Оптужница против "заљубљеног филозофа"

Окружно тужилаштво Бањалука подигло је оптужницу против хакера Предрага Тимотића (33) из Бањалуке због напада на сведока и инспектора МУП РС, сазнаје „ЕуроБлиц“.

Република Српска 09.11.2016 | 22:25
Оптужница против "заљубљеног филозофа"
Тимотић, иначе незапослени професор филозофије, ухапшен је у децембру прошле године у тајној акцији америчког ФБИ и МУП РС због хакерских напада у којима је страним фирмама прво блокирао приступ рачунарској мрежи и подацима, а затим изнуђивао новац.

Тимотић се у овим нападима представљао као „заљубљени филозоф“. Оно што је шокантно у читавом случају јесте да се Тимотић тренутно налази на слободи, па тако и даље има несметан приступ Интернету.

Тимотић је оптужен да је 5. јула ове године прво лоцирао преко мобилног телефона своју познаницу Александру М. и када се уверио да је она у згради МУП РС отишао је пред седиште МУП у намери да је сачека и обрачуна се с њом. Александра М. је око 16 часова изашла из зграде, али у пратњи инспектора МУП РС Бојана С.

Оптуженог Тимотића међутим није спречило то што је сведок, иначе његова познаница, била у друштву инспектора, те се затрчао према њима и кукавички их напао са леђа.

Након што је одгурнуо инспектора, Тимотић је несретну жену зграбио за руку урлајући: „Шта ћеш ти овде и у ком си својству дошла!“.

Извор „ЕуроБлица“ објаснио је да је Александра М. пре бруталног напада дала изјаву у поступку који се против Тимотића води због хакерских напада на стране фирме у којима је изнудио већу суму новца.

"Александра М. је на своје име отворила рачун на 'Неттелеру'  (онлајн банка оп.а.) а који је Тимотић користио за извлачење новца након хакерских напада" објаснио је извор „ЕуроБлица“.

Захваљујући брзој реакцији инспектора, Тимотић је савладан и ухапшен. „ЕуроБлицу“ је потврђено да је у припреми и оптужница против Тимотића за хакерске нападе, а које Кривични закон РС квалификује као кривична дела изнуде новца и спречавање приступа рачунарској мрежи.

Признао

Предраг Тимотић је након напада испред зграде МУП РС делимично признао кривично дело.

Тимотић се „бранио“ да му није била намера да нападне инспектора, већ да сазна где је била Александра М.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 0

Оставите коментар