Хоће ли бити повећана најнижа цијена рада?

Посљедњи квартал у години резервисан је за договор у вези са најнижом платом. Синдикалци траже да она буде барем 50 одсто просјечне плате у Српској, али од тога очигледно неће бити ништа. На сједници Економско-социјалног савјета недавно је одбијена расправа о овом питању.

Република Српска 05.11.2016 | 19:16
Хоће ли бити повећана најнижа цијена рада?
Расправа о повећању најниже плате у Српској очигледно покушава да се гурне под тепих. Синдикалци тврде да су још прије мјесец дана покушали да ову тачку ставе на дневни ред Економско-социјалног савјета, али да за ту тему није било заинтересованих.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске напомиње да Српска тренутно нема формално-правно дефинисану најнижу плату. Јер о “минималцу” би требало расправљати сваке године, али минимална плата није утврђена и дефинисана годинама уназад, тврди Ранка Мишић.

Послодавци кажу да су за преговор о “минималцу”.

Сличну причу има и министар рада. Управо Миленко Савновић предсједава Економским-социјалним савјетом и тврди да је за повећање минималца, уз оно обавезно “али”.

С обзиром на досадашње показатеље, ни ови крајем године очигледно неће бити баш најбољи што се тиче економског стања. Тако “минималац” остаје у правом смислу те ријечи “минималац”, у износу од 370 конвертибилних марака.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић обећала је да ће крајем 2015. године бити повећан “минималац”.

Очигледно без покрића.



(БН телевизија)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

мами

05.11.2016 18:40

Свака њена "прица" покривена је сколском спремом и академским звањем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за раднике

06.11.2016 07:02

За раднике се бори Ранка, без престанка.

Name

Прнули смо у чабар

06.11.2016 07:07

Само тако, унистите стоку, стока вас је и бирала. Опозицијо, уједините се већ једном, од најмање до највеће странке и крените у протесте. Не одустајите и не одлазите са улице док се зло не отјера са власти. Све је уништено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

06.11.2016 09:32

Док има квалификоване радне снаге на бироу и то на свако радно мјесто стотињак кандидата, нема потребе да послодавци и власт било ста мјењају, ја сматрам да систем који код нас функционисе,а то је огромни намети привреди ради благостања будзета,тј.јавног сектора, а са друге стране одријесене руке да искориставају раднике за минималац 370км уз радно вријеме 12-14 сати дневно уз слободан дан у два мјесеца, на двије-три године док физицки и психицки мозе поднијети,па га сутне и замјени свјезим са бироа. Тако смо себи допустили, нецемо да мјењамо, добро нам, коме није тај оде вани гдје га бар као радника цијене, кад вец као цовјека нигдје неце. Тако нам и треба

ОДГОВОРИТЕ