Пиоли званично у Интеру, Морати задовољан!

Стефано Пиоли именован насљедником Франка Де Бура на клупи Интера. Некадашњи власник клуба Масимо Морати задовољан, хоћемо ли га опет гледати на челу клуба?

Фудбал 08.11.2016 | 17:00
Пиоли званично у Интеру, Морати задовољан!
Послије дуго чекања стигла је и званична потврда – Стефано Пиоли је тренер Интера.

Милански клуб саопштио је да је именовао Пиолија за новог тренера послије отказа Франку де Буру и тако потврдио оно што се знало од суботе увече, након што су прекинути преговори са Марселињом.

На именовање Пиолија чекало се и због његовог још важећег уговора са Лацијом. Пиоли је у априлу смијењен и доведен је Симоне инзаги, али никада није званично раскинут уговор па је клуб до уторка плаћао и Инзагија и Пиолија.

Та формалност коначно је обављена и Пиоли је ставио параф на уговор са Интером до 30.јуна 2018. године.

Његово представљање биће уприличено у четвртак у центру "Анђело Морати".

Пиолија чека тежак посао с обзиром да се Интер налази на деветом мјесту са 13 бодова заостатка за Јувентусом, али нови стратег „нероазура“ већ сада има подршку актуелне управе, па и играча.

Мауро Икарди похвалио је долазак Пиолија за тренера, а много важније ријечи подршке упутио је Масимо Морати, некадашњи власник и предсједник Интера.

„Ово је добар избор, он познаје италијански фудбал, а екипе које је водио су увијек играле добро и одлично се бориле са највећима“, изјавио је Морати у понедјељак и практично најавио именовање Пиолија.

Он је прокоментарисао и лицитацију са неколико тренерских имена оцијенивши је као непотребну.

„Ја то гледам на свој начин. Постоје различити системи избора тренера, тешко је рећи да је један добар, а други лош, углавном било је транспарентно. Увијек је тешко изабрати тренера када је екипа у кризи, понекад можете да направите грешку. На крају је најважније да се све заврши добро“, рекао је Морати.

Улога Моратија у избору новог тренера Интера се не смије никако занемарити.

Иако Морати више не посједује акције клуба, савјетник је кинеске компаније Сунинг која је у јуну купила нешто мање од 70 одсто акција Интера од Ерика Тохира.

Познаваоци прилика у италијанском фудбалу наводе да он никада није ни напуштао клуб, а у прилог тези да Морати и даље држи конце у својим рукама наводи се његов одличан однос са Стивеном Жангом, сином власника компаније Сунинг, који га често пита за савјете.

Кинеска компанија досад је управљала клубом из Кине, што је често критиковано и од стране навијача и од људи блиских клубу, попут Марка Тронкетија Провера, извршног директора Пирелија, једног од главних спонзора клуба.

Та грешка требала би бити исправљена селидбом Стивена Жанга у Италију, међутим, питање је са колико успјеха Кинези могу да воде клуб без људи који заиста познају италијански фудбал.

Ту на сцену опет ступа Морати, којем је компанија Сунинг понудила функцију предсједника клуба, што је он и потврдио.

Уколико би Морати прихватио ову функцију, постоје два сценарија; један је да ју обавља формално као продужена рука власника, без превеликих овлаштења када су најважније одлуке у питању, што је, познавајући Моратија тешко оствариво.

Друга, наизглед, много реалнија опција је да се Морати врати у Интер на велика врата, као један од великих акционара.

Сада већ бивши власник Интера, Ерик Тохир, према споразуму о преузимању до краја новембра треба да прода преосталих 31,05 одсто акција које посједује и управо то многи виде као начин на који ће Морати поново да уђе у клуб.

У међувремену практично је направљен простор за нове људе, пошто је клуб у понедјељак напустио извршни директор Мајкл Бролингброук, Енглез кога је у клуб довео Тохир прије три године.

Бролингброук је наводно платио цех због своје подршке Франку Де Буру, а након смјене холандског тренера није му преостало ништа друго него да поднесе оставку која је у понедјељак прихваћена.

За његовог насљедника именован је потпредсједник компаније Сунинг и бивши члан управе Интера, Кинез Јун Лиу, али као привремено рјешење, што опет наводи на закључак да „преслагивање“ управе Интера није готово.

Једно је сигурно, када је Интер у питању, осим дешавања на терену и игре екипе под вођством Пиолија, једнако интересантно биће посматрати и дешавања ван њега.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар