Дом за људе из разних крајева Србије и свијета

Село Врмџа на обронцима планине Ртањ постало је познато, јер су се у протеклих осам година ту доселили људи из различитих крајева земље и света.

Србија 08.11.2016 | 11:21
Дом за људе из разних крајева Србије и свијета
У селу тренутно живи око 600 становника, а медју њима су и један Американац, Италијан и Швајцаркиња, као и Београдјани, Нишлије, Новосадјани, Суботичани.

Од 2008. године када је у селу продата прва кућа до сада, нове власнике добило је 34 запуштених кућа и имања. Неки од њих обновили су старе чатмаре, док су градили нове куће.



Мештани Врмџе благонаклони су према новим становницима села, а од њиховог доласка имају вишеструку корист, јер новим комшијама продају сир, јаја и друге производе, али и учествују у градњи кућа и средјивању старих.

Рачуница становника тог села говори да је кроз куповину кућа и имања, набавку градјевинског материјала и намирница, у Врмџи од 2008. године до сада направљен обрт више од пола милиона евра.

Мештани села су у протеклих десет година незадовољни константним смањивањем броја становника урадили много тога да би привукли људе да додју да живе у Врмџи.



Становници села Врмџа су од 2006. године почели да промовишу лепоте њиховог краја, кроз организовање бројних занимљивих манифестација и унапредјења постојеће инфраструктуре.

Председник Месне заједнице Врмџа Славиша Крстић рекао је да су мештани на интернету кроз различите акције представили потенцијале села.

"Добар део породица које су се доселиле никада пре није чуо за Врмџу. Упознали су је на интернету", рекао је Крстић и додао да су људе из разних крајева у Врмџу привукли живописни предели, огромне стене и храстова шума у самом селу, здрава храна, бројни извори воде и гостопримљиви староседеоци.



Крстић је казао да се у Врмџи налазе остаци Латин-града, римског утврдјења за одбрану царског друма, етно-музеј, црква Свете Тројице која је саградјена на темељима манастира из 13. века, као и Врмџанско језеро богато рибама.

Мештани често организују вајарске колоније и брдске бициклистичке трке и планинарске походе, док се за идућу годину планира организација фестивала документарног филма и такмичење у слободном пењању.

"У свим акцијама које у селу организујемо активно учествују и наши нови мештани. Они помажу и финансијски, али и одличним идејама. Углавном су то високообразовани људи", рекао је Крстић.



Нови становници Врмџе потврдили су да је то место "одлично за живот".

Амерички композитор Пол Шапира и његова супруга, ИТ стручњак Маја Шапира доселили су се у село пре пет година. Они су пре тога живели у Њујорку, Чикагу, Сан Франциску, Прагу и Београду.

"Дошли смо само на кратко, али смо остали јер је ово дивно место. Наши синови од седам година и годину и по воле да живе овде. Сломио бих им срце када бисмо се преселили негде другде", казао је Шапира који тренутно ради на свом новом делу "Балкан рок опера".



Нишлија Горан Орлић који је радни век провео у Словенији и Швајцарској, у Врмџи је реновирао запуштену кућу и имање, а како каже то село идеално је за све оне који воле мир, нетакнуту природу и гостољубиве комшије.

"У почетку су били подозриви, питали су се зашто сам дошао у Врмџу и купио кућу. Сада је другачије, сви су љубазни, добро сарадјујемо", рекао је Орлић.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар