Како су Срби покварили своју крсну славу

Много је обичаја који немају баш никакве везе са нашом традицијом.

Република Српска 07.11.2016 | 22:44
Како су Срби покварили своју крсну славу
Српски народ обележава више од 60 крсних слава. На дан Светог Николе највише је свечара и оних који одлазе на славу, а најчешће се славе још и Аранђеловдан, Јовањдан, Ђурђевдан.

Православни заштитник српског дома обележава се уз одређена правила и обичаје. Међутим, много је оних који немају баш никакве везе са нашом традицијом. Све је више домаћина који себи дозвољавају планирање славе по сопственом нахођењу, тако да се читава слава претвори ни у шта друго до у свеопшти крканлук и пијанку.

Светац заштитник дома и породице, тако бива потпуно занемарен, а у први план избија управо људски грех стомакоугађања, прождрљивости и неумерености у храни и пићу, преноси “ослободјење.рс”.

Обележавање славе у српској традицији и православљу има своја основна правила

У време пред славу свештеник освећује водицу у домовима свечара. На обреду освећења присуствује читава породица са домаћином. Чита се молитва, те се светац – заштитник дома моли за здравље и благостање свих укућана. Тих дана пред славу у породици влада ведра и духовна атмосфера, теку припреме – спремање куће и послужења.

Познато је да се код Срба на славу не зове. У неким нашим крајевима гости се позивају на посебан начин, па се у куће гостију шаље лепиња или мањи хлеб који се пече за славу.

Модерно доба променило је све, па су и ови стари обичаји нестали, или се поштују ради реда. На славу се најчешће зове телефоном, иако је учтивије и прикладније учинити то лично и непосредно.

Заблуде о слави и њеном обележавању 

Многи домаћини не знају ни где је у кући место славској икони, па је држе окачену на било ком зиду, или пак на орманима као украсни детаљ. Икона се, без икакве сумње, држи окачена на источном зиду, јер по православном учењу са истока долази Спаситељ.

Колач и жито главна су обележја славе. У цркву се носе славски колач, кувано жито, црно вино и свећа. Славска свећа, она већа, свечано се пали на дан славе, кад домаћин очита молитву, непосредно пре резања освештаног славског колача. Свештеник у цркви над колачем и житом чита молитву у славу и част свеца заштитника породице и у спомен на упокојене претке. Ако се припреме, а нису освештани, колач и жито немају никакав хришћански, православни смисао, као што је и бесмислено да их домаћини купе уместо да их припреме у кући.

Ипак, наш народ нарочито претерује у једном, не слутећи да тако чини један од највећих смртних грехова!

Највећа грешка нашег народа је у непознавању значаја и сврхе слављења славе. Они који не носе колач и жито у цркву, а зову госте на славу, не поштују свеца свог дома већ праве гозбу намењену гостима за обично преједање, чашћавање и вођење разговора ради чистог дружења и ништа више. Гости се смењују од јутра до мрака, домаћице проведу славу на ногама, служећи једне, а склањајући за другима. Домаћин, често припит, учествује у разговорима о политици, држави, систему, празноверју, дешавањима у чаршији… Неке породице одлутале су у вери толико далеко да славе обележавају у кафанама и ресторанима, уз музику, свеопште весеље и трубаче. Овим је основни смисао вере и крсне славе доведен до апсурда.

Нарочити је грех када се крсне славе у време великих постова и посних дана славе као мрсне. Сви свечари требало би да поштују правило о посним славама и подсећају се речи патријарха Павла: “Боље је домаћину да Никољдан не слави, него да га слави уз мрсну трпезу”.

Извор: Ослободјење.рс

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Милан Ракић – На Газиместану

07.11.2016 18:51

Силни окопници, без мане и страха, Хладни к'о ваш оклоп и погледа мрка, Ви јурнусте тада у облаку праха, И настаде тресак и крвава трка. Заљуљано царство сурвало се с вама. Кад олуја прође врх Косова равна, Косово постаде непрегледна јама, Костурница страшна и поразом славна. Косовски јунаци, заслуга је ваша Што посљедњи бесте. У крвавој страви, Када труло царство оружја се маса, Сваки леш је свесна жртва, јунак прави Данас нам кажу, деци овог века, Да смо недостојни историје наше, Да нас захватила западњачка река, И да нам се душе опасности плаше. Добра земљо моја, лажу. Ко те воли Данас, тај те воли. Јер зна да си мати; Јер пре нас ни поља ни кршеви голи Не могаше другом свесну љубав дати. И данас, кад дође до последњег боја, Неозарен старог ореола сјајем, Ја ћу дати живот, отаџбино моја, знајући шта дајем и зашто га дајем..

ОДГОВОРИТЕ
Name

боро

07.11.2016 19:37

Свака част слави и треба свако да је скромно прослави , а ово важи за огромну већину , добро ово проучите па у прву микро кредитну , јер што више попу даш мање ћеш се стидити . Почеће и хеликоптерима светити водицу .

Name

Рашо

07.11.2016 19:28

Хвала пуно за један јако леп и вредн савет ,јер примећује се све чешће,да многи незнају чак ни оно основно,па на крају испадне стварно само неки кркљанац и пијанка,нажалост нашу чује често и псовка,поред неосвећене Свеће, Колача,Жита и Славског Вина.Ипак надајмо се бољему у будућности и нека је Сретна Слава свима који искрено поштују Светог Димитрија-Митровдан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нидзо

07.11.2016 19:51

Засто покварили. Па друга су времена данас. Пита ли се ико како би наси преци славили да су имали данасње могуцности. И засто се увијек мисли да је прије било боље него данас, кад реално гледано није. Свако вријеме је некоме добро, а некоме лосе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самy

07.11.2016 19:55

Сви су у спрези,и црква и трговински лоби,а ово тренутно стање свима одговара,да се тросе паре на славу а људи никад макли од куце нису зато сто немају пара. Све мозе само да не буде скромно јер ста би наркети радили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српска-Слава

07.11.2016 19:55

Мени није јасно да неко може написати нешто овакво што свакако није тачно.Нигде у Библији Слава не постоји самим тим ни свештеник није потребан а још мање да нам за Славу прелива са два литра вина 150 прекања и да за тај чин узима новац.Чудно он то не зове грехом иако знамо да по Библији је свако идолопоклонство грех па самим тим и Славски Светац не припадају Библији а још мање Хришћанству.Немој имати других Богова нити им служи нити им се клањај-прва заповест.Не режи себи лика,ни наличја нити му служи нити му се клањај-друга заповест.Унутар друге заповести спадају чак и Христ а поготову Слава.Одакле онда Србима слава сигурно се питате.Срби су народ који су сачували своје СЛАВЕНСКО наслеђе и Славе своја Славенска Божанства која сматрају својим кућним заштитницима а која су нам остала од старина предхришћанског периода..,,ВИДОВДАН СВЕТИ ВИД,,ПОЗНАТ као Славенско божанство,,СВЕТОВИД,,и наши топоними по тим истим божанствима дати су следећи,,ТРИГЛАВ-ПЛАНИНСКИ ВРХ,МОРАНА-МОРАВА,ДРИНА,ВЕСНА-ВЕСНИК ПРОЛЕЋА,БАБА ЈАГА,ЈАРИЛО-ЈАРНИ ИМЕ МЈЕСЕЦА КОД КАТОЛИКА,КОЛОВРАТ-КАЛЕНДАР,КОЛЕДО-ТОЧАК ИЛИ КРУГ ИТД,,.Све што Срби треба да знају то се љубоморно чува и не објављива у интересу цркве а између осталог да имамо најстарији на планети календар, ко не верује нека погледа годину изградње Смедеревске тврђаве,Душановог законика,Светога Саве црквени списи итд.,,...Наћи ће те на десетине година које су далеко старије од било које религије па чак и кинеске и јеврејске вјере.Мени није јасно због чега се ми Срби тих наших богова стидимо а Грчка на 2 еура има лик Бога Зевса иако је Хришћанска као и ми,они се за разлику од нас својих Богова нису одрекли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слава

08.11.2016 05:33

Када те неко пита:" Чији си ти?" па одговориш Миличин или Маријин или Драганин. Тако смо сви ми СЛАВИНИ тј како ми,сада кажемо СЛАВЕНИ. Када би се фештало и приносиле жртве у част СЛАВИ ми смо то славили. Дан данас ми се нисмо одрекли СЛАВЕ назови прамајке. Кажемо Србин слави СЛАВУ. Е даље је све компромис када те неко пита коју Славу а ми Св Овог Св Оног...Значи штагод да је весело код нас ми спомињемо СЛАВУ јер славимо родјендане, годишњице, дипломске....Не треба бити пуно паметан па примјетити још много ријечи и догадјаја од Старославенства... Углавном лијепо је када се Слави када се људи обилазе и часте...Срби увијек неким улизивањем губе своје ријечи па није ни чудо што смо се одрекли својих назива за мјесеце и узели латинске и германске и јос море других. Хрвати нпр а данас Бошњаци на томе што ми одбацимо праве свој језик.Тако вам је и са латиницом. Они су имали глагољицу. ми одбацили латиницу а он8 једва дочекали...а што се попова тиче нека људи возе скупе ауте и нека имају пара нисам љубомиран тако им Бох дао. У данашње вријеме нико их не би поштовао да додји у коњским колима јер те људи само гледају по томе шта возиш. Они који их гледају као свете људе знају и разумију.Дабогда ми сви само Славили и веселили се!

Name

ре-слава

08.11.2016 14:59

Ако попове не би постовали да додју коњима у народ то знаци да народ нису приблизили вјери ни вјеру народу него се они приблизили греху среброљубља и похлепе.Како онда такав мозе уцити другога греху кад сам свој не спозна грех и ако му га показес.

Name

Маја

19.12.2016 16:37

Крсно име славе Правиславни народ.А слсве га као свог заститника којег су узели за вријеме османлијских ратова и турских прогањања људи су узимали своје светце заститнике да их стите јер су их турци покрставали.Ако имате 30Км 30е 150кн за излазак пијанку имате и јесном годисње платити парохијал који не иде свестенику него иде за тебе за твоје здравље и молитве самим тим подпомазес своју православну заједницу .Друго слава се данас претворила у кирбај не вриједи ти сто си направио богату трпезу сјео та стол здерао пио бацао храну с стола и богохулио ако ниси постио и прицестио се.Цин славе је крсни колац и кољиво и икона а остало све је ствар домацина.На дан славе се не тррба прездетавати пити јер то доведе у криви смјер доде до прици које немају везе с тим фаном и до сваде а негдје и до туце.Слава је скромна и све сто вам остане подијелите сваком тко нрма ста јести.Напоји зедне нахрани гладне.Попови су људи као и ми а ви ако попове сматраре да сзу они свети људи непогресиви и да се по њима поредитр онда гријесите један је особа без гријеха а сви ми смо гресници.

Name

Нико битан

09.12.2018 19:54

Као прво Помазе Бог свима који се дотакосте ове теме ако вјерујете у Бога све је могуце па и доци до праве истине о србским славама и обицајима иако нам пласирају разне историје срба да би нам заметли траг јер нас нису могли силом унистити вец пером и оловком да изгубимо идентитет да нестанемо као народ али не бојте се брацо моја зар није ХРИСТОС рекао "не бој се мало стадо ја сам са вама до сврсетка века" и тако истина це увјек на крају доци до изразаја.Овако брате није слава идолопоклонство ти си у заблуди размисли само приблизно петсто година турског и католицког покрставања срба и опет смо као народ опстали у вјери како? а после тога јос и комунизам!Е овако по сабору вецег броја свестенства а крисом од турака владике одредисе да срби по засеоцима(селима) добију по свеца заститника у цији крсни дан се моле томе светитељу за добру годину и помоц у теским временима.И отуда висе презимена имају исту славу.И ето овај обицај светковања светитеља не као Бога како ви мислите вец као молитвеника пред Богом за нас(то јест ми се њему обрацамо да моли Бога за нас јер ко смо ми да се обрацамо самоме творцу) се толико утврди у србском народу да одрза пламен србства кроз највеце робовање и покрставање у историји икад записаној и забиљезеној а да народ не нестане као нација.И опет казем светци код срба нису идоли нити цртани нити вајани вец људи који су зивили богоугодним зивотом и ми се њима не клањамо вец их као бозије угоднике постујемо са дубоком искреносцу и замољавамо да нам као бозији угодници помогну пред творцем јер у каквом времену зивимо сад као никад помоц Бозијих угодника нам је преко потребна. И пријатељу пусти ти бозанства старих славена која су измисљена вјеруј све сто цитас данас је 80% искривљено или лаз права историја једино је Богу позната а све остало је спаљено или изгубљено.Ја хвала Богу сам успио сазнати мало висе од својих предака са кољена на кољено и сигурно знам да су срби мало старији народ од онога како у сколама пласирају

Name

мислим

07.11.2016 20:02

Ови новопецени срби(комунисти) све боље знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

07.11.2016 20:16

Славски колац, кољиво, свијећа, вино и икона су обиљежја славе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРАГАН

07.11.2016 20:22

Нека ми одговори неко зашто,,ПРАВОСЛАВНА ЈЕРУСАЛИМСКА ЦРКВА НЕМА СВОЈУ СЛАВУ-СВЕ СРПСКЕ ЦРКВЕ ИМАЈУ СВОЈУ,,одговорите ми зашто немају.Зато што слепо вјерују у ЈЕВРЕЈСКУ ХРИШЋАНСКУ ДОКТРИНУ И НИСУ МЕЊАЛЕ СВОЈ НАЧИН ИСПОВЕДАЊА ВЈЕРЕ.Да је Слава постала опште народно весеље то јесте тачно али она и јесте то и служи томе.За славу се скупљамо да у здрављу и весељу обиђемо родбине и пријатеље.Црква жели да управља нечим што јој не припада ни по вјери ни по Библији.Наша Српска Слава је наша традиција и ако нас свештеници уче скромности нека за преливање прекање узму скромно 15КМ а не 30КМ,нека крену прво од себе да се реше свога греха званог-ПОХЛЕПА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бандерас

07.11.2016 20:41

Свака ти на мјесту.

Name

кућни колач

07.11.2016 20:44

Морао сам се насмејати.Кућни Светац се слави као заштитник оних који у њој живе.То је одлика свеца чувара огњишта и укућана који у тој кући живе.Црква данас Слави са Бијељанском болницом Козму и Дамјана-Врачеви,Водоводи имају своју славу црквену,школе имају своју,ево страначке просторије своју,влада има своју итд...Ни једна не прође без свештеника,кољива и дебеле надокнаде истима.Ни једна јавна зграда сем родитељске куће у којој стално живе људи не треба да слави-то само раде домаћини кућа и станова који ту ноћевају.Све ове јавне установе не могу да славе него прослављају и самим тим нема ломљења колача нити кољива ни свештеника,,примјер Црњеловачка,молитва,Обрљанска Огњена Марија итд,,,.Сад нас свештеници уче да не грешимо из незнања они хоће да нам објасне како треба да грешимо.Слава по Библији није свештенички посао,освештавање БОСИЉКОМ куће дај пробајте то урадити или унети у Јерусалимску Православну Цркву да видите шта ће вам рећи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Визант

07.11.2016 21:11

Да и ја несто написем,па таман и наопако. Српска слава се тацније зове Крсно име а не Слава. Слава је светитељу ције се име помиње у цаст и помен на време када су наси породицни преци примил хрисцанство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим-ман

07.11.2016 21:33

Наравно да поштујем овај текст и православне обичаје. Оно што је разлика код Срба у Босни од Румуњског, Грчког или Руског православља су управо ове знаменке које текст наводи. Знам да ће ме сад сви овдје збомбати, Али управо такве разлике код босанских муслимана постоје од осталог Арапског и Афричког ислама. Католичанство је доста "ископи рано" Због географске близине Рима, мада је католицизам вјера подобна модернизовању. Ово све алудира да смо ми један те исти народ који је раздијељен и раздвајан наведеним религијама. Тврдио сам много година да су те религије систематски уништавале стећке и све археолошке баштине. Стари народ који је (част свима који тврде другације) зван патаренима и разним погрдним ријечима које још увијек постоје као наказне ријечи у скандинавским и германским језицима... А глупа је и расправа око најстарије вјере балкана исто тако. Најстарији народ на Балкану су моравци, нећу да вам објашњавам у коментару тражите сами ко је тај народ и колико их има данас. Онда када схватите да су вјековима људи људе клали и убијали у име религија а те су исте те исте људе глобиле и харачиле, укључићете објективу, једино објектива и математичка анализа ствари ће вам помоћи да донекле схватите Балкан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бансхее

07.11.2016 22:42

Све то јест тако! Само данас код Срба, некрштени славе, славе а не знају ни Оце Нас! Некрштени имају гробна мјеста на православним гробљима. Далеко су Срби у вјери иза Румуна, и осталих. На једном католичком гробљу у БЛ има бар четвртина Срба. И сто је најжалосније, родници им иду на Све свете! српске задушнице, прије и послије избјегавају. Толико о Србима. Не бих даље...

Name

бансхее-одговор

08.11.2016 11:21

Ти си очито далеко од вјере тако да не разумеш шта пишеш.Не мораш бити крстен да би био србин нити мораш бити хришћанин да би био српски свештеник.Србин се не постаје крштењем него рођењем и опредељењем а хришћанин се постаје крштењем.Муслиман може узети хришћанство и постати свештеник има их из тузле на Београдском богословском факултету.Вјерник крштени не мора бити побожан нити некршени мора бити вјерник.Шта је онај који је из НЕКАДАШЊЕГ хришћанства прешао у САДАШЊИ ислам то је исто Србин НЕКАДАШЊЕ Славенске вјере прешао у САДАШЊЕ хришћанство.Тешко разумљиво али де ти мени објасни ако је вјера настала са АДАМОМ које је вјере АДАМ био зар то не би требала бити једина вјера ил се бог у међувремену игро писца па сваких неколико стотина нам давао нову верзију вјере.

Name

Мислим-ман

08.11.2016 17:36

У праву сте та ове теорије. Наравно ја сматрам да вјерско одређење долази по родитељима, дакле друштву, дакле традицији. Упорно сам се нпр годинама чудио парадоxу да нико од босанских народа ни вјерника ни грађана никада није понудио да стећак буде на застави умјесто ове смијешне Вартине. Зашто? Управо због оног што сам говорио раније. Та баштина изравно негира постојање све три примарне религије у БиХ... Зашто? Зато што су на стеццима исписане обичне мудре ријечи које немају нити којег акцента на било коју вјеру у БиХ. Зашто не написати "Хвала Богу, Исусу или Марији, Тројству" или било чему што подсјећа на вјере које помињем? Зато што је тај народ (Који год да је и да смо и сви они и од њих - а јесмо иако негирамо) једини исконски народ у земљи Босни

Name

Херцеговац

08.11.2016 08:24

У нас нема ових обицаја ово ниси несто у цркву зито и то. У нас се слава другације слави него у Бијељини. Слави се. Сви славе. Молимо се Господу Богу. Једном ја код домацина досо у бијељину а кни у подне раде у пољу. Казу док се несто уради па цемо око три палит свијецу. Ето вама и зито и обицаје и пуне софре хране. Слава је другација. И зато кад пусете овакве текстове мало се информисите како људи славе славу а не преписете ста се код вас ради. И наравно не објевљујте по обицају мој коментар. Бот

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИС

08.11.2016 22:12

Јеси спремио јагње за Никољдан? Кад већ мане тражимо..

Name

Појасњење

08.11.2016 14:04

Мозе ли ми неко појаснити засто се славе славе Видовдан и Дјурдевдан и ко је у том слуцају заститник? И јос једно питање ако свака куца има свог заститника који је светац, засто се онда уопсте молити Богу за заститу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

одговор

08.11.2016 16:10

Видовдан се празнује у славу Св. цара Лазара, а Ђурђевдан у славу Св. Георгија !

Name

корни

09.11.2016 06:59

И један и други су празници паганизма.Прије хрисцанства имали смо врховног бога Перуна или ти данас св Илију.Онда су крстаси досли са мацевима и ватром и сирили прицу о исусу.Данас се то перфидније ради кроз сколу,породицу и медије тј.индоктринацијом.Све су то шупље прице да би се кроз страх манипулисало народом.Ако ниси процитао библију или куран,кад будес цитао укљуци само логику и све це ти бити јасно.

Name

Врло занимљиво

09.11.2016 12:45

Ех, ако почнемо отворено о томе одмах ће нас прогласити за секташе и оне који су против православља и хришћанства.

Name

вјерник

08.11.2016 14:24

Слава или крсно име,име СВЕЦА, је уствари помен.А знамо шта је помен. Пали се свијећа у помен Свецу,заштитнику, као сто се пали сваком умрлом хришћанину. Свијећа је симбол свјетлости. Према томе обичаји славе, односно помена, неби требали бити славље већ помен одржан у молитви и скрушености никако у ждерању, напијању и лапрдању. Славу или помен, заститника куце, Свеца, требало би славити у породичном кругу са што мање званица тј. гостију са скромном трпезом и без превише алкохола. А то што се у данашње вријеме слави без правила и начина тј. онако како ко оће, је одраз Православне цркве и нације, која није успјела да унифицира однос вјерујућег народа према правилима хришћанства, тако да данас имамо то што имамо.Нека Црква предузме то што треба да се према Слави и Свецима односимо или правилно или никако, јер ово што имамо данас је обичај, традиција још уз то унакажена самовољом сваког по наособ. Свако слави онако КАКО МИСЛИ НЕ УЗИМАЈУЋИ У ОБЗИР ПРАВИЛА Хршћанства тј ПРАВОСЛАВЉА. СВЕШТЕНИЦИ ИДИТЕ У НАРОД А НЕ САМО ПРЕД СЛАВУ КАД ТРЕБА ДА СВЕТИТЕ ВОДИЦУ И ДА УЗМЕТЕ АПАНАЖУ. ПОПОВИ, НЕ ФИЛОЗОФИРАЈТЕ И НЕ ПРАВИТЕ ОД СЕБЕ ЛИКА ОД ГОРДОСТИ И ВАЗНОСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица

09.11.2016 07:33

Бог те благословио. Да се наши попови придржавају тих правила и народ би.

Name

?

08.11.2016 18:08

Шта религија и празновјерје чине од људи и читавог народа, колективна контаминација свијести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миро фр

09.11.2016 18:25

народ је покварен и бјесан а попови су добри

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко је писао овако глуп текст

09.11.2016 21:51

А сто попови могу да славе по кафанама???Ста народ да буде скрусен и да пости а попови по кафанама и са дзиповима,мерцедесима,хеликоптерима и сл.Науците ви прво попове православљу па онда паламудите другом.А како се код мене слави.....па нецу да казем боли кога она ствар како се слави....ста би сад и патролу полиције по куцама.

ОДГОВОРИТЕ