ЦГ званично: Русија хтјела Милову главу

Црногорски државни органи открили су да су руски националисти формирали криминалну организацију на територијама Црне Горе, Србије и Русије, са циљем вршења кривичног дјела тероризма, 16. октобра у Црној Гори.

Регион 06.11.2016 | 21:47
ЦГ званично: Русија хтјела Милову главу
То је данас саопштио главни специјални тужилац Црне Горе Миливоје Катнић, напомињући да су националисти из Русије као почетни закључак узели да се власт у Црној Гори на челу са Милом Ђукановићем не може промијенити на изборима и да је треба насилно срушити, јавља Анадолу Агенцy (АА).

Врховно државно тужилаштво Црне Горе данас је организовало конференцију за медије, на којој су представљени детаљи покушаја терористичког напада на дан избора у Црној Гори.

Тужилац Катнић је казао да је један од организатора овог покушаја напада, члановима криминалне групе "јасно издао наређење да се премијер Црне Горе ликвидира".

Он је рекао да постоји основана сумња ”да је једно лице, које би изашло на бину у 23 сата из једне политичке структуре, требало да преузме руковођење или како се каже командовање читавом овом структуром, политичарима, грађанима и терористима”.

”И организовало и командовало насилан улазак у Скупштину Црне Горе”, казао је Катнић.

Појаснио је да су два лица из националистичких структура из Русије позвала ”одређено лице које је окривљено у овом предмету” и изнијели му, како је рекао, план ”да исти реализује кроз ангажовање већег броја људи који би учествовали по тачно одређеним правилима и задацима”.

”Зато су му дали средства и обавијестили да ће они са њим доћи, што се десило и руководити овим активностима. У том правцу ово лице је контактирало више лица у Србији, предложило им садржину плана и њихову улогу, што су они прихватили, и више њих дошло у Црну Гору. План је био да дође око 500 припадника ових структура у ноћи 16. октобра и да криминални план врше насилним путем”, рекао је Катнић.

Говорећи о томе хоће ли бити процесуиран неко из Црне Горе, Катнић је рекао да имају оперативна сазнања о којим лицима је ријеч у већини случајева.

”Ми на један посвећен начин радимо на томе да лица буду откривена, да прикупимо довољно кредиблних доказа, подигнути оптужницу и овај иницирајући дио претворити у одржавајући дио и изнијети пред независтан суд како би се доказало да су ова лица починила кривична дјела”, казао је Катнић.

На конференцији су приказане фотографије и снимак заплијењеног оружја и опреме, за коју се сумња да су организатори напада планирали да је употријебе.

”Ова опрема која је данас овдје може да се субјективно гледа. Ми смо казали која је њена намјена. Што се оружја тиче, јасни смо. Ова криминална организација је поред људства са територије Црне Горе и Русије планирала да убаци посебно људство, које је посебно обучено са територија других држава и којих је бројчано било 50, и за којих је било обезбијеђено 50 аутоматских пушака и 50 пиштоља са истом униформом”, рекао је Катнић, напомињући да постоје докази да је постојало оружје и да је било намијењено за Црну Гору.

Главни специјални тужилац је саопштио и да су министар унутрашњих послова Горан Даниловић и митрополит Амфилохије опредјељујуће утицали да се грађани не окупе испред Скупштине у изборној ноћи, како се паклени наум не би остварио.

Врховни државни тужилац, Ивица Станковић, демантовао је тврдње да је хапшење осумњичених за стварање криминалне организације и тероризам у покушају инсцениран поступак, наводећи да Тужилаштво за све има доказе.

Он је саопштио да се обраћа јавности због информација које су се појавиле, а које наносе штету поступку који је у току.

”Како се у дијелу јавности појављују информације да је ријеч о исценираном догађају одлучно демантујем такве тврдње и напомињем да за све до сада предузете радње Тужилаштво има доказе”, рекао је Станковић.

Он је рекао да не спори право јавности да критикује њихов рад, али би критике требало да буду засноване на конкретним чињеницама.

”Тужилаштво се у овом случају не ставља ни на чију страну, ни кад су политичари ни кад су медији у питању. Ниједни ни други нас неће нити могу увући у међусобне расправе. Ми смо на страни Устава и законских норми. Прикупљање доказа и даље траје”, рекао је Станковић.

Црногорска полиција је у ноћи између 15. и 16. октобра ухапсила 20 српских држављана, због сумње да су извршили кривична дјела стварање криминалне организације у стицају са кривичним дјелом тероризам.

Након саслушања у Специјалном државном тужилаштву, за 14 особа је одређен притвор, док је шест пуштено на слободу.

У међувремену је ухапшен још један српски држављанин, који се такође налази у притвору.

Извор: АА
Фото: АА

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Коwалски

06.11.2016 16:24

Руски националисти! Кажу да је албанска вутра најбоља на свијету и ево томе и потврде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.11.2016 16:39

Не би ти било лоше да потражиш неки лијек док ти није касно! И птицама на грани је јасно, ко је иза тога стајао...

Name

вјерујем

06.11.2016 16:25

И ја вјерујем да је тако било. Ал сам изненадјен храбросцу Ц. Горе да то јавно објаве и отворено казу. Мало ко у свијету би то смијо јавно реци а поготово једна дрзава која има 600 хиљада становника. Респект!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговарам

06.11.2016 17:48

Ако се спрдас онда свака цаст а ако си мислио озбиљно е онда кукала ти мајка.

Name

мислим

06.11.2016 16:38

А насег Мила цувају ти исти аха није циција добро се плаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.11.2016 16:57

Ко су били људи у Прњавору бог це га знати? Засто су досли и по цијем налогу такодјер!

Name

Сверцери

06.11.2016 17:22

Доде грпа сверцера у Прњавор а СДС.мисли да су досли отети им орасе.

Name

СР

06.11.2016 16:45

Какав циркус, ко им смисља овакве глупости да ми је знати..

ОДГОВОРИТЕ
Name

мали

06.11.2016 16:55

Ако је Путин то одлуцијо да убије Милу то би било вец заврсено... запад је цудо као ЦГ је релевантна дрзава уххх грдне ране моје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

06.11.2016 17:05

Није Путин него националистицка терористицка организација која ради многа кривицна дјела и на Кавказу а Кремљ покрио оци да не види. Уколико Руски дрзавни систем зели да га уклони то им није никакав проблем исто као и Америма који су многе лидере из Јузне Америке уклонили тако сто су сви добили рак игром слуцаја сви који су стали против Америке.

Name

ре

06.11.2016 17:28

Црну Гору цува Америка и НАТО. Зато су откривени. Ц.Горска тајна слузба то никад неби била у стању открити.

Name

Ре

06.11.2016 18:02

Радо би то Путин урадио, али прпа директно урадити јер НАТО стоји иза ЦГ. Зато и јесте овако покушано преко тзв. параобавјештајне структуре...

Name

Хаха хаха

06.11.2016 17:11

Да су га Руси одлуцоли макнути, не би се задрзао ни пола сата. Све је то дио пропаганде. Исто ради и Вуциц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Географија

06.11.2016 17:14

На глобусу, Црну Гору покрије врх показиваца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИГ 21

06.11.2016 17:21

Ако Владимир сматра да то треба- треба!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магла магловита

06.11.2016 17:41

Није џаба смијењен онај Решетњиков што је овуда ходао, око себе ширио празнину, нешто хтио не знајући ни сам шта, маглу разастирао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ујка Сем

06.11.2016 17:43

Американци овакве ствари раде свуда по свијету па их нико не зове терористим.Ни дрзавни удари нису сто су некада били.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмммм

06.11.2016 18:20

Да је истина вец би тај из опозиције био ухапшен,овако тресла се Гора,родио се мис,тј лаз....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радосав

06.11.2016 18:27

Зна ли неки кукавац јел Дјекна умрла ил није ? Ако није каце оца јој ј...м.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боле

07.11.2016 05:35

Ја верујем у ово! ЦГ хоце у НАТО јер то доноси инвестиције, повецаце извоз и туризам засигурно. Наравно то не одговара Путину јер це изгубити велики утицај на балкану посебно када НАТО стационира своје снаге у ЦГ! Сто у једну руку није лосе, то це знацити 99% МИР на балакану дуго времена! :)

ОДГОВОРИТЕ