ДW: Нијемци ужаснути Доналдом Трампом

Американци овог уторка нису гласали за Доналда Трампа, већ против Хилари Клинтон, коментарише немачка штампа резултат председничких избора у САД.

Свијет 09.11.2016 | 22:01
ДW: Нијемци ужаснути Доналдом Трампом
Већина аналитичара је ужаснута, пише Дојче веле.

“Победа разарача“, наслов је коментара објављеног у дневнику Шпиге онлајн: “Груби популизам је однео победу над разумом. Трампова победа је шок за све оне који су се уздали у политичку мудрост америчких бирача. Овај тајкун је обећао Американцима да ће темељно променити политику, и они су већином – иако тесном – следили те речи.

Амерички бирачи су се одлучили за промену о којој нико не може тачно да каже како ће изгледати. После Трампових исламофобичних, националистичких, презривих, наступа у предизборној кампањи, може да се каже само једно: ово неће изаћи на добро.“

Франкфуртер алгемајне цајтунг пише: “Када је Доналд Трамп у јуну 2015. у Њујорку најавио да ће се кандидовати за највишу функцију, многи Американци су то сматрали за лошу шалу.

Тајкун који барата некретнинама “тежак“ милијарде, познат по небодеру на Менхетну који је назван по њему, човек који упада у очи по ексцентричном понашању – такав тип да постане најмоћнији човек на свету?

Чак су и републиканци са уживањем бројали његове киксеве и гафове. Веровали су да импулсивност са којом изговара ствари због којих би политички саветници одавно били трипут отпуштени, наобуздана егоцентричност, а пре свега слика света као великог посла у којем јаки мушкарци славе победе над слабим мушкарцима, и у којем може да се вара, а важно је да се притом у случају двојбе буде бржи од других.“

“Наредних дана и недеља ће се много писати о томе да ли би Трамп победио неког другог противника. А можда је одговор да Американци овог уторка нису гласали за Доналда Трампа, већ против Хилари Клинтон, јер нема друге особе која толико симболизује естаблишмент као она.

Можда је њена афера са електронским писмима, која је кандидаткињу Демократа толико уздрмала, на крају донела и одлуку.

Али, вероватније је да она није ни имала шансе против Трампа, тог најнемогућнијег од свих председника и првог који пре уласка у Белу кућу није био на политичкој функцији нити одслужио војску. Јер је она Хилари Клинтон. Некога као она Американци више нису желели“, констатује аутор коментара у Франкфуртер алгемајне цајтунгу.

“Свет је задржао дах“, сматра коментарор Зидојче цајтунга и додаје да је “шок због овог потреса толико велики да ће морати да прође много времена док се не појме сви разлози и последице овог изборног резултата. Нација је подељена, свет је поларизован, тржишта су узбуркана а будућност изгледа мрачно.

Нема могућности да у овој одлуци нађемо ишта што би донело ведрину. Али воља бирача је толико јасна да, разуме се, мора бити прихваћена и анализирана са највећим поштовањем... После брегзита у Великој Британији, ово је други пут ове године да је један готово заборављен слој становништва прибавио себи овакву моћ. Овде су на делу силе које чак ни један Доналд Трамп није могао сам да ослободи. Он их је само искористио.“

“Одлука у корист Доналда Трампа противречи свакој конвенционалној логици, свим предвиђањима и политичком разуму. Зашто је он и поред тога победио? Већина у САД не жели више да се клања пред конвенцијама, разумом и предвиђањима естаблишмента. Жели револуцију. И сада је и добила. Има много разлога за превратничко расположење, и сви они сежу још у време много пре Трампа.“

“Пре свега, земља је политички поларизована и покреће је мржња – откако су у Републиканци 90-их година политику престали да схватају као уметност компромиса и почели да је користе као оружје. Та радикализација је тесно повезана са именом Клинтон. то што је сада баш Хилари Клинтон као демон предводила противнички табор, само је погоршало ствар.

Друго, у САД имамо радикалну ерозију политичких врлина, а посебно је видљива пропаст политкичког разумевања ствари. Стално опадање нивоа образовања и самоукидање класичног новинарства довели су до тога да је међу широким слојевима становништва опало разумевање положаја САД у свету.“

“Треће, већина у друштву се боји будућности. Свет је превише хаотичан, прелом је пребрз, изгледи на благостање су мрачни – доњи средњи слој, често без завршене средње школе, представља заборављену већину у САД. Али већину не смете заборавити. Ту су заказале све америчке владе у последњих 20 година.

САД не могу да буду мотор глобализације и победници технолошког надметања и да истовремено дозволе себи постојање дворишта иза куће у којем станује сиромашан Трећи свет“, сматра коментатор листа Зидојче цајтунг.

За коментатора интернет-дневника Франкфуртер рундшау, “Десио се најгори од свих могућих случајева: трампизам је победио. Американци су за наследника Барака Обаме изабрали једног популисту. Доналд Трамп ће крајем јануара положити заклетву у Вашингтону. Ако се буде макар и половично придржавао својих парола из предизборне кампање, онда ускоро више нећемо моћи да препознамо Сједињене Америчке Државе.“

“Несхватљиво је да је он победио. Али је нажалост тако. Трампово понашање у предизборној кампањи не даје повода надама да ће се друкчије понашати када једном седне за писаћи сто у Овалној соби. Трамп у прва три месеца свог мандата жели да комплетно промени своју земљу.

Он не само да хоће да врати точак уназад, већ жели да га наново измисли. Хоће да сагради зид на граници са Мексиком и протера илегалне досељенике.

Жели да забрани улазак у САД избеглицама из земаља у којима има терориста. Жели да обустави уплате у програм УН за заштиту климе, да промени уговор НАТО, наново преговара о нуклеарном дилу са Ираном. Прете трговински ратови и тешки ударци за светску привреду. То нису радикалне, већ много опасне ствари“, пише Франкфуртер рундшау.

Извор: Дојче веле

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

баба ванга

10.11.2016 06:21

И ми неволимо Ангелу Меркел и њену политику и ставове па ста сјебала се увела санкције Русији.....ммм. Асад спектакл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мф

12.11.2016 10:43

Ма стосе нијрмци боје Трампа кад имају Путина он це их помоци ито без СУМЊЕ ЈЕЛИ СУ ЗАСЛУЗИЛИ И ОН ТО ПОСТУЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ