Шта кажу политичари из БиХ о изборима у САД?

У очекивању предсједничких избора у Сједињеним Државама који се одржавају данас, на којима Американци бирају између демократе Хилларy Цлинтон и републиканца Доналда Трампа, протеклих дана своја виђења и очекивања износиле су бројне личности у БиХ.

Босна и Херцеговина 08.11.2016 | 11:13
Шта кажу политичари из БиХ о изборима у САД?
Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да су западне земље препустиле Европској унији да води кључне политичке процесе у БиХ и то ће тако бити и с једним и другим потенцијалним побједником избора у Сједињеним Америчким Државама.

"Не очекујем да ће БиХ бити на листи приоритета спољне политике САД-а, као што у крајњој линији није била ни у вријеме Џорџа Буша ни Барака Обаме", сматра он.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић након предсједничких избора у Сједињеним Државама очекује наставак пријатељске политике према БиХ.

"Очекујем да ће америчка администрација имати још активнију улогу у Босни и Херцеговини и да ће наставити подстицати БиХ на путу ка једној од најмоћнијих економских заједница свијета - Европској унији. Вјерујем да ће Сједињене Америчке Државе помоћи Босни и Херцеговини да у најскоријем периоду доврши процес НАТО - интеграција јер то значи већу сигурност за нашу државу и сигурност за стране инвестиције у БиХ", рекао је Звиздић.

Министар спољних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак не очекује значајну промјену односа Сједињених Америчких Држава према БиХ након предсједничких избора у тој земљи.

"Промјене не очекујемо ни у политичком смислу нити у смислу спољне трговине. БиХ се ни на који начин није мијешала у ток изборне кампање, али не очекујем да било какав избор утиче на промјену политике према БиХ",  нагласио је министар Црнадак.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да се спољнополитички циљеви не мијењају смјеном одређених политичких гарнитура у Сједињеним Америчким Државама и стога не очекује неке велике заокрете након предсједничких избора у тој земљи.

"Не очекујем велике заокрете, јер то није типично за спољнополитичку сцену и дјеловање САД-а", рекла је Цвијановић.

"Избори у САД се дешавају у историјски тешком тренутку када имамо дестабилизацију Блиског истока који је америчка спољна политика дуго времена покушавала одржати као избалансирано подручје, Авганистан и Ирак су далеко од трајног мира, Либија је ослабљена и несигурна, ништа боље није ни у неким другим дијеловима свијета. Економија је ослабљена с потенцијалном опасношћу да се отворе нека нова жаришта. Уносе се нове димензије сукоба, курдско питање се актуелизује, на сцени су покушаји дестабилизације Турске. Наравно да у ситуацији опште политичке несигурности многе очи су упрте према једној велесили и њеном вођству", казала је бивша амбасадорка БиХ у САД-у Бисера Турковић.

Извор: ФЕНА

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

мф

08.11.2016 12:07

Велики закорети могу бити гори него сто јесу

ОДГОВОРИТЕ
Name

микиц

08.11.2016 13:10

Ми смо просли и администрацију демократа и републиканаца, и није се осјетила нека велика промјена. Једноставно, као прво, ми као обицни ентитет у сдаставу БХ, ентитет који нема своје властито министарство иностраних послова него је све на нивоу БХ смо исувисе мали. А као друго, УСА администрација не мјења своју спољњу политику без обзира ко је на власти

ОДГОВОРИТЕ