Хан: Тражимо истраге и оптужнице за криминал!

"Изборно законодавство је унапријеђено, уз слијеђење бројних препорука ОСЦЕ-ОДИХР-а, те су локални избори углавном проведени на регуларан начин, упркос инцидентима у неким општинама које треба истражити. Упркос напорима да се ријеши питање Мостара, избори у овом граду се нису могли одржати ове године", казао је Јоханес Хан, преноси Н1.

Босна и Херцеговина 09.11.2016 | 22:39
Хан: Тражимо истраге и оптужнице за криминал!
Европски комесар за проширење Јоханес Хан данас је представио Одбору за спољне послове Европског парламента Извјештај о Босни и Херцеговини који је дио пакета проширења.

"Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине и ентитетски парламенти/скупштине су остварили напредак на усвајању отворених реформских приоритета, посебно оних који су произашли из Реформске агенде. Сарадња између парламената/скупштина на државном, ентитетском и нивоу Брчко дистрикта је побољшана.

Међутим, њихова улога и капацитети у процесу ЕУ интеграција треба додатно да се унаприједе. Сарадња између Вијећа министара БиХ и ентитетских влада је била ефикасна у погледу Реформске агенде, чије провођење треба да се настави. Вијеће министара је у августу усвојило механизам координације о питањима која се тичу ЕУ. Стратешки програм за усклађивање законодавства БиХ са правном стечевина ЕУ тек треба усвојити.

Устав Босне и Херцеговине је и даље неусклађен са Европском конвенцијом о људским правима, како и стоји и пресуди у предмету Сејдић-Финци. Одлуке Уставног суда тек треба да се проведу широм земље. Иако је постигнут одређени напредак на успостављању институционалних механизама за сарадњу између власти и организација цивилног друштва, треба да се успостави и стратешки оквир за сарадњу са цивилним друштвом.

Босна и Херцеговина се налази у раној фази реформе своје јавне управе. Забиљежено је назадовање у измјенама законског оквира за државну службу у Федерацији, чиме је повећан ризик за политизацију. Усклађен приступ у развоју политика и координације између различитих дијелова управе још у великој мјери изостаје. Потребно је усвајање новог стратешког оквира за јавну управу, као и стратегија за управљање јавним финансијама.

Правосудни систем Босне и Херцеговине има одређени ниво спремности. Одређени напредак је постигнут на одговорности и интегритету. Акциони план који је потребан за провођење Стратегије за реформу правосуђа за 2014-2018. тек треба да буде усвојен. Политички мотивисане пријетње правосуђу од неких политичара у земљи су настављене. Независност правосуђа и даље треба јачати.

У Босни и Херцеговини постоји одређени ниво спремности за борбу против корупције. Одређени напредак је постигнут усвајањем акционих планова на различитим нивоима власти, али њихова фрагментација чини провођење мање ефикасним. Корупција је и даље присутна у многим областима и наставља представљати озбиљан проблем. Изражено политичко опредјељење о овом питању се није реализовало у конкретне резултате.

Што се тиче борбе против организованог криминала, Босна и Херцеговина посједује одређени ниво спремности. Одређени напредак је постигнут на побољшавању међуагенцијске сарадње. Међутим, финансијске истраге треба убрзати. Борба против организованог криминала је и даље од суштинског значаја за сузбијање криминалне инфилтрације у политички, правни и економски систем земље.

Босна и Херцеговина још треба да испуни међународне стандарде у борби против прања новца и борби против финансирања тероризма. Босна и Херцеговина је озбиљно погођена феноменом страних терористичких бораца и радикализацијом.

Босна и Херцеговина је већ предузела важне мјере не рјешавању овог проблема, које треба да се допуне и даљим корацима на идентификацији, спрјечавању и прекиду протока страних терористичких бораца који путују у конфликтна подручја попут Ирака и Сирије.

Даљи рад је потребан на рјешавању питања људских права и права мањина. Одређени напредак је постигнут, посебно усвајањем измјена и допуна Закона о забрани дискриминације. Знатна побољшања стратешког, правног, институционалног и политичког оквира за поштовање људских права цјелокупно су и даље потребна.

Постоји одређени ниво спремности о питању слободе изражавања. Међутим, није било напретка у овој области. Случајеви политичког притиска и застрашивања новинара захтијевају адекватно правно праћење. Финансијска стабилност јавног радио-телевизијског система преостаје да се ријеши, као и проблем недостатка транспарентности власничких структура медија.

У погледу регионалне сарадње, земља је наставила да активно учествује у регионалним иницијативама. Босна и Херцеговина је преузела предсједавање Централно-европском иницијативом у јануару. Босна и Херцеговина је још у раној фази развоја функционалне тржишне економије. Одређени напредак је постигнут у модернизацији радног законодавства, побољшању пословног окружења, те рјешавању слабости у финансијском сектору у оквиру договорене Реформске агенде.

Међутим, јавни сектор није дјелотворан, а развој приватног сектора је спор. Снажна и континуирана политичка подршка за брзо провођење пријеко потребних структуралних реформи, у складу са договореном Реформском агендом, ће бити кључна.

Босна и Херцеговина је у раној фази у изградњи капацитета да се носи с конкурентским притисцима и тржишним снагама унутар Европске уније. Није било напретка на побољшању конкурентности земље, али је провођење мјера из Реформске агенде у току.

Што се тиче приближавања европским стандардима, постоји одређени ниво спремности у областима јавних набавки и унутрашњег тржишта. Земља је постигла одређени ниво спремности у области транспорта; усвајање оквирне транспортне стратегије на државном нивоу у јулу је искорак за земљу у погледу остваривања користи из Цоннецтивитy агенде. Стратегије за цијелу земљу у области пољопривреде, енергетике тек треба да буду усвојене.

Такође су потребни и одрживи напори у погледу правосуђа, питања слободе и сигурности, конкурентности, индустрије и малих и средњих предузећа, пољопривреде, политике за заштиту животне средине, енергетике, те информацијског друштва и медија.

Резултати Пописа становништава и домаћинстава проведеног у октобру 2013. године, објављени су 30. јуна 2016. године, у складу са међународним стандардима и препорукама", навео је Хан.

Извор: Н1

Коментари / 0

Оставите коментар