На данашњи дан пао је Берлински зид

Пад Берлинског зида је био први корак ка уједињењу Немачке.

Свијет 09.11.2016 | 21:19
На данашњи дан пао је Берлински зид
Пре тачно 27 година, на данашњи дан 9. новембра 1989. године пао је Берлински зид.

Зид, који је првобитно изграђен 1961. године, био је најпознатији део Источнонемачког пограничног система и симбол Хладног рата. Био је део Гвоздене завесе.

Идеју о изградњи зида донела је источнонемачка влада Валтера Улбрихта и одобрио совјетски вођа Никита Хрушчов. Зид је био дуга баријера између Западног Берлина (који је припадао Савезној Републици Немачкој) и Демократске Републике Немачке (која је често називана Источна Немачка), који је чврсто затворио границу између Источног и Западног Берлина у периоду од 28 година.

Зид је саграђен са намером да се заустави одлив радника и економски биланс који је био повезан са дневном миграцијом великог броја професионалних и квалификованих радника између Источног и Западног Берлина, и бекства која су имала политичке и економске последице по Источни блок. Он је ефикасно смањио емиграцију са 2,5 милиона између 1949. и 1962. на 5.000 између 1962. и 1989. године.

Ипак, подизање зида је била пропагандна катастрофа за Источну Немачку и цео Источни блок. Он је постао кључни симбол онога што су западне силе сматрале комунистичком тиранијом, нарочито након убијања потенцијалних бегунаца. Политичка либерализација касних осамдесетих, повезана са падом Совјетског Савеза, је довела до слободнијих пограничних ограничења у Источној Немачкој, која је кулминирала масовним демонстрацијама и падом источнонемачке владе.

Када је 9. новембра емитовано владино саопштење да ће прелазак бити допуштен, масе Источних Немаца се приближило и затим и прешло зид, а њима се приближио велики број Западних Немаца у слављеничкој атмосфери. Зид је касније уништила еуфорична маса у периоду након неколико недеља, а његов пад је био први корак ка уједињењу Немачке, које је званично завршено 3. октобра 1990. године.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Драган

09.11.2016 20:46

А боље да није! Прва жртва јачања Немачке била је Југославија, држава у којој смо сви могли наћи свој интерес да смо имали више мозга.

ОДГОВОРИТЕ