Нови референдум - Раскол у ЕУ?

Европској унији је запретило ново пуцање по шавовима пошто су незадовољни холандски грађани прикупили двије трећине потребних потписа за организовање референдума о, за њих спорном, споразуму између ЕУ и Канаде.

Свијет 07.11.2016 | 22:44
Нови референдум - Раскол у ЕУ?
Европској унији је запретило ново пуцање по шавовима пошто су незадовољни холандски грађани прикупили двије трећине потребних потписа за организовање референдума о за њих спорном споразуму о слободној трговини, склопљеном између ЕУ и Канаде, јер фаворизује мултинационалне компаније а не народе и државе.

Холанђани су се, такође, у априлу на референдуму изјаснили и против споразума о придруживању Украјине с ЕУ, што је велики проблема за владу у Хагу, имајући у виду скоре парламентарне изборе.

Ако холандска влада не би успјела да добије већину за ратификацију споразума с Украјином, то би, оцијенио је предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер, била "нова политичка катастрофа и опасност континенталних размјера".

Априлско одбацивање споразума с Украјином убједљивом већином већ је названо "холандски мали Брегзит", по скраћеници за одлуку Британаца да се отцијепе од ЕУ, а сад се већ говори и да би могао да се догоди и прави "Негзит (Нетхерландс еxит)", дакле и покушај да се сазове референдум о опстанку Холандије у ЕУ, за шта се већ залаже крајња десница која тражи и напуштање евра и враћање на холандску валуту гулден.

Холандски премијер Марк Руте је изјавио да досад у Холандији није постојала истинска воља за референдум о Негзиту, за то би била потребна засад недостижна двотрећинска већина гласова у парламенту, али медији примјећују да су недавна испитивања јавности показала да би ипак 47 одсто Холанђана било спремно на провјеру "демократске воље народа" с тим у вези.

Ако организатори скупе, а све говори да је могуће, потребних 300.000 потписа за референдум којим желе да оборе споразум ЕУ-Канада, не само холандски премијер Марк Руте, већ и цијела ЕУ ће се "пећи на двије ватре" зато што холандска влада већ мјесецима покушава да изврда исход априлског референдума којим су Холанђани одбацили споразум с Украјином јер сматрају да се њиме на мала врата Кијеву отварају врата чланства у ЕУ.

Рушење споразума с Канадом и Украјином би, опште је мишљење у ЕУ, озбиљно уздрмало и изазвало нове расколе унутар Уније, већ оптерећене изласком Велике Британије, као и тешким размимоилажењима око избегличке кризе, тероризма, и даље недовољног економско-социјалног опоравка.

Одлука Велике Британије да изађе из Уније је изазвала велико узбуђење у више чланица ЕУ, гдје су се јавиле политичке снаге и странке које желе да и њихове земље размотре будућност изван ЕУ, а међу њима је и све јача холандска странка крајње деснице ПВВ, чији је вођа Герт Вилдерс такође велики противник европске политике имиграције и, како он то види, "исламизације Холандије и Европе".

Холандски економски лист Хет финансиеле дагблад упозорава да "Руте нема ништа у рукама" јер не може да обезбиједи већину у парламенту да прогура споразум с Украјином, а ускоро креће и кампања за холандске изборе у марту 2017. године на којима би успијех могао да направи управо жестоки противник ЕУ Вилдерс.

За споразуме с Канадом и Украјином је потребно да их све чланице ратификују у парламентима, а Рутеова влада ту већину нема, нарочито у горњем дому Сенату.

У ЕУ није заборављено да су Холанђани и Французи 2005. на референдумима одбацили приједлог устава Европске уније, па је холандски премијер Руте својим суграђанима "упутио крик из душе", како је то описао француски лист Монд, и позвао странке у парламенту да ипак подрже споразум с Украјином.

Руте је потегао психолошку тешку артиљерију нагласивши да ЕУ "мора да се покаже јединственом у односу на Русију, а чија спољна политика изазива нестабилност на границама Европе, на Криму и у Сирији, где су недужни грађани ухваћени у клопку".

Потпредсједник Европске комисије, Холанђанин Франс Тимерманс, такође је потегао страшило "руске опасности" и холандску опозицију упозорио да се не сме "понудити поклон Путину".

Руте је гласање у парламенту поново одложио, сад до децембра, а Хет финансиеле дагблад оцјењује да је он "на ивици безнађа", јер остале велике странке оклијевају да доведу у питање демократску вољу 62 одсто холандских грађана који су на референдуму одбацили уговор с Украјином.

Холандски премијер очекује да ситуацију преокрене тако што ће од ЕУ добити гарантије да споразум с Украјином неће значити улазак у чланство те земље "на мала врата" у ЕУ, нити аутоматско право за Украјинце да без виза долазе и добију посао у ЕУ, нити да ће чланице Уније бити обавезне да Кијеву дају издашну финансијску помоћ.

(Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

БГ

07.11.2016 12:44

Је ли ово разлог да оправдамо насу љубав према Русији и истовремено одбојност према ЕУ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре БГ

07.11.2016 13:18

Боља и крња ЕУ нег 10 Русија.

Name

РЕ БГ

07.11.2016 14:36

Ко је са Русима тикве сијао о главу су му пуцале, коме то Русија помаже, има вишка некаквог оружја па га истреса тамо по Сирији, јадан народ.

Name

ре БГ

07.11.2016 17:59

Ма браво цово и ја то казем била пољска па продавали лезајеве и глупости по пијацама види гдјесу сада само ЕУ

Name

ре ре ре

08.11.2016 05:21

Ма да, јадан народ тамо неки руси истресу висак наорузања на Сирију... Који су то анимозитети. Није био јадан твој народ кад су амери истресали висак наорузања по Београду... Ко оно поцини први геноцид, Руси па да побисе индијанце. Ста оно би са Хиросимом и Нагасакијем, а да то руси бацусе атомске бомбе јој заборавих то није геноцид, геноцид је у Сребреници, Либија, Ирак ти руси су бас страсни, а ви сте дјубрад која би родјеног оца продали за визу неке ЕУ. Браво, гадите ми се.

Name

МираИСа

07.11.2016 13:00

Што је баби мило у сну јој се снило... тако и ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

07.11.2016 17:11

Наци це они нацина да завуку народу..народ се висе ниста не пита него се све висе намеце..мало је људи који знају ста се кирије иза овакве политике ЕУ а један је са ових простора који указује гдје све то води. погледајте видео гдје Иван пернар све објасњава. хттпс://yоуту.бе/гПр2ХКЕХАyц

ОДГОВОРИТЕ