Банкротирао "Борели": Збогом боросанама

Фирма "Борели" из Сомбора, која је након распада Југославије постала наследник фабрике "Борово" на овим просторима и била позната по производњи популарних боросана и стартас патика је бакротирала.

Србија 04.11.2016 | 14:40
Банкротирао "Борели": Збогом боросанама
Излози и рафови у готово 90 продавница обуће Борели у Србији од сада су празни. Фирма је након 15 година борбе изгубила битку за приватизацију, а наследник Борова на овим просторима прогласио је банкрот.
 
То је био само логичан след догађаја од пре три месеца, када је Привредни суд у Сомбору отворио стечај у овој фирми. Део радника већ тада је остао без посла, а све остале каријере у овој фирми, од којих су неке трајале деценијама, завршавају се ове недеље.

Борели се последњих 15 година борио да буде приватизован, заинтересованих купаца било је са свих страна, и међу домаћим и страним фирмама, међутим, нерешено имовинско питање са матичним Боровом из Хрватске (што се наводно годинама решавало на државном нивоу), угасило је фирму која је до последњег дана производила и продавала обућу, пише "Данас".

Стечајни поступак у Борелију покренут је због неизмирених дуговања која су тада, у јулу ове године, премашивала 1,8 милијарди динара и блокаде рачуна од 750 милиона динара. Пре само две године, на списку заинтересованих за куповину Борелија било је шест имена, међу њима су биле фирме из Словеније и Хрватске - Болхар и Нина комерц, као и италијанска фабрика обуће Проџети.

Борели је у тренутку отварања стечаја радио послове за италијански "Ленчи", као и за немачку фирму "Б. Стумп Баиер", за коју су израђивали војничке чизме и патике. Иако је својевремено Агенција за приватизацију сврстала Борели у компаније од општег интереса, очигледно да то није било тако.

Грађани су тако остали и без јединог места у ком су могле да се купе чувене боросане и стартас патике.

Фабрика Борово настала је 1931., али је први пут регистрована две године касније. Основао ју је Јан Бата, а име Борово фабрика је добила тек 1946. Златна ера ове фабрике обуће у Југославији била је осамдесетих година прошлог века. Тада је Борово запошљавало широм земље 23.000 људи, производило се 23 милиона пари обуће годишње, више од 580.000 комада ауто гума и још 12.500 тона гумено-техничке робе. После распада СФРЈ, Борово наставља да постоји у Хрватској, а 1997. фабрика обуће у Сомбору почиње да ради под именом Борели, извештава Н1.

У Борову за нису хтели да коментаришу банкрот Борелија.

Извор: Н1/Блиц
Фото: Музеј историје Југославије

Коментари / 0

Оставите коментар