Вучић је могао да заврши као Ðинђић

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да је забринут за живот премијера Србије Александра Вучића кога су, како је оценио, могли да га убију као његовог претходника Зорана Ðинђића.

Србија 05.11.2016 | 10:40
Вучић је могао да заврши као Ðинђић
Николић је у интервјуу за "Курир" истакао да Вучића нико из служби безбедности није раније обавестио да се нешто припрема и поручио да је неопходно да се зна да ли у тим службама постоје страни агенти, који раде за друге службе.

"Наравно да сам забринут за мог пријатеља Александра. Ради се о председнику Владе, а мени је лично још већи проблем што је он мој пријатељ, што је о томе да је угрожен сазнао тек кад је био заиста угрожен", рекао је Николић.

"Вучић", нагласио је, "не сме да буде склоњен".

"Не само на тај најбруталинији начин већ никако. Од њега тренутно зависи судбина Владе, коју изванредно води. С друге стране, то је породични човек, који има децу. Ко је то могао да пожели да нечије дете на тако бруталан начин остане без родитеља? Ово што је могло да се деси Александру Вучићу, то у Србији никад не сме да се деси. А могло је да му се деси да га убију као Ðинђића!", упозорио је Николић.

Према његовим речима, бомбе и зоље, које су пронађене у близини породичне куће премијера Србије, указују на то да је реч о покушају његовог убиства јер се зоља, истакао је, ставља на оклоп, а једини оклопљени аутомобил који туда пролази је онај којим се вози Вучић.

Вучића, тврди Николић, нико из служби безбедности није обавестио ни да постоји некаква назнака, да се припрема оружје, локација...

"И то је оно што страховито узнемирава јавност, чак и оне који не воле Александра Вучића или се преко друштвених мрежа с целим тим догађајем спрдају. Знам да су, кад седе сами и о томе размишљају, и они забринути. Ради се о бесмисленом и бесомучном покушају да се вратимо у 2003. годину, када је убијен Ðинђић. Шта је онда радила Србија 13 година, ако би то могло да се понови?", упитао је Николић.

На питање да ли то значи да га тренутна атмосфера подсећа на ситуацију уочи убиства Ðинђића и да ли је "потекла из исте кухиње", Николић каже да о томе, као било који други грађанин, може само да нагађа, и поручује да је на службама безбедности да кажу о чему се ради.

"Или да кажу да нису способни да кажу о чему се ради. Друге нема", оценио је Николић.

О томе је, како је рекао, разговарао и са премијером, с којим ће поново, најавио је, разговарати на ту тему после 12. новембра, кад се обојица врате с пута.

"Мислим да су успавани људи у многим службама. То једном мора да се рашчисти. Мора да се зна да ли у тим службама постоје људи који су страни агенти, који раде за друге службе, који се и не боје да кажу да им је важније шта мисле неке стране тајне службе о њиховом раду, него шта мислимо ми. Нисмо, ваљда, под фирмом преговора са ЕУ, спремни да трпимо стране агентуре у Србији", рекао је Николић.

Упитан да ли је могуће да је Вучић тек кад је пронађено оружје сазнао да је у опасности, председник Србије је рекао да "гарантује" да од служби раније није добијао такве информације.

"А шта је онда добијао ако није добио информацију да се спрема напад на том и том месту. Шта је онда добио? Да му неко псује мајку на Твитеру? За то су способни да открију, а за ово нису? А да ли ово нису били способни да открију или нису хтели, ту је неопходна истрага. Мислим и да се Александар потпуно слаже с тим", сматра Николић.

На питање да ли се Вучић упашио за свој живот, он је одговорио да "човек на тој функцији не сме да се плаши", али да мисли да је схватио озбиљно.

Он је, такође, изразио сумњу да се у нашој земљи неовлашћено поједине особе прислушкују.

"Не постоје џаба обавештајне науке, то се учи. А наши у службама то, изгледа, не раде како треба. Ваљда само седе и прислушкују приватне разговоре да би знали ко шта ради, да их држе у шаци, уцењују. Па и кад једна Ангела Меркел није заштићена од прислушкивања, мислите да је било ко од нас? То сад све треба утврдити шта они све слушају и да ли обављају свој посао како треба", рекао је Николић.

Извор: Агенције/Курир

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Јован

05.11.2016 10:03

То Томо легендо,лажи за плату и баш те брига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуј

05.11.2016 10:21

Страни агент. Боље реци неки тајкун.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рики

05.11.2016 13:40

Не треба се играти са мафијом. тако је пробали и други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ок

05.11.2016 14:45

Шта ли се иза овог ваља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па ја

05.11.2016 15:43

Није ми јасно засто се господин Вуциц упорно пореди са покојним Дјиндјицем. Рад министра Вуцица је искрен и орјентисан напретку Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крофна

05.11.2016 17:42

Није требао прузати пипке у Црну Гору.

ОДГОВОРИТЕ