БиХ одлучује хоће ли референдум о НАТО

Врховни командант НАТО-а у Европи генерал Кертис Скапароти сматра да међународна заједница и даље треба да се фокусира да БиХ, помогне да настави развој, осигура безбједност и стабилност, те настави са напретком у реформи одбране и тежњама на испуњавању услова за активирање Акционог плана за чланство /МАП/ и постане чланица НАТО-а.

Босна и Херцеговина 10.11.2016 | 07:13
БиХ одлучује хоће ли референдум о НАТО
"Зато сам овдје и мислим да је ово јако важан дио Европе. Желио сам се лично увјерити у то шта се дешава овдје и разговарам са вашим руководстом", рекао је Скапароти новинарима у Сарајеву.

Врховни командант Савезничких снага у Европи нагласио је да је након сусрета са чланом Предсједништва БиХ из Републике Српске Младеном Иванићем, министром одбране Марином Пендеш и представницима Штаба НАТО-а у Сарајеву увјерен да је БиХ постигла напредак у кључним захтјевима на путу ка НАТО-у, попут Прегледа одбране и књижења војне имовине.

"Јако је важно да те кључне ствари пређу циљну линију, нарочито када је ријеч о Прегледу одбране. У Предсједништву БиХ ми је речено да је рок за то 30. новембар", рекао је Скапароти.

Он је поновио посвећеност НАТО-а безбједној и стабилној БиХ, те изразио пуну подршку тежњама земље за чланство у Сјеверноатлантској алијанси.

Генерал Скапароти је подсјетио да од када се БиХ придружила Партнерству за мир 2006. године земља гради војно-политички дијалог Сјеверноатлантском алијансом, што је довело до интензивираног дијалога 2008. године.

Одговарајући на питање када очекује активирање МАП-а, Скапароти је рекао да одговор треба да да политика, те да су смјернице Предсједништва БиХ које укључују рок од 30. новембра јако важне како би се показала солидарност и фокус на испуњавању неопходних услова.

"БиХ игра важну улогу у одржавању стабилности на западном Балкану и Европи и поздрављамо важне кораке који су предузети на изградњи односа са сусједима и доприносу Европи која је цјеловита, мирна", рекао је он, захваљујући Оружаним снагама БиХ за активну подршку НАТО-ом предвођеној мировној мисији у Авганистану.

Говорећи о изазовима који га брину када је ријеч о БиХ, Скапароти је истакао да су они свугдје у окружењу и у Европе исти и да се тичу питања кризе са избјеглицама, екстремизмом и њиховим утицајем.

"Желио сам се сам увјерити да ли су настојања која смо ми предузели као дио НАТО-а и Европске команда америчких снага довољна и шта је потребно да се тај напредак настави и да се фокусирамо на будућност", рекао је он.

Кад је ријеч о борба против тероризма у БиХ, Скапароти је истакао да је о томе разговарао са представницима власти у БиХ и да је констатовано да је ријеч о комплексном питању.

"Битно је да се препознаје комплексност тог питања, те да су предузети кораци како би се могли суочити са екстремизмом. Ваши представници власти су изјавили да не потцјењују тај проблем. То је охрабрујуће и треба бити спреман да се предузму кораци ка осигурању заштите грађана и безбједности земље. То је глобално питање и утиче на све", рекао је Скапароти.

Осврчући се на руски утицај на земље Балкана, он је подсјетио да је раније говорио да је забринут до одређене мјере у смислу активности које Руска Федерација предузима, а које су ван међународних норми.

"Говорио сам у смислу политичког и економског утицаја који није у складу са међународним нормама. Говорио сам и да морамо имати комуникацију и разговарати са Русијом на заједничким питањима посебно у БиХ јер је то земља која је дио дејтонског оквира и напретка који се постиже", рекао је Скапароти.

Врховни командант Савезничких снага у Европи указао је да је важно препознати ту чињеницу и да у том смислу сматра да ће Русија бити дио стабилности, безбједности и напретка у БиХ. Генерал Скапароти је рекао да не може одговорити на питање да ли ће народ или политичари бити ти који ће увести БиХ у НАТО.

"То није питање које ја могу одговорити. Враћамо се на БиХ и како земља жели да напредује или приступи чланству у НАТО-у. Знам да су се неке земље обратиле грађанима. То је на свакој земљи како ће одлучити", рекао је Скапароти.

Извор: СРНА

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

ЗА

10.11.2016 06:36

Па да,БиХ це одлучивати о томе а не ентитети.Вецина се вец унапред зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топ

10.11.2016 08:15

Како ће предати апликацију кад српски члан предсједништва не буде за и да вето?

Name

Ди

11.11.2016 11:29

Лијепо јер резултати референдума обавезују све да се воде оствареном резултату. нема вета и нико и не пита председниство поле референдума. један цовек један глас и готово.

Name

Драган

10.11.2016 06:43

Ако је НАТО гаранција да неце висе бити сукоба на овим просторима онда засто да не ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саале

10.11.2016 07:53

То и јест сустина,,тада престаје несигурност и и сва .... којим нам пуне мозак.

Name

Босанац

10.11.2016 06:46

Добра идеја. Нека референдум показе дали зелимо у Нато или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.11.2016 08:30

У куци ти био дабогда.

Name

Питање

10.11.2016 06:52

Шта Босна добива уласком у Нато?? Обавезу да купи ваше наоружање, како би ваше фабрике радиле. Еее, видиш неће моћи. Прави се нови сведски поредак. изгледа да ниси чуо. Кина, Русија сада и Америка...

ОДГОВОРИТЕ
Name

боле

10.11.2016 07:28

Како бре ста добија? Добија пуно висе инвестиција, овако исто као и код нас у србији инвестирају само мање дрзавице типа азербејдјан а нигдје њемацке, француске, ук, кине и сад-а! ста це нам азербејдјанци ?

Name

Генерал

10.11.2016 08:50

Добијас сигурност и из тог разлога инвеститори долазе. У савезу са Америком морас бити или ти направе градјански рат па одабери ста је боље. Дали били у савезу или не и онако нас нико неце ниста питати па боље бар бити у савезу мање це нас трати јер имај усвој интерес. Боље са њима ударати друге него да они ударају тебе! Да је Југа усла у НАТО не би се никада распала а ни рата не би било!

Name

ре Генерал

10.11.2016 12:29

Искрен ти је овај одговор. Да је среће па да то отворено кажу и представници НАТО-а и окупациони намјесници које је империја поставила да нама владају. Тачно је да, ако нећеш, они ти направе грађански рат. Међутим, три ствари које спомињеш су "бајке": (1) Инвеститори: Која земља је економски напредовала након што је ушла у НАТО? Из посљедњих двију чланице (Хрватска и Албанија од 2009.) људи бјеже и послије седам година чланства. Да, "инвеститори" долазе, али само да отму оно што још иоле вриједи или да "запосле" још више јефтине радне снаге (робља). (2) "Боље са њима ударати друге него да они ударају тебе!": Хоћеш ли ти лично ићи да "удараш" на друге? Хоћеш ли убијати жене и дјецу, као што то раде чланице НАТО-а у Афганистану и Ираку? Хоћемо ли, као неки од наших предака, ићи за новим Адолфом да убијамо невине по свијету? (3) Сигурност: Видим да су вишедеценијске ћланице НАТО-а, поготово у посљедње вријеме, постале јако "сигурне". Људи страдају у Француској (напади у Ници, два пута у једној години у Паризу), у Белгији (један напад у Бриселу, гдје је ЦЕНТРАЛА НАТО-а!), Њемачка (два напада), Турска (не зна им се број). Ја сам за референдум, али под условом да се отворено СВИМА каже шта значи бити у НАТО-у. Па нека народ и гласа за улазак. Нема проблема, али СВИ морају знати ПУНУ истину.

Name

Србин

10.11.2016 06:54

Никада и ни по коју цијену ни један Србин неће дати глас да се уђе у интервенционистичко-нападачки, дехуманизовани „савез", а који се назива НАТО и чије вођство је себи надјенуло име-надимак тзв.(читај „самозвана") „међународна заједница" (а то је заједница однарођена и од свога народа, а камоли „колатералних" народа какви су: Ирачани, Авганистанци, Срби, Либијци, а настоје утрпати и Русе и Кинезе, само што им баш то никако не полази за руком).

ОДГОВОРИТЕ
Name

БУДАЛА И РАТА НИКАД ДОСТА

10.11.2016 08:45

То дали це србин дати глас за НАТО ти мозес србине само да нагадзас. Срби су мудар народ и знају ста знаци улазак БИХ у НАТО<<сиром отворена врата ЕУ инвестиције моцних земаља рад и ред у политицким и судским институцијама ИТД Србине а највазније да висе нико не подизе руку на нас у БИХ и комсија на комсију јер моземо зивити једни поред других,а ти ако призивас рат и мрзњу само изволи има у свијету ратиста где мозес да узивас у својој мрзњи, и немој се називати Србин јер ти то ниси, мало је таквих ко ти и онај Саво инок

Name

Србенда

11.11.2016 07:42

Ти си стварно будала муџахединска и зато си управу да таквих будала као ти никад доста,вјерујем да такве будале само у џамији производе.

Name

Инок Сава

10.11.2016 07:25

Да, мало морген. Нема тога Србина који ће гласати за агресора, нити код доношења одлуке за ткз. референдум, нити када би се спроводио. На сву срећу, та заблуда о доброти нато-фашизма већ је доживјела пораз. Смрт фашизму - слобода Србину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.11.2016 07:45

Нема тог Србина који це отици да ради у ЕУ тј натофасистицке дрзаве.

Name

XY

10.11.2016 08:08

Зашто не користиш исти "ницк"! Проваљујеш се...

Name

зумба

10.11.2016 08:12

Пуна Њемацка Срба,додјосе мрском непријатељу на ноге,да раде најгоре послове.

Name

меркелова

10.11.2016 09:57

Ало ба ти, знаш ли ти болан колко има срба код мене у њемачкој, а колико код путина, де мало ту језичину скарати да неби се вратили из њемачке сви. и пазте шта више говорите против ЕУ. нисмо ми зајебанција,

Name

Кал

10.11.2016 07:41

То је Додик потписо прије 10 год

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

10.11.2016 07:53

О овом питању ће одлучивати народ Републике Српске на референдуму. Због тога је значајан референдум који је одржан о питању дана Републике Српске. Тек ако СРБИЈА уђе у НАТО можда о томе да размисли и народ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. Неће СРБЕ никада више раздвајати, томе је дошао крај. Федерација ако хоће у НАТО сретан јој пут. Није њихов народ бомбардовао НАТО пакт већ српски народ И У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ и у СРБИЈИ. Крајњи циљ НАТО пакта је РУСИЈА и њена богатства, само слијепац то не види. Срби никада нису подржавали освајаче па неће ни сада. Надам се да избором Трампа долазе и нова времена и да ће политика силе бити замјењена договором и сарадњом двије највеће силе РУСИЈЕ и УСА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре..Петер

10.11.2016 10:02

Немлати празну сламу

Name

никс

10.11.2016 08:03

Референдум ... или анкета ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛИМУНАДА

10.11.2016 09:00

Нема ништа док Додик не додје из Кине. Толико дуго је тамо остао да ми се чини да је отишао на операцију капака.

Name

СРЕТНО СВИМА

10.11.2016 09:02

Наравно да ће бити референдум и то на нивоу државе БиХ

Name

Анте

10.11.2016 08:09

Која контрадикторност да ли је за србију или није дај помози србима а нецемо у нато хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.Србима

10.11.2016 08:35

Размислите трезвено а не домољубно.Референдум на нивоу БиХ.Вецина одлучи ЗА.Никога неце интересовати који су народи гласали или који не,већина је битна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.11.2016 13:00

99% људи не би знамо за ста гласа! Јер не зна ста знаци бити у НАТУ ии ста је НАТО. ( није америка твоја оцевина)

Name

ре

10.11.2016 13:52

Око 75 до 80% би гласало за улазак у НАТО тако це и да буде.Цијени се и гледа само постотак а не ко не зели.

Name

НЕ

10.11.2016 09:00

Заобиђите нас! Нисмо ми "јако важан дио Европе". То вас је неко слагао! Бомбардовали сте Србе, бомбардујете муслимане по Блиском истоку већ 15 година. Иза вас су остали срушени градови Либије, Сирије и Ирака. Иза вас су остале тоне уранијума које убијају ирачку, српску, бошњачку, либијску и сиријску дјецу. Гдје год да се ви појавите вам је у пратњи перверзија која се зове Ал Каида, Муџахедини, ИСИЛ - а све да бисте од људе исламске религије дехуманизовали и имали разлог да их бомбардујете и да им отимате ресурсе. Ви се не борите за "људска права", "слободу" или "демократију" - ви се борите за "права" за вађење ресурса из других земаља, за "слободу" да у свакој покореној земљи некажњено радите шта желите, за могућност да поставите "демократе" који ће угњетавати свој народ а вама дати одријешене руке. Да ли ми треба да шаљемо војнике из БиХ да (као припадници НАТО-а) пуцају на Русе или муслимане? Да ли треба да будемо логистичка база и да се излажемо ризику да будемо један од циљева руских ракета? Да ли треба да будем дио фашистичко/нацистичке војне алијансе која напада друге земље без икаквог повода, кршећи међународно право - исто као што је то радио и Адолф Хиитлер? НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доступ

10.11.2016 09:15

Њима не треба БиХ као дрзава. Њима треба доступ Муслиманима, а то иде с цланством у НАТО и у ЕУ. Дала баба марку да се у коло ухвати, а све сто има да из њега изидје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

10.11.2016 19:42

Кад једног дана Амери окрену ледја НАТОу,главни це бити Хрвати и Црногорци, Мозда окусају срецу против Бацуске???

ОДГОВОРИТЕ