Париз - Мастерс: Ђоковић преокретом преко Димитрова до четвртфинала!

Новак Ђоковић савладао је Григор Димитрова после велике борбе и преокрета, пласиравши се у четвртину финала последњег Мастерса сезоне у Паризу – 4:6, 6:2, 6:3.

Тенис 03.11.2016 | 18:45
Париз - Мастерс: Ђоковић преокретом преко Димитрова до четвртфинала!
Био је ово осми међусобни окршај Србин и Бугарин, а Ђоковић је добио и седми, па је продужио серију узастопних тријумфа над Григором на пет.

Нисмо видели превише квалитетан тенис у дуелу који је трајао два часа и 24 минута у хали Берси, оба играча имала су готово дупло више неизнуђених грешкака у односу на винере.

Новак је поново изгледао доста 'чудно' на терену, али је на крају ипак успео да подигне ниво игре и стигне до места међу осам најбољих, односно – уједно и да настави борбу са Ендијем Маријем за прво место на крају године.

Није кренуло добро, пошто је Димитров већ у другом сервис гему ривала стигао до брејка. Иако је Ђоковић одмах одговорио није играо добро. Бугарин је то искористио за трећи брејк у низу, а потом и да без превише осцилација заврши први сет у своју корист.

Међутим, чини се да је губитак првог дела игре позитивно утицао на најбољег тенисера и спортисту света, пошто је други сет отворио са три везана гема.

Овога пута није допустио ривалу шансу да се евентуално врати и покуша да заврши посао. Убрзо је дошао на корак до изједначења, које му је на крају Григор 'поклонио' доплом сервис грешком, а једино што је било забрињавајуће у овом делу сусрета био је медицински тајм-аут – који је Новак затражио после проклизавања и бола у колену.

На срећу, није било већих проблема по Ђоковићево здравље, а наш тенисер задржао је ниво игре и одлучујући сет успео да отвори на идентичан начин као претходни – са три гема у низу.

Било је мањих осцилација у преосталих шест гемова, али је ниво Ђоковићеве игре ипак био превисок за Димитрова, који је све више грешио како се ближио крај. Иако Новак на терену није изгледао ни приближно ономе на шта нас је навикао, поприлично рутински завршио је посао и наставио пут ка четвртом узастопном пехару у 'Граду светлости'.

Уводна два гема нису нам донела превише узбуђења, иако је Новак био нешто опаснији на сервис ривала, али већ трећи јесте. Ђоковић је имао проблема са првим сервисом, Димитров је погодио неколико пута из тешких углова, да би прву од две шансе претворио у рани брејк, натеравши ривала да бекхенд пошаље у аут – 1:2.

Деловао је Новак доста пасивно на старту меча, али је упркос томе успео да направи експресан рибрејк, у гему који је трајао нешто више од четрнаест и по минута. Григор је имао шест гем лопти, али су га на крају две дупле сервис грешке коштале стечене предности – 2:2.

Најбољи тенисер света добро је отворио наредни гем, освојио је прва два поена, али је онда потпуно стао. Бугарин је поново био агресиван и са три поена у низу стигао до нове шансе за брејк.

Ипак, ни то није био крај узбуђењима, пошто је Србин још два пута морао асевима да спава свој сервис, а онда је и он направио дуплу грешку на гем лопту. Димитров овога пута није пропустио поклон и правовременим изласком на мрежу стигао је до нове предности – 2:3.

Овога пута, Димитров није дозволио Ђоковићу да му узврати, па је доста рутински успео да потврди стечену предност из претходног гема – 2:4.

Деловало је да ће Григор, који је стизао буквално сваку лоптицу, задати ривалу нови ударац и доћи само на корак до вођста у сетовима, али се Новак пробудио у правом тренутку и са четири одлична поена задржао прикључак – 3:4.

После три поена у наредном гему, при вођству Бугарина 30:15, дошло је до занимљиве ситуације, а сусрет је на кратко морао да се прекине. Са централног семофора на терен су почеле да падају конфете, па је прекид потрајао док се све нису спустиле, односно док их дечаци који скупљају лоптице нису покупили. Димитров је добио нови први сервис због прекида, а потом и два поена вредна гема – 3:5.

Успео је Новак да натера Григора да својим сервисима заслужи предност, али то овом није превише сметало. Убрзо је имао три везане гем/сет лопте, прву је послао у мрежу, да би већ другу претворио у сет – 4:6.

Није губитак сета превише утицао на Новака, ста више – чини се да га је то натерало да подигне ниво игре и преузме контролу над дешавањима на терену. Брзо је стигао до 1:0, а потом и до брејка искористивши прекорет, односно пад у игри Григора – 2:0.

Међутим, иако је наставио у истом ритму и имао две гем лопте за 3:0, поново је дошло до необјашњихвог пада. Поново смо видели неколико некарактеристичних промашаја, три ђуса и нове две брејк лопте за Бугарина, али је овога пута успео да се извуче и увећа вођство – 3:0.

Правио је Новак притисак и у наредном сервис гему ривала, што овога пута није било довољно за реалну шансу. Ипак, оно што је више за бригу јесте медицински тајм-аут који је Ђоковић затражио због бола у десном колену – 3:1.

Како то обично бива, Ђоковић је нешто 'стегнутије' ушао у свој следећи сервис гем, али је упркос томе без превише проблема задржао предност – 4:1.

Повратио је Григор агресивност, а она му је донела још један лаган гем. Уследио је још бољи одговор Новака који је са три сервис винера, затим и форхендом, дошао на гем до изједначења у сетовима – 5:2.

Бугарин је деловао нервозније у финишу другог сета, све више је грешио, а то је било довољно да Ђоковић стигне до поравнања. Тачније, Димитров је практично то учинио сâм одсервиравши нову дуплу сервис грешку – 6:2.

Најбољи спортиста света је добру игру са финиша другог дела игре пренео и на трећи. Брзо је повео, да би потом напокон одиграо гем на свом нивоу. Посебно се истиче феноменалан ритерн на брејк лопту, после чега је натерао противника да лоптицу пошаље у аут – 2:0.

Повратио је и сервис, па није прошло превише времена пре него што је опет имао три гема вишка – 3:0.

Димитров је напокон, али не и без проблема, успео да се упише на семафор у одлучујућем сету, иако је Ђоковић и овога пута био опасан и био у прилици да можда и дефинитивно преломи сусрет у своју корист – 3:1.

Поред тога што је био константа претња на сервис противника, с друге стране – Новак му није дозвољавао ни најмању шансу да се евентуално врати у меч, пошто је поново са само једним изгубљеним поеном стигао до гема – 4:1.

У наредна три гема није било превише узбуђења, оба тенисера су сачувала своје сервисе, уз неколико добрих потеза на обе стране, да би Србин дошао у прилику да својим сервисима потврди преокрет и пролаз у четвртину финала – 5:3.

Био је тога светан и Григор, па је успео да унесе мању неизвесност у последњи гем на мечу. Иако је Новак добрим сервисом дошао до меч лопте, послао је лаган форхенд у мрежу и тако оставио противника у игри, али је онда био на висини задатка. Добио је дугу размену и стигао до нове шансе да заврши посао, да би сада Бугарин послао лопту у мрежу – 6:3.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МИЛАН

03.11.2016 19:38

СЈАЈНО... УЗ ОДУГОВЛАЧЕЊЕ!? Меч је био напоран, нарочито први сет. По оној старој: "повуци - потегни" Димитров је био вештији, потегао је јаче и, добио први сет. - Гемови су били напорни и бескрајно дуги. А, онда, Димитров је у другом сету почео да греши а Нолету победа смеши. И, тако, корак по корак Ноле је дошао до циља. Победа је победа па ма каква била. Браво, Ноле! Разум, знање и вештина су у њему преваг-нули. ИДЕМО ДАЉЕ. ВИДИМО СЕ У ФИНАЛУ!

ОДГОВОРИТЕ