Траже повећање царине на интернетску робу

Поштански оператери у БиХ упутили су иницијативу Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ да се вриједност робе која се наручује путем интернета, а не подлијеже плаћању царине, повећа са 50 на 200 марака.

Босна и Херцеговина 05.11.2016 | 11:45
Траже повећање царине на интернетску робу
Директор „Пошта Српске“ Јасминка Кривоукућа потврдила је за ЦАПИТАЛ да су сва три оператера прије мјесец дана поднијела ову иницијативу како би се изједначили услови за оне који наручују робу из иностранства и грађане који лично уносе робу у БиХ.

Према тренутно важећим прописима у БиХ, царина на купљену робу путем интернета, најчешће преко свјетског популарног сервиса за плаћање „Паy Пал“, се плаћа ако вриједност те робе прелази 50 КМ, док се у случају да ту робу уноси сам купац царина плаћа ако вриједност робе премашује 200 КМ.

„Уколико би наш захтјев био усвојен, била би бржа достава поштанских пошиљака. Брже би се рјешавале комплетне интернет набавке, јер ако ви идете преко границе по то што сте наручили, без царине можете да увезете робу вриједну 200 КМ, а путем поштанске пошиљке плаћате ако прелази 50 КМ“, рекла је Кривокућа.

Она је нагласила да је интернет трговина у сталном порасту и да је то један од разлога због којих би лимит од 50 КМ без плаћања царине требало да буде повећан.

Портпарол УИО Ратко Ковачевић рекао је за ЦАПИТАЛ да им је Федерално министарство промета и комуникација доставило допис у којем наводи да су Јавни поштански опаратери БХ Пошта Сарајево, Хрватска пошта Мостар и Поште Српске доставиле иницијативу за измјену висине вриједности робе некомерцијалног карактера која је ослобођена од плаћања царине и то на начин да та вриједност буде минимално 200 КМ. Министарство је навело и да подржава ову иницијатиу.

УИО је у одговору Министарству навела да је је Парламентарна скупштина БиХ донијела нови Закон о царинској политици у БиХ, али да он још није у примјени, јер се припремају прописи потребни за његово спровођење, те да ће ова иницијатива у склопу припреме тих прописа бити размотрена.

„Чланом 207. новог закона прописано је да се од плаћања увозних дажбина ослобађа роба занемарљиве вриједности садржана у пошиљци посланој директно из друге државе примаоцу у БиХ, а спроведбеним прописом биће прецизирани услови и поступак остваривања права на ослобађање од плаћања увозних дажбина при пуштању робе занемарљиве вриједности у слободан промет. Такође ће бити дефинисано и шта се сматра ,,робом занемарљиве вриједности, тако да ћемо вашу иницијетиву узети у разматрање приликом израде проведбеног прописа“, наведено је у одговору.

У УИО су појаснили да је приликом наручивања производа путем интернета или на неки други начин, а који се достављају у БиХ поштанским путем, особа која је наручилац дужна да плати увозне дажбине.

Према Закону о царинској политици који се још увијек примјењује и Прилогу тог закона, плаћања царине ослобођени су држављани БиХ и страни држављани за предмете незнатне вриједности односно робу некомерцијалног карактера, које приме из иностранства у писмима и поштанским пакетима у вриједности до 50 КМ, искључујући алкохолне производе, парфеме и тоалетне воде, дуван и дуванске прерађевине.

Такве пошиљке могу примати једном седмично и оне су истовремено ослобођене и плаћања пореза на додату вриједност.

У Србији се без царине путем интернета може купити роба до 70 евра, док у Хрватској као чланици ЕУ оваква ограничења не постоје.

Управо због тога, грађани БиХ су се досјетили да избјегну трошкве плаћања царине тако што пошаљу код некога у Хрватску, гдје се царина између земаља ЕУ не плаћа, па оду по робу.

Највећи интернет сервис за примање и слање новца ПаyПал је у БиХ је доступан још од 2007. године.

ПаyПал дозвољава коришћење већег броја банковних рачуна, кредитних картица и дебитних картица, како бисте финансирали рачун. Корисници „ПаyПал“ могу да шаљу новац широм свијета само једним кликом миша и омогућава им велике уштеде када су у питању таксе и провизије које наплаћују бројни други сервиси за пренос новца.

Извор: Цапитал.ба
Фото: ПYМНТС.цом

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јован

05.11.2016 10:50

Тако и треба,сто ће нам интернет,питамо милета ста има у белом свету а он нам каже истину и бог да нас види.

ОДГОВОРИТЕ