку другог мандата у Челсију играо овако савршено. Од претходне репрезентативне паузе,Контеов Челси се променом формације у 3-4-3 преворио у тенк који од премијерлигашких ривала оставља само прегажене флеке на афслату. У вожњи тог тенка, Коста пуца, Азарциља, али покретачку снагу чине гусенице Матић и Канте.

Тандем дефанзивних везиста је постао срце и плућа Челсија који је везао пет премијерлигашких победа са гол разликом 16:0 и утерао страх у кости противницима. Успут понизивши Мурињов Манчестер Јунајтед и Куманов Евертон.

За Челси и Матића се све променило доласком Анотнија Контеа после трауматичне сезоне са Жозеом Мурињом и ватрогасног периода Гуса Хидинка када је већ све отишло дођавола. Ако се за Муриња може рећи да је дресерским приступом и ињекцијама самопоуздања претварао своје екипе у војне одреде, онда их Конте још луђим приступом претвара у елитне специјалне јединице.

Италијан је потпуно ресетовао Челси. Иако је очекивао и заслужио већу подршку РоманаАбрамовича на трансфер пијаци прошлог лета. Конте је имао своје идеје попут Најнголана иВитсела, а Романови људи су му довели Кантеа. Хтео је Морату, добио је Батшуајиа. Хтео је Кулибалија, Бонућија или Ромањолија, а добио је Давида Луиза. Хтео је још једног задњег везног, али га није добио. Тада није ни знао шта га чека у екипи и да то што тражи, заправо - већ има. Константне летошње спекулације о трансферу Немање Матића из Челсија су завршене баш на томе. Спекулацијама. И Матићевим останком да се докаже италијанском аутократи.

Матићева константна спремност на борбу и Контеова доктрина да сви морају да имају челичну вољу и подреде је колективу се показују као савршена комбинација за почетак нове ере. Челси је добио оног Матића од пре две године.

Када је Роман Абрамович у јануару 2014. на Мурињову молбу прешао преко сујете и лоше процене његових запослених - што га је коштало 20.000.000 евра - убрзо је спознао да је то једна од најбољих инвестиција које је направио.

На првом мечу у стартних 11 Плаваца, Матић је погазио све пред собом, појео тада незаустављивог Јају Туреа и у много битној победи над Манчестер Ситијем био играч утакмице. Острво је аплаудирало Мурињу на процени, делило похвале шаком и капом српском везисти, а навијачи Челсија су били на седмом небу. Долазак Србина у јануару је био неопходан састојак за шампионски тим који се стварао на Стамфорд Бриџу.

“Немања је паук. Начин на који краде лопте и покрива терен подсећа на плетење паукове мреже”, рекао је Мурињо после победе над Стоуком у ФА Купу, у којој је Матић опет био играч утакмице.

У првој комплетној сезони у дресу Челсија по повратку из Бенфике, Матић је био један од кључних људи у доминантном походу Плаваца на титулу у Премијер лиги. Мурињо је отишао и корак даље у похвалама.

“Матић је монструм од фудбалера”, рекао је Португалац после меча у Лисабону против Спортинга у којем је српски везиста постигао и гол.

Тако нешто су могли евентуално да очекују навијачи Бенгфике који су у Матићевим играма уживали две и по године. А оних последњих годину и по су биле за памћење. Баш у том периоду Матић није имао места у репрезентацији Србије јер Синиша Михајловић није желео да прогута понос и призна да се огрешио третманом према Матићу у односу на којег су предност имали сви остали. Редом: Мијаиловић, Игњовски, Фејса, Радовановић и Петровић. Само за Матића није било минутаже…

Тек када је ђаво дошао по своје и Србија остала без пласмана на Мондијал, Михајловић га је вратио у репрезентацију, а Матић у првом мечу доживео овације Маракане против Хрвата. Опет је морао тежим путем иако је било јасно да нисмо имали бољег фудбалера од њега…

Сва та неповерења и сумње људи који су доносили одлуке су у Немањи Матићу створили челичну вољу за новим доказивањем која је данас код Контеа база свих успеха. Без таквог приступа, играч нема места у Контеовим замислима. Милош Красић се тога најбоље сећа… Од почетака у Обреновцу, кратковидих људи у Црвеној звезди, преко орања словачких терена, недостака поверења у Челсију и каљења у Витесеу до новог почетка у Бенфики и Михајловићеве тврдоглавости, Матић је на тежи начин постаои светсан својих квалитета и спознао да не постоји препрека коју не може да помери.  

После периода најбољих игара у каријери, неочекивано брзо је дошао можда и најстреснији период. У репрезентацији је постао играч од којег се очекивало све, а у клубу је кренуло низбрдо. Матић може да повуче екипу и буде јој најпоузданији ослонац када сви раде свој посао, али није Меси или Роналдо да игра 1 на 11 када сви остали закажу.

Управо то се очекивало у репрезентацији Србије како би се замаскирале све остале брљотине и минуси у игри. Није то могао ни у Челсију када је Мурињо потпуно погубио конце и константно тражио невидљиве непријатеље. Колико је Португалац тада изгубио компас најбоље говори и то да је у недостатку решења, жртвовао једног од својих највернијих војника у дебаклу против Саутемптона. Увођење па извођење Матића је био Мурињовпокушај да свој неуспех минимализује и подели кривицу.

“Никада ми није било теже него тада. Урадио сам најбољу ствар што нисам реаговао. То је била права одлука. Иако ми је било тешко морао сам да покажем поштовање према тренеру и клубу, као и према навијачима”, присетио се Матић недавно.

Где је била кривица, види се већ на поечтку ове сезоне. Мурињо има сличне проблеме у Манчестер Јунајтеду, Матић блиста код Контеа. Италијан је врло брзо схватио какав племенити материјал има на располагању и уздиао га је у темљ новог Челсија. Од почетка сезоне, код Контеа се издвојила група играча који су незамењиви. Куртоа, Кејхил, Аспиликуета, Канте, Матић, Азар и Коста. Одиграли су сваки меч у Премијер лиги од почетка сезоне. Да се приметити да је добар део поменутих прошле сезоне био на удару и да су код Муриња етиктетирани као кривци за лошу сезону.

Преломни тренутак су били везани порази у дербијима од Арсенала и Ливерпула. После којих јеКонте искористио време за репрезентативну паузу да пређе на формацију 3-4-3 и створи овај данашњи Челси који игра као препорођен у новој поставци. Матић је један од кључних људи Челсијевог препорода.

Са Кантеом је формирао непробојан зид на сердини терена. У овом тренутку то је вероватно најбољи тандем везиста у Премијер лиги. Челси није примио гол у пет везаних утакмица. И није само одбрамбена тројка заслужна за тај подвиг. Матић и Канте су блиндирали последњу линију Плаваца и закрпили све недостатке Луиза, Кејхила и Аспилкуете. Како рече Џејми Реднап пре неколико дана, не би волео да се на терену нађе преко пута Кантеа и Матића јер не би знао куда да прође.

Код Муриња је Матић блистао у тандему са Фабрегасом. Шпанца је сада заменио Канте, али је Србин заменио Шпанца у плејмејкерским активностима. Осим што са Кантеом покрива сваки педаљ травњака и патролира испред одбране, Матић сада има много више простора да крене напред и креира игру Челсија.

“Конте је годинама тренирао играче у том систему и то је нешто што најбоље познаје. Заиста напорно радимо на тренинзима у покушају да се усавршимо и да схватимо шта све тренер захтева од нас. Играли смо и пре две године са двојицом задњих везних. Али сада је другачије. Сада имам опцију више на терену када је лопта код мене. Или се мени макар чини да је тако. Што се Кантеа тиче, заиста сјајно сарађујемо. Он је фантастичан играч који увек даје 100 одсто могучности на терену”, каже Немања Матић за МОЗЗАРТ Спорт.

Колико је већа Матићева улога у грађењу Челсијеве игре и колику је слободу добио кодКонтеа, довољно говори и податак да има пет асистенција у Премијер лиги и да је самоКевин де Брујне испред њега у том сегемнту. Ипак, статистика не дотиче много српског везисту.

“Не бројим то и не оптерећујем се. Било је и неких лепих асистенција, али и неких које су се десиле игром случаја”, скроман је Матић.

И заиста, статистика колико открива, толико може и да превари. Против Барнлија и Хала су му сплетом околности уписане асистенције које то у суштини нису. Али су зато оне против Лестера и Ливерпула биле праве фудбалске мајсторије и заиста вреде “пола гола”.

“Када смо изгубили два дербија, нико тада није размишљао да ћемо ући у серију и бити ту где смо сада. Имамо пет везаних победа, без примљеног гола. Промена формације је донела побољшање”, каже нам везиста Челсија.

Матић и Челси су процветали откако је Конте прешао на формацију 3-4-3. У Кардифу ћеМатић дебитовати и у Муслиновој новој формацији 3-5-2 у репрезентацији Србије.

“Одговара ми формација са тројицом позади. Добро је што играмо тако. Тачније, бар мени то одговара јер имам исту улогу у клубу и знам шта се од мене очекује”, рекао је Матић.

Најбољи српски фудбалер је одрадио суспензију и спреман је да репрезентацију поведе ка успешним квалификацијама и пласману на Мондијал који се дуго чека. Матић са репрезентацијом још није играо ни на једном великом такмичењу. Понајмање својом кривицом. Ово је идеална прилика и идеалан моменат да почне нови репрезентативни живот.

Против Велса ће његово присуство бити од огромног значаја. Муслин је до сада лутао у избору партнера Луки Миливојевићу на средини терена. Гудељ и Фејса су орађивали ту улогу, али не претерано успешно. Сада када се Матић вратио, везни ред Србије је добио играча који ће вући све конце игре. Конте је Муслину послао Матића у најбољем издању. Гостовање је тешко, али је ривал идеалан. Матић најбоље зна квалитет и снагу велшких репрезентативаца са којима из викенда у викенд бије битке по премијерлигашким теренима. Да смо бирали утакмицу у којој нам је Немања неопходан, било би то гостовање Велсу.

Ален, Рамзи и Ледли јесу премијерлигашки играчи, али Матић је премијерлигашка сила за везни ред Велшана. У дресу Челсија их хапси као од шале. Ваљда је време да и ривали Србије почну да завршавају уплетени у његову мрежу. Змајеви из Велса су први на менију српскогСпајдермена. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар