Костајница је талац Хрватске и БиХ

Мало је места у РС и БиХ који трпе тако велике последице због нелогичности разграничења држава насталих распадом Југославије као што је Костајница, градић на северозападу државе.

Босна и Херцеговина 09.11.2016 | 15:39
Костајница је талац Хрватске и БиХ
Хрватски картографи утврдили су да је њихова територија дубоко на десној страни Уне, у територији која се овде одувек сматрала саставним делом Костајнице у Републици Српској.

Драгослав Грмуша, мештанин ове општине испричао нам је да државна граница практично пролази кроз спаваће собе, куће, баште, њиве и вртове. Они реку којом су се одувек поносили и дивили јој се могу видети једино на разгледницама или приближити се са пасошем у руци, зато што обе њене обале припадају Хрватској.


Фото: Милан Пилиповић / РАС Србија
Драгослав Грмуша

"Несхватљиво је да наш град, познат по Уни заправо нема приступ овој реци.  Пре десетак година овде је започела изградња обилазнице али су након два километра радови обустављени јер се испоставило да не може даље. Томе су се испречиле њиве домаћег становништва али у комшијској држави" казао нам је Грмуша који је пре рата живео у Хрватској Костајници, са друге стране Уне.

Костајница у РС је често у колапсу због гужви на граници, а возачи угрожени јер саобраћајни лавиринт односи људске животе.

"Ми смо таоци две државе. На улазу у град из правца Новог Града и Бихаћа је црна тачка коју многи возачи не могу на време приметити. Зато без заустављања продужавају у слепу обилазницу, где се дешавају удеси. Шест возача је погинуло последњих година на истом месту" причају Костајничани чији глас се, очигледно не чује далеко.

Државна граница задаје главобољу и спортистима, нарочито фудбалерима „Партизана“ који су ове сезоне дебитовали у Трећој лиги РС.


Фото: Милан Пилиповић / РАС Србија

Наиме, уколико лопту избаце изван терена уз северну аут-линију, она заврши у Хрватској.

Саговорници „ЕуроБлица“ очекују да се државне, ентитетске и локалне власти више заложе за довођење граница у логичне токове, а тиме Костајници отворе животне и развојне перспективе. У противном, ово место ће још више да опустоши.

Омладина већином, након основне, а поготово средње школе, одлази у Приједор и Бањалуку, без намере да се овде врати.


Фото: Милан Пилиповић / РАС Србија
Гранични прелаз у Костајници

За сада ова општина где је начелничку функцију поново освојио Драго Бундало (СДС) кубури са много проблема.

Осим јачања привреде и уређења инфраструктуре, неопходно је стварати услове за живот младих. У том контекту, наводе саговорници „ЕуроБлица“ истичући успехе неколико спортских клубова, неопходна је изградња спортске дворане.


Фото: Милан Пилиповић / РАС Србија
Обилазница води у другу државу

"Несхватљиво је да се на утакмице 'Партизана', најпознатијег и јединог градског фудбалског клуба,  мора ићи у чизмама јер је поред стадиона блато до кољена" пожалили су нам се спортски ентузијасти из Костајнице, познате по „Кесетенијади“ и чесми поред пута, где путници са свих страна и многих држава, редовно узимају воду.

Милан Лотиња, којег смо затекли на знаменитој чесми сматра да је овде најквалитетнија вода и да је по томе Костајница позната. Међу светлим тачкама, осим текстилне индустрије „Сана“ је „Фореста“, творница фурнира са стотињак радника настала у поратном периоду од две занатске радње браће Вељка и Светозара Станисављевића.

Они би, кажу, могли запослити и више радника те повећати производњу када би у домаћим шумама обезбедили довољно обловине. Овако, балване купују у Хрватској, а то већ кошта много више и поскупљује производњу.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 0

Оставите коментар