ФБИ компромитује Клинтонове

ФБИ након покретања истраге о Хилари објавио компромитујући материјал о њеном мужу Билу... Док је био председник, помиловао је богаташа који је утајио порез, а заузврат добио више од 1,5 милиона долара.

Свијет 04.11.2016 | 07:18
ФБИ компромитује Клинтонове
Амерички Федерални истражни биро (ФБИ), након што је у петак покренуо истрагу о демократском кандидату за председника САД Хилари Клинтон, у уторак је објавио компромитујућа документа о њеном супругу Билу.

У материјалу, са којег је после 15 година скинута ознака тајности, наводи се да је Бил, док је био председник САД, помиловао милијардера Марка Рича, оптуженог за највећу утају пореза у историји Америке. Заузврат су Клинтонови и Демократска партија добили више од 1,5 милиона долара.

Сумњиве трансакције

Према наводима из докумената, ФБИ је водио истрагу о корупцији против Била, који је последњег дана свог председничког мандата 20. јануара 2001. помиловао Рича.

У питању је богаташ који је у то време увелико живео у Швајцарској, где је побегао након што је 1983. осуђен за утају милијарди долара пореза. Федералци су истраживали тај Билов потез јер је бивша Ричова жена Денис дала 450.000 долара Фондацији Клинтонове председничке библиотеке, 100.000 Хилари за кампању за Сенат, као и више од милион долара Демократској партији.

Шеф ФБИ ради за Русе?!

Шеф Хилариног изборног штаба Роби Мук оптужио је шефа ФБИ Џејмса Комија да ради за Русе и позвао га да објави све што зна о Доналду Трампу.

"Биро је неправедно покренуо нову истрагу против Клинтонове. Уколико већ објављујете информације о кандидатима за председника, пустите све што имате о Трампу. Објавите информације о његовим везама са Русима" рекао је Мук.

Како се наводи у документима, истрага је завршена 2005, а упркос јасној вези између милијардера и породице Клинтон, ФБИ није имао довољно доказа да оптужи Била.

Након објављивања тог компромитујућег материјала, демократе у САД оптужиле су ФБИ да ради за републиканског председничког кандидата Доналда Трампа.

"Пустити та документа у јавност, само недељу дана пре избора, крајње је сумњиво" навели су из Демократске партије.

С друге стране, ФБИ тврди да не навија ни за кога, већ да су документа објављена аутоматски.

"Одељење Бироа за управљање документима (ФОИА) прима хиљаде захтева годишње. Ако се деси да за неки случај добијемо више од три захтева, систем га аутоматски објављује. Тако је било у случају истраге о Билу Клинтону и помиловању Марка Рича. То нема никакве везе са председничком кандидатуром Хилари Клинтон" саопштио је ФБИ.

Расте Трампов рејтинг

Међутим, интересантно је то да је истрагу против Била водио садашњи директор ФБИ Џејмс Коми, који је у то време био обичан агент. Такође, он је у петак поново покренуо истрагу против Хилари јер је као државна секретарка слала службене мејлове са приватног сервера.

Због тога јој је рејтинг вртоглаво пао, па је Трамп први пут од почетка кампање повео. Према новим анкетама, њега подржава 46 одсто грађана, а Клинтонову 45 процената.

Очекује се да ће та разлика у корист Трампа бити још већа након што су објављени детаљи из корупционашке истраге о Билу Клинтон.

Извор: Информер
Фото: АП

Коментари / 0

Оставите коментар