Милионске штете због неспровођења закона

Привредници у БиХ имају велике трошкове због тога што још није почела примјена новог Закона о царинској политици у БиХ којим је, између осталог, предвиђено ослобађање плаћања царине приликом увоза машина за производњу. Овај закон је донесен половином прошле године, а његова примјена, како сада ствари стоје, неће почети прије 2018. године.

Босна и Херцеговина 09.11.2016 | 22:49
Милионске штете због неспровођења закона
Новим Законом о царинској политици предвиђено је да привреда у БиХ буде ослобођена од плаћања царине на увоз машина које ће користити у процесу производње, што сада није случај. Тренутно се за увоз ових машина плаћа царина ако је ријеч о машинама без преференцијалног поријекла и то пет, 10 или 15 одсто, у зависности од врсте машине и у складу са Царинском тарифом БиХ.

Привредници: Неопходно што скорије усклађивање прописа

У Спољнотрговинској комори БиХ кажу да примјена новог Закона о царинској политици БиХ није почела, јер нису усвојени подзаконски акти и нису усклађени закони на који се овај закон  ослања, а прије свега, Закон о електронском потпису, измјена Закона о порезу на додату вриједност.

Додају да нови закон у односу на онај који је још увијек у примјени предвиђа одређене олакшице за привреднике те да је због тога неопходно да се што прије ускладе сви потребни прописи за његово спорвођење.

„Неопходно је да се што прије ускладе сви прописи како би нови Закон о царинској политици БиХ био у цјелости примјенљив, што ће свакако унаприједити пословни амбијент БиХ. Привредници су сада изложени трошку који представља царина приликом увоза машина, а које би били ослобођени да је нови закон почео да се примјењује. Такође, вишеструки губитак за привреднике представља то што не могу добити сертификат овлаштеног економског оператера, који је такође прописан нови законом“, кажу у Спољнотрговинској комори БиХ.

Технички директор Фабрике обуће „Бама“ из Бањалуке Маринко Умичевић каже да ни нови закон није добар, али да је несхватљиво да се, и такав какав је, не спроводи већ годину дана.

„Нико у БиХ не прави репроматеријал за индустрију обуће. Ми више не можемо да радимо само лон послове и продајемо радну снагу, већ морамо да правимо своје ципеле и да их понудимо вани. Међутим, репроматеријал није ослобођен царине, а чак и оно што су предвидјели – ослобађање царине при увозу машина не примјењују. Ако узмемо у обзир да само једна обична машина која је „Беми“ потребна за производњу кошта 10.000 евра, а да нам је потребно 200 таквих машина, које сада не можемо купити, јасно је да би нам ослобађање царине много значило. „Бема“ је до сада уложила више од седам милиона евра у машине“, казао је Умичевић.

Директор предузећа „Орао“ из Бијељине Милан Прица каже да није упознат са овим законом, али да би га обрадовало уколико би се он почео примјенивати, јер су протеклих година имали значајна улагања у опрему.

„Ове године нисмо увозили машине, али протеклих година јесмо, и њихова вриједност на годишњем нивоу је ишла и до два милиона КМ, тако да би нам ослобађање од царина сигурно значило, као и другима“, казао је Прица.

Ковачевић: Прописи у БиХ морају бити усклађени са европским

С друге стране, портпарол Управе за индиректно опорезивање (УИО) Ратко Ковачевић каже да прописи које, на прииједлог Управог одбора УИО доноси Савјет министара БиХ, још увијек нису усвојени из оправданих разлога.

Казао је да је за почетак примјене и спровођење новог закона потребно донијети одлуку о спровођењу Закона о царинској политици у БиХ и одлуку о условима и поступку остваривања права на ослобађање од плаћања увозних дажбина и ограничења у погледу располагања робом која је ослобођена од плаћања тих дажбина.

Преднацрти ових одлука су припремљени, али се они морају ускладити са другим законима. Конкретно, преднацрт Одлуке о спровођењу Закона о царинској политици у БиХ се  мора ускладити са новим прописима у ЕУ.

„С обзиром на то да се у ЕУ од маја ове године примјењују нови прописи, УИО је на састанку са представницима ЕУ указано на чињеницу да се преднацрт Одлуке о спровођењу Закона о царинској политици, у погледу одредби о електронском поступку провоза, о улазној и излазној сажетој декларацији као и одредби о овлашћеном привредном субјекту, мора ускладити са новим царинским прописима ЕУ“, рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да је доношење ове одлуке планирано у 2017. години, док је почетак њене примјене, а самим тим и новог закона планиран од 1. јануара 2018. године.

„Тај датум је сасвим реалан, јер УИО мора у потпуности завршити започети развој нових царинских информационих система неопходних за потпуну подршку примјене нових царинских прописа и обраду електронских царинских декларација, на којима се и заснивају нови царински прописи, како за електронски провозни поступак тако и за увозне и извозне царинске поступке“, рекао је Ковачевић.

Додао је да за омогућавање подношења електронских царинских декларација, које би допринијеле олакшању рада пословне заједнице и убрзању спровођења поступака, неопходно да буду испуњени и услови за спровођење Закона о електронском потпису.

„УИО је више пута иницирала предузимање неопходних активности на успостављању услова за примјену електронског потписа, јер од њих зависи и могућност кориштења електронских царинских декларација са правном снагом, односно примјена нових царинских прописа“, рекао је Ковачевић.

Нагласио је да иако је Закон о електронском потпису усвојен још 2006. године, никад на нивоу БиХ није одређено тијело које би било надлежно за издавање електронског потписа.

„Зато је УИО раније покренула иницијативу да управо ми будемо сертификационо тијело за издавање електронског потписа за обвезнике у Јединственом регистру УИО. Урадили смо све неопходне техничке припреме и чека се да се оконча процедура у Савјету министара БиХ и донесе одлука о успостављању сертификационог тијела и да оно профункционише у пуном капацитету“, истакао је Ковачевић.

Новине у новом Закону о царинској политици

Осим ослобађања плаћања царине на увоз машина, неке од најважнијих новина у овом закону су електронски поступак провоза и електронско подношење царинских пријава, што би требало да убрза процедуре царињења роба и умањи трошкове поступка.

Новим Законом о царинској политици предвиђено је и увођење овлаштеног привредног субјекта, а компаније које добију овај статус уживаће повјерење царинских органа, имаће пуно мањи обим контрола, биће препознате и у БиХ, али и у осталим земљама, па чак и земљама ЕУ као компаније које у потпуности у складу са законским прописима послују.

Такође, нови царински прописи омогућиће бољу анализу ризика у смислу посебне и детаљне контроле само оних обвезника који спадају у групу ризичних.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дејанпд

10.11.2016 07:25

Наравно, интерес власти је сто веци увоз, јер се у том слуцају обрацунава и наплацује пдв,а од тога се пуни будзет и РС и Федерације. Домаца производња је битна сувереним дрзавама са властитом монетом,,а ми то нимо.

ОДГОВОРИТЕ