Кустурица се поиграва са Владом Српске

Министар трговине и туризма Предраг Глухаковић подржао је представницу Владе Републике Српске у Скупштини Друштва ‘Андрићград’ из Вишеграда Оливера Куњадић, која је 20. октобра затражила од Владе Републике Српске да буде разријешена те дужности.

Република Српска 07.11.2016 | 21:23
Кустурица се поиграва са Владом Српске
Након што је Журнал објавио ову информацију из Владе РС су реаговали и навели да Куњадићева одлази са те функције због других обавеза, а не због чињенице да Кустурица игнорише њен захтјев да се сазове Скупштина друшва “Андрићград”, како би се претресле финансије, али и одговорило на кључно питање - колико је ко уложио у изградњу “Андрићграда” и колико коме припада, што зараде, што објеката.

Привредно друшво “Андрићград” основано је 2011. године, а према потписаном уговору Влада РС има у тој фирми 24,5 посто удјела, колико и општина Вишеград. Лавовски дио припао је трећем оснивачу, Кустуричиној фирми “Лотика” из Ужица, и то 51 посто удјела.

Комисија је затражила и појашњење поступка прибављања грађевинске дозволе коју је „Андрићград“ био обавезан да прибави за објекте "Византијски двор" и "Турски дио", након што су усвајања измјена и допуне Просторног плана Републике Српске до 2025. године.

У цифрама исказано, за “Византијски двор” потрошено је 1.142.574,36, за “Турски дио” 378.860,97, за Хостеле 280.735,19, што је укупно 1.802.170,52 КМ.

Владина Комисија још констатује како од почетка изградње “Андрићграда” постоје позитивни показатељи раста туристичког промета у Вишеграду, али да ће све бити много боље кад се изграде велики и мали хостели, јер се туристи неће у Вишеграду задржавати тек један дан, па ће туризам да процвјета.

Све ово наведено је у Информацији владине Комисије, коју је министар Глухаковић доставио Влади 20. маја 2016. године. Три мјесеца касније, у августу, Глухаковић доставља нову Информацију, у којој представница Владе РС у Скупштини “Андрићграда” прича другу причу. Према наводима Куњадићеве “Андрићград” је у 2015. години пословао са нето губитком од 680.300 КМ.

Неко ће на крају морати да плати рачуне за све незаконитости почињене око изградње “Андрићграда”, посебно да одговори како је и на шта потрошено 11,7 милиона марака издвојених за тај пројекат из буџета РС, а да, заузврат, ентитетска Влада, односно РС, нису добили ништа. Већински власник “Андрићграда” је Емир Кустурица, који је са оснивачким улогом од 5.100 КМ постао господар пројекта који је до сада званично прогутао око 35 милиона марака.

НЕМОГУЋНОСТ УСКЛАЂИВАЊА

“Представник Владе Републике Српске у Скупштини Друштва ‘Андрићград’ из Вишеграда Оливера Куњадић понудила је оставку на ову позицију због немогућности усклађивања великог броја обавеза, а не због незадовољства радом у овом друштву“, саопштено је из Министарства трговине и туризма.

“Обзиром да је врло тешко, готово немогуће, остварити контакте са директором Друштва, професором (Емиром оп.а.) Кустурицом, као и предсједником Скупштине друштва, господином Андрићем из Ужица, нисам у прилици да испуњавам обавезе утврђене поменутим рјешењем, те вас овим путем молим да предложите Влади РС моје разрјешење и именовање другог представника Владе у Скупштину друштва Андрићград д.о.о. Вишеград”, навела је Куњадић у свом захтјеву упућеном министру Глухаковићу, који је у посједу Журнала.

Глухаковић је њен захтјев прослиједио премијерки и Куњадићева је разријешена те дужности.

Оснивачки улог фирме је 10 хиљада КМ, од чега је Кустуричина “Лотика” положила 5100 КМ, а општина Вишеград и Влада РС по 2450 КМ.

Бивши министар трговине и туризма Бакир Ајановић је 29. октобра 2012. године констатовао, у одговору на посланичко питање, да ће се у “Андрићграду” „коначни власнички удјели дефинисати након завршетка пројекта".

То практично значи да удјели, који су постојали приликом основања друштва “Андрићград” треба да буду промијењени у складу са висином улагања. То никада није учињено, мада је Влада РС уложила несразмјерно много више новца у тај пројекат него Кустуричина фирма “Лотика”. Исто се односи и на општину Вишеград.

И ту лежи кључни разлог садашњих варница на релацији Влада РС - Кустурица, због чега је Глухаковић у својој информацији Влади РС предложио да “Суд у ванпарничном поступку одреди лице које ће у својству привременог заступника сазвати сједницу Скупштине и одредити њен дневни ред”.

Кустурицу не брину неспоразуми са Владом РС јер је потпуно свјестан чињенице да у Уговору о оснивању Друштва “Андрићград” нигдје није наведена могућност промјене власничких удјела. То довољно говори о незаконитости цијелог тог пројекта.

Видљиво је то и из документа “Информација о раду Комисије за праћење динамике реализације пројекта “Андрићград", који је у мају ове године Влади РС доставио министар Предраг Глухаковић.

Информације, које је од Кустурице тражила Комисија, достављене су тек након вишемјесечних инсистирања, али су и на крају биле непотпуне. Комисија је од момента почетка реализације пројекта изградње “Андрићграда", у сарадњи са Републичком дирекцијом за обнову и изградњу, сукцесивно извјештавала Владу Републике Српске о изведеним грађевинским радовима који су финансирани средствима буџета Републике Српске.

У последњој информацији Комисија се фокусирала на анализу Извјештаја о утрошку средстава у износу од 1.800.000 КМ, која су “Андрићграду” дозначена током 2014. године са рачуна -"Капитални грант за развој туризма у Републици Српској". У информацији је дат осврт и на укупно додијељена буџетска средства за реализацију пројекта и његовим тренутним ефектима.

Елем, Комисија је од Кустурице затражила да достави Завршни извјештај о утрошку средстава, са доказима о томе како су средства утрошена.

“Андрићград” је 16. новембра 2015. године доставио извјештај, али непотпун. Комисија је у јануару ове године од Кустурице затражила да јој у најкраћем року допуни извјештај са подацима о изворима финансирања пројекта, односно о укупно прибављеним финансијским средствима за реализацију пројекта.

Од руководства “Андрићграда” затражени су и подаци о сопственим средствима за реализацију пројекта, средствима обезбијеђеним од спонзора и донатора, средствима дозначених од Министарства и средствима прикупљеним из осталих извора финансирања.

Затражена је и изјава одговорне особе “Андрићграда”, којом ће под пуном кривичном и материјалном одговорношћу гарантовати за вјеродостојност достављених података у извјештају.

МЕД И МЛИЈЕКО

Умјесто прецизних података “Андрићград”, односно Кустурица, тек да би Комисију скинули с врата, достављају 2. фебруара ове године Информацију о изради, поступцима и реализацији просторног плана Републике Српске до 2025. године са акцентом на изради зонинг плана „Андрићград“ у Вишеграду, те изјави којом одговорно лице „Андрићграда“ изјављује да су средства уложена у тај пројекат намјенски утрошена.

Владина Комисија поново, по трећи пут, 5. фебруара ове године, констатује да „Андрићград“ није доставио тражене информације, због чега од Кустурице изнова траже податке о изворима финансирања пројекта, податке о обезбијеђеним сопственим средствима за реализацију пројекта, средствима обезбијеђеним од спонзора и донатора, средствима дозначених од Министарства и средствима прикупљеним из осталих извора финансирања, изјаву одговорног лица корисника средстава којом под пуном кривичном и материјалном одговорношћу гарантује за вјеродостојност достављених података у извјештају…

Поново се тражи и Информацију о поступку прибављања грађевинске дозволе објекате "Византијски двор" и "Турски дио".

Коначно, 9. марта 2016. године “Андрићград“ доставља дописе који су тражени. И то - информацију о изради, поступцима и реализацији просторног плана Републике Српске до 2025. године, са акцентом на изради зонинг плана „Андрићград“ у Вишеграду, као и Извјештај о улагањима у пројекат „Андрићград“ са ефектима на привреду града Вишеграда.

У владиној Комисији, срећни што им се Кустурица коначно обратио, задовољно констатују да у “Андрићграду” тече мед и млијеко и да је Кустурица испунио све своје обавезе.

“Комисија за праћење динамике реализације Пројекта ‘Андрићград’ је констатовала да Извјештај о финансијском утрошку средстава, те описни извјештај о изведеним радовима градње ‘Андрићград’ Вишеград садржи доказе о извршеним радовима, те доказе о испуњавању уговорних обавеза дефинисаних у члану 6. Уговора о финансирању пројекта ИИ фазе градње Андрићграда за 2014. годину, број: 14-01-08-3617/14 од 29.12.2014. године закљученог између Министарства трговине и туризма и д.о.о. "Андрићград", Вишеград“, констатовала је Комисија.

У информацији се наводи да им је Кустурица доставио уговоре о извођењу грађевинских радова на објектима Византијски Двор, Турски дио и Хостели, фактуре на име набавке грађевинског материјала и извођење грађевинских радова и банковне изводе као доказа о уплати на жиро-рачун добављача/извођача.

Комисија на крају констатује да је "Андрићград", у финансијском смислу, оправдао износ који је већи од износа укупно додијељених финансијских средстава у 2014. години, с обзиром да је, према извјештају те фирме, “Лотика” у пројекат уложила 1.715.000 КМ.

Комисија, међутим, констатује да се, на основу достављених документа, “није могла увјерити да је покренут поступак прибављања грађевинске дозволе, коју је ‘Андрићград’ био обавезан да прибави за објекате ‘Византијски двор’ и ‘Турски дио’ након усвајања измјена и допуна Просторног плана Републике Српске до 2025. године”.

Комисија наводи да није донесен ни посебан плански документ за подручје “Андрићграда”. Јасно је констатовано да “Андрићград” нема ни грађевинску дозволу, већ ће она накнадно бити обезбјеђена.

“Народна скупштина Републике Српске донијела је Одлуку о изради зоонинг плана плана подручја посебне намјене Андрићград, а у току је реализација одлуке што ће у наредном периоду омогућити инвеститору да обезбједи грађевинску дозволу”, наводи се у Извјештају комисије.

ГДЈЕ СУ ГРАЂЕВИНСКЕ ДОЗВОЛЕ

Привредно друштво “Андрићград” је основано 2011. године и од тада је, према извјештају владине Комисије у овај пројекат уложено 34.450.968,48 КМ. Из буџета РС је за “Андрићград” уложено 11.051.511,20 КМ, општина Вишеград је 5.702.450,00 КМ, а Кустуричина фирма „Лотика“ 1.715.00,00 КМ.

Донације за “Андићград” износе 4.766.699,55 КМ, приходи из пословања 2.481.285,52 КМ, „Андрићград“ се кредитно задужио за 3.500.000 КМ, док остали приливи износе 5.234.022,21 КМ, наведено је у Извјештају.

У Извјештају постоји и једна потпуно нетачна информација. Наведено је да је Влада РС путем Министарства науке и технологије за “Андрићград” издвојила 1.749.061,20 КМ, што није тачно, јер је то новац који је за изградњу Андрићевог институте у Каменграду донирала Влада Србије.

“Основни проблем пословања друштва у пословној 2015. години је био спор са УИО БиХ око оспоравања улазног ПДВ на објектима (црква, хотел,византијски и турски трг), за који не постоје грађевинске дозволе , а који су у 2016.години обухваћени зонинг планом на основу одлуке Народне Скупштине Републике Српске, те блокада жиро-рачуна од стране УИО и поступци принудне наплате”, навела је Куњадићева.

Извор: Журнал

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Кудиз

07.11.2016 20:50

Кустурица,је велики господин,нагградјен од руске цркве и Путина,тако да овај Глухахановиц и пријатељи могу мало да одморе од злобе и љубоморе.Ако неце нека питају Литванце и владу Рс гдје је Милиарда дуга из Глинице Бирац,пола милијарде из Брода,Бобар...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ој ха

07.11.2016 21:29

Баш је господин, нема говора, посебно кад се обрије и ошиша. Нема му равног.

Name

Ре

08.11.2016 14:20

Велики господин патриота и СРБИН познат сиром свијета е зато некима неваља успјех се непраста код нас...

Name

Кал

07.11.2016 21:06

У Зеницу га то би му било ко Еуромилион јацкпот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ноле

08.11.2016 05:49

Није он преварио владу, он је уцествовао са сладом да превари градјане, хоцу реци, требају јос неки заједно са њим у зеницу, Додик и остали!

Name

МИХАИЛО Микиц

07.11.2016 22:04

Да је Костурица, односно Стефан Немања умјесто СРБски цркви и градова зидао и подизао дзамије сви би СРБи њему љубили скуте и рукаве. Овако мора Немања са СРБима да подјели осим њихове СРБске Славе и јунаства и њихову СРБску подлост и издајство!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МладаБосна

08.11.2016 13:04

Назалост друзе тако је неки СРБИ висе постују дусмане него своје...

Name

ре

08.11.2016 13:11

Истина назалост

Name

Станоје

08.11.2016 21:13

А да ли су ссрпске цркве код којих је олтар окренут сјеверу?

Name

Емир,неимар без градјевинске дозволе.

07.11.2016 22:46

Андриц град нема и немозе добити градјевинску дозволу јер није ријесио имовинско-правне односе, тј. Градјено је на тудјој-босњацкој земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

струцњак

08.11.2016 05:18

Купа Куста Додика ко мало дијете - па цовјек је власник пола тог Андрицграда а није улозио скоро ниста,,хало?

ОДГОВОРИТЕ
Name

омг

08.11.2016 06:26

Кустурица је своје село на мокрој гори поклонио дрзави Србији, цим заврси и андрицград, поклонице га, ста вам је људи, неце у гроб однијети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре омг

08.11.2016 08:22

Поклонити СВОЈЕ село? Па од кад је Костурица био власник било којег села? Милонциц мање висе није вазно има се :)

Name

МладаБосна

08.11.2016 13:09

Када су многи СРБИ напустали Србију и односили милионе на запад КУСТА је досао и улозио милионе у Српске земље и направио свјетску културну атракцију у Висеград нико није долазио годинама а сада 100.000 туриста годисње.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

08.11.2016 21:11

О баш је уложио и то државне паре

Name

Манга

08.11.2016 15:42

Увјек је знао само себи а друге у црно завити. Прицају ми старији који су га знали док је био млад на Горици како је Роме са Горице знао насамарити. Крао је веш са балкона а све то сваљивао на Цигане. То је једна људска псина од човјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

м

08.11.2016 19:06

љубоморан си мангааааааа