Коју храну можете јести након истека рока?

Скоро трећина произведене хране на свету годишње се баци – што је око 1,3 милијарде тона. Статистике су шокирајуће, али се људи често боје тровања храном, да ће радије бацити храну него ризиковати, чак и када изгледа и мирише добро.“Фимејл храна и пиће” откривају која је храна сигурна, а која није после датума до ког пише да је најбоље употребити намирницу.

Здравље 09.11.2016 | 14:45
Коју храну можете јести након истека рока?
Пре свега, треба разликовати две врсте упозорења које стоје на амбалажама. “Најбоље употребити до” и “Употребљиво до” не значи исто. Када на намирници пише “Употребљиво до”, то значи да се не може користити након истека назначеног рока, док се “Најбоље употребити до” више односи на квалитет хране, што значи да је јестиво и након истека рока, само неће бити истог квалитета.

Алкохол може да траје годинама, али чак и након истека рока, вотка и виски вам неће наштетити. Пиво такође, али вероватно неће имати исти укус. Са друге стране, кремаста алкохолна пића, или она која су дуго стајала на сунцу, нису безбедна за наше здравље, пише Даилy Маил.

Које су то намирнице безбедне, а које нису након истека рока?

Чоколада

Чоколада којој је истекао рок ће по себи имати беле тачке, које су заправо последица кристализације шећера, али је заправо безбедна да се једе, иако неће бити баш укусна.

Чипс

Он је такође безбедан након истека датума до ког пише да га је најбоље употребити, али само до три недеље након истека.

Јаја

Извештај научнице Дане Гундерс наводи да јаја могу да трају од 3 до 5 недеља, али само ако стоје на температури испод 5 степени Целзијуса, како би се спречила салмонела. Један од начина на који можете да проверите да ли је јаје безбедно за јело, јесте да га спустите у чашу хладне воде. Ако потоне, свеже је, ако плута, баците га, преноси “Цосмополитан”. Ако је на дну алиокренуто на горе, у прелазном периоду је.

Сир

Само тврди сиреви, попут чедара или пармезана су безбедни да се једу након истека рока до ког пише да их је најбоље употребити. Иако се на њима налази буђ, кад се део одсече, безбедни су за јело. Са друге стране, меки сиреви су безбедни само недељу дана након што отворите амбалажу, никако дуже, а ни после истека рока.

Млеко

Укисељено млеко вам неће нашкодити, и можете га користити и за прављење колача, торти и палачинки, уместо што ћете га бацити. Али уколико желите да вам млеко дуже остане свеже, ставите на хладније место место у фрижидеру, уместо у врата.

Мед и џем

Иако се у меду налази велики грумен шећера, након дугог стајања, мед је безбедан за јело, као и џем.

Конзервирана храна

Да ли и даље имате конзерву куваног пасуља која вам стоји већ годину дана и коју никако да поједете? Све док се налази на мрачном месту, попут ваше оставе, трајаће годинама.

Месо

По правило месо може да се једе и до два дана након истека рока, међутим, набоље је пре употребе помирисати месо, и проценити сам.

Салата у кеси

Паковања попут зелене салате која се продаје у затвореној кеси, могу се јести све док се не појави буђ. Ако се није појавила буђ, а стоји вам отворено, можете је освежити леденом водом.

Сирова морска храна

Никада немојте јести морску храну након истека рока!

Паковања макарона, шпагета...

Небитно колико дуго имате ту кесу макарона у остави, она се увек може безбедно користити. Битно је да стоји у добро затвореној посуди, у случају да сте отоврили кесу, како влага не би могла да уђе.

Прерађено месо

Ризично је јести прерађено месо, попут салама, виршли и остале сухомеснате производе, након истека рока, па чак и када на њима пише “Најбоље употребити до”. Чак и када га држите на хладном месту, опет није безбедно због бактерија, које могу да изазову озбиљне болести.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар