ДФ: БХ држава у "случају Орашје"

Постојаност државе Босне и Херцеговине, изостанак јасних ставова њених институција и челних људи који их воде - већ постаје пракса, која само по себи, руши њене темеље.

Босна и Херцеговина 04.11.2016 | 12:48
ДФ: БХ држава у "случају Орашје"
На невиђену и понајмање дипломатску офанзиву из Републике Хрватске која се десила након хапшења њених држављања, а у вези сумње да су починили ратне злочине на подручју Орашја, осим појединачних и на новинарска питања испровоцираних, одговора наших високих дужносника, нити једне службене, званичне информације са ставом било ког државног органа (осим Тужилаштва БиХ)  једноставно нема.

Огласила се, медијски, овдашња струка, неколико појединаца који су без длаке на језику, ствари и еуфорију из сусједне нам државе, спустили на мјеру струке, а не политке.

Дакле, није ријеч ни о каквом „организованом злочиначком подухвату“, већ о појединачној командној или извршној одговорности свих ухапшених, која тек треба да се докаже у за то надлежним тијелима, Тужилаштву и евентуално суду. До тада, ти људи су невини.

Због чега онда толика халабука из Загреба, због чега права медијска офанзива хрватских државних медија, због чега својеврсне, додуше „у рукавицама“  пријетње  Европском унијом, а у неколико натупа хрватских званичника и приједлози да се одговори „противмјером“, односно хапшењем команданата или извршилаца злочина над Хрватима од стране припадника Армије БиХ?

Истовремено, из исте средине долазе поруке да је сваки злочин – злочин, без обзира ко га починио и да свако ко га је учинио мора одговарати, уз напомену да ратни злочин никад не застаријева.

У чему је онда „квака“?

Овдашња јавност, пук, или барем већи дио њега, није никада знао за постојање шест логора на подручју Орашја. Зашто? Ако већ на хрватској страни постоји документација и докази против припадника Армије БиХ - зашто то до сада није процесуирано?

Тешко је повјеровати да је цијела прича индиректно повезана са, зависно од завршетка „случаја Прлић“ у Хагу, а и од евентуалног  подизања ове најновије оптужнице и њеног епилога, могућношћу да држава Хрватска буде оптужена да су њене јединице у току протеклог рата дјеловале на подручју друге државе, Босне и Херцеговине?

У сваком случају, тензије се морају спустити, Хрватска као потписница Дејтонског споразума има сва права која јој по том документу припадају и нека их користи, али овдашњи тужилачки и судски органи, дакле босанскохерцеговачки, морају одрадити свој посао, као што то раде исте институције у Хрватској и свим демократским земљама.

Сигурни смо да ће нови хрватски премијер, када је у питању „случај Орашје“, успјети у намјери да пронађе рјешење које ће задовољити и његове гласаче, али и међународну заједницу и да ће сусједна нам Хрватска и даље бити један од главних покретача уласка БиХ у Европску унију, као што је то и до сада била. 

Демократска фронта

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

сваста

04.11.2016 12:03

Бито је да нови премијер задовољи своје гласаце,медјународну заједницу и ЕУ.А ста је са зртвама??? По обицају довољно је да их фратар исповиди јер није гријех убити Србина!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Премијер Хрватске Пленкоић

04.11.2016 12:10

сваки злочин је злочин, без обзира ко га почини и свако ко га је починио мора одговарати ма из кога народа потиче, ОСИМ ако је Хрват.

ОДГОВОРИТЕ
Name

браиндамагед

04.11.2016 12:45

Брацо мила ста доцекасмо да нам Комсиц брани српске зртве, дје су Додикове перјанице да несто гракну о овоме!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срби

04.11.2016 13:15

Не брани Комшић Србе, него стишава могуће даље међусобне нападе и откривање података између Бошњака и Хрвата и њиховим злочинима. Каже нека раде БХ Суд и Тужилаштво, па шта утврде, а зна да кад су у питању Хрвати и Бошњаци они никог неће осудити.

Name

Хапсити

04.11.2016 12:55

Прво Бакира ухапсити па редом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

04.11.2016 13:23

Сути Баја ни ријеци какви срби и бакраци са Цовицем треба остати пријатељ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

04.11.2016 14:31

А шта мислиш ко одакле је пријава дошла? Да није можда МУП ФБиХ истраживао? Или СИПА која није ни постојала када су прве истражне радње кренуле? Ти си, човече, оптерећен Додиком! Узгред, и ја сам био борац али се потписујем својим именом. Ниси само ти пушку носио!

Name

Ре борац

04.11.2016 15:43

Ти си стварно болестан јаране. Какав Баја те споп'о

Name

Хммммм

04.11.2016 13:41

Опет клосарско саопстење,"квака","халабука",јадно,јадно али ко је на слици и није чудо ...Три сарајевска клосара "шатро"браниоца сарајева,ратници у патикама како каже зељко....Од хрватског ентитета имају само хрватски метак у себи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

МладаБосна

04.11.2016 13:44

Хрватска и даље мисли да је Бих дио НДХ и муслимани и хрвати и даље мисле исто о СРБИМА за њих је само Јасеновац добар и Срби поклани у јамама

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

07.11.2016 12:39

БИЛО ЈЕ АЛИ ВИШЕ НЕЋЕ

ОДГОВОРИТЕ