Србија за Трампа, а да ли је Трамп за Србију?

Јавност у Србији је, чини се, отворено навијала за победу Доналда Трампа у трци за председника САД, с уверењем да ће он побољшати однос две државе.

Србија 10.11.2016 | 07:26
Србија за Трампа, а да ли је Трамп за Србију?
То може и не мора да буде сасвим тачно... Ексцентрични милијардер има историју у односима са, пре свега Југославијом, а онда посредно и њеним наследницама.

Пре свега, његова супруга Меланија је рођена у Словенији, а затим претпоставља се да не гаји политичку баштину “естаблишмента“, који је гледао, у најмању руку, неблагонаклоно на званични Београд, а све у светлу тмурних ’90. година прошлог века.

Са друге стране, Трамп се у кампањи показао као озбиљни политички аналфабета и човек има намеру да се посвети “својој кући“, а не да настави политику “светског полицајца“, коју деценијама гаји званични Вашингтон.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот изјавио је да се спољна политика Америке не мења много од једне администрације до друге, јер је базирана на интересима те земље, а ти интереси, што се Србије тиче, су исти - стабилност региона, економски раст, европске интеграције и помирење са суседима.

Скот је гостујући на Б92 рекао да није важно шта он мисли о Трамповој победи и да ли је изненађен, али је приметио да су сви аналитичари мало изненађени тим резултатом.

"То је интересантно, али нису ти аналитичари гласали у Америци", рекао је Скот и додао да су у Америци гласали Американци и то у великом броју за Трампа.

Говорећи о односима са Владом Србије он је рекао да су они добри и да се сарађује на свим нивоима, са свим министарствима.

Председник Србије Томислав Николић поздравио је победу Трампа на председничким изборима у САД и изразио очекивање да ће бити реализоване неке Трампове изјаве из кампање, а посебно оне да се не треба свађати са Русијом, ни са другим државама у свету.

Николић је рекао да је "веома рано јутрос" разговарао са премијером Александром Вучићем и нагласио да Влада треба да спреми анализу шта Трампова победа стварно значи за Србију, посебно за инвестиције из Америке, спољно-трговински дуг, за наше односе са САД у међународним организацијама, у "којима се већ дуги низ година дешава да САД или њихов представник увек буду супротстављени ономе што Србија жели или предлаже или начину на који би Србија желела да оствари своја права".

"Очекујем да само будемо у истој равни са осталима, то ће бити велики помак и подстрек за нас да, када говоримо о САД, да нам велики део народа не каже - шта то причате. Сада је на САД да докажу да смо у праву, да је само на сарадњии могуће живети даље", рекао је председник Србије.

Он очекује боље односе између свих у свету, али и да Србија за сваки свој потезне више не буде критикована од стране САД, већ да почну да размишљају колико ми имамо права и на шта све имамо права.

"Овакве резултате избора очекујем широм Европе кад дође до избора", рекао је Николић.

Председник невладине организације Ист-вест бриџ Јован Ковачић оцењује да ће за Србију бити добро ако дође до попуштања тензија између САД и Русије, након што је Доналд Трамп изабран за председника, јер ће то смањити притисак и на Западни Балкан.

Ковачић у разговору за Тањуг каже да очекује промену односа САД према Западном Балкану, али истиче да је још рано рећи у којој мери, јер то зависи и од састава Трамповог кабинета.

"Ако дође до попуштања тензија између Русије и САД, добро ће бити за Србију, јер се те тензије ломе изнад наше главе, тако да ће притисак и на нас самим тим попустити", рекао је Ковачић.

Каже и да је интересантно видети поједине реакције у региону, попут премијера Албаније Едија Раме који је честитао Трампу, али и навео да жали што је изгубио велики пријатељ Албаније - Хилари Клинтон.

"Да ли (Рама) себе ставља насупрот Трампу и зашто то ради, то ћемо да видимо кад се слегне прашина и када будемо имали јасне симболе", навео је Ковачић.

Он се нада да ће Трамп испунити обећање из кампање у вези са отопљавањем односа и смањењем тензија са Русијом, јер се свет, каже, налази на ивици амбиса.

Премијер Србије Александар Вучич изјавио је данас да је честитао Доналду Трампу победу на председничким изборима у САД и поручио да Србија жели да и убудуће има набоље могуће односе с том земљом.

"Нисмо се ни једног секунда мешали у америчке изборе, то је унутрашње питање и израз слободне воље америчког народа. Ми треба да се бавимо својим изборима", рекао је Вучић на конференици за новинаре у Влади Србије.

Он је додао да је приметио опште одушевљење победом Трампа у народу, као и у Српској напредној странци, чији је председник, и додао да сматра да за то постоје три разлога.

"Први разлог је што су људи осећали да су под притиском деценијама и сада им се чини да ће бити под мањим притиском, а други разлог, који ме брине, јесте то што људи у Србији сматрају да је увек неко други крив за све њихове неуспехе и избегавају сопствену одговорност. Трећи разлог је мала ситна освета, да виде политички крај некога од кога су доживљавали непријатности", казао је премијер.

Избор Трампа за 45. председника САД у не искључује могућност значајнијих промена у спољној политици према Србији и државама Балкана.

То каже и бивши амбасадор САД у Србији Вилијам Монтгомери, уз ограду да су извесније процене могуће тек пошто буде познато ко ће бити Трампов саветник за сољну политику.

Монтгомери је за Тањуг рекао да нема идеју каква ће спољна политика бити оног тренутка када Трамп заиста буде на челу и у позицији да реагује на дешавања у свету, али да свакако постоји могућност за значајне промене, посебно када се ради о Балкану, где је америчка политика била на 'аутоматском пилоту' већ 20 година".

Монтгомери је навео да нема сазнања о томе коме ће се Трамп обратити за савет у вези са спољном политиком, те да је стога могуће да то буду људи који нису велики заговорници тренутног америчког приступа.

Као највеће питање остаје начин на који ће се будућа Трампова администрација поставити према косовском проблему, уколико дође до приближавања Русији, а и у светлу чињенице да је албанска јавност била отворено на страни породице Клинтон.

Извор: Б92/Агенције

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Нас претцедник

10.11.2016 06:42

Овај це Трам да седи код насег ПРЕДЦЕТНИКА ГОСПОДИНА ДОДИКА на имању та две године и са господјом МАЈКИЦ ДУСАНКОМ из СНсд. Он ци његова породица бити пријатељу код пеетцеднука ПУТИНА и он и господин КУСТУРИЦА це да бзду пријатељи и да их диведе у Андруцград. Сад нека се зна засто је наорављен Андрицград и засто је претцедник ДОДИК направијо лепу зграду за владу. Зато да овај нови претцедник Трамп има где да нас посети и да нам врати Насе Косово. Сад це и прецедник ПУТУН да додје код орецедника ДОДИКА И ГОСПОЈЕ МАЈКИЦ. Све су то велики прецедници

ОДГОВОРИТЕ
Name

2

10.11.2016 06:47

Подигао је 2 прста а не 3,сто знаци да није за Србе.Висе је за Босну него Србију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

10.11.2016 08:23

Босне ускоро нема

Name

сироки.б

10.11.2016 10:50

Босна односно босњаци це платит цијену слусања турске.нису хтијели у еу и сад це им дрзава бит предемет дила руса и амера.хрватска је изабрала давно србија це бират а Украјина сирија босна це се дијелит

Name

Трумп

10.11.2016 06:58

Ето нама Србима благостања када се овај кретен усели у Бијелу кућу, ј..о Русе, такви смо ти ми????

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО Микиц

10.11.2016 07:00

СРБи, немојте никоме висе дозволити да Вас пласи и својим прицама заводи за Голес планину. Ако додје до промјене америцке спољне политике према Русији доце сигурно до промјене америцке политике и према СРБији. Због тога се дрзите браце Руса да би имали добре односе са Америком!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

10.11.2016 08:19

А што се ти држиш Америке??? Зашто не одселиш, ако ти је Америка толико зло???

Name

Милојко

10.11.2016 07:34

Србија је за Трампа, дали је Трамп за Србију ? Одговор на ово питање се може очекивати за 2-3 мјесеца. Немој те се изненадити јер Америка је Америка. Држимо се ми наших највечих пријатеља Руса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

10.11.2016 07:39

Срби су заиста наиван народ па зар вјеровати Трампу а и наси нас изварају за изборе а после ниста од обецања кад цемо се опаметити изгледа никад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми смо трумпови, трумп је нас

10.11.2016 07:43

Дајте људи освијестите се висе, тај цовјек нити зна гдје је босна нити њега интересују неки балканци, то је јос један терет који ако се бас буде морало његова администрација и низи циновници рјесавати..њега лова и моц интересује а не нека безуба сиротиња..окрените се себи, не цекајте на њега да вам се осмјехне да га кујете у звијезде, иста ствар је и са путином, гдје нема користи нема ни интересовања

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЉИЉАН

10.11.2016 08:26

Зивите у сну,пробудите се ,ста им знаци БИХ,а нароцито ентитети,...хало ми смо нико и ниста,само земља за подкусуривање великих сила ,а лако им кад смо будале,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

10.11.2016 09:22

Мислиш на оно: "заспо муслиман, пробудио се бошњак".

Name

Непознато

10.11.2016 08:42

Америка је Америка, не вјерујем да ће Трамп донијети нешто ново за нас.Американци се могу разликовати по неким ставовима везаним за унутрашњу политику, ал вањска политика је нешто друго, мали помаци ако их уопште ибуде.Па док су Републиканци били на власти десио се распад Југославије и они имају тврђе ставове у вањској политици по питању Русије од демократа.Вријеме ће показати , не очекујем боље него горе .Неки аналитичари причају овако, а неки онако. Сада је медијски простор преплављен неким квазианалитичарима и експертима који досад нису ништа погодили и који причају како им неко плати.Што рече Шешељ Проститутке и аналитичари су исто.Ми смо тако мали да о нама и не мисле , ал сам исто тако увјерен да ће Американци стајати иза онога што је њихова вањска политика досада урадила у свијету било добро или лоше.Пред нама је ал нисам оптимиста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

10.11.2016 13:07

Америцка политика унутрасња спољасња је да американци постављају, бране и хране своје интересе и не интерсују их како се ко зове и гдје зиви. Своје највеци савезнике прате прислускују и користе за своје циљеве...Од приатеља праве непријатеља и обратно и то све у своју корист. Ту нема нити це икад бити измјена..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

10.01.2017 09:03

Трамп је само марионета америчким политичарима, он ће да ради што му они кажу. Америка и даље крије да су 3x боље наоружани од руса, блефирају да су слаби, лопови остају лопови. Путин зна да није дорастао америма јер он ипак има добар њух и добре спијуне у САД-у.

ОДГОВОРИТЕ