Научно доказано: Ударате фудбалску лопту главом? Спремите се за проблеме са памћењем!

Ако ударите лопту 20-ак пута на тренингу или утакмици, долази до малих али значајних поремећаја функције мозга, тврде енглески научници!

Фудбал 04.11.2016 | 12:00
Научно доказано: Ударате фудбалску лопту главом? Спремите се за проблеме са памћењем!
Велико истраживање британског Универзитета Стирлинг, објављено у "ЕБиоМедицини", показало је да ударање фудбалске лопте главом значајно утиче на памћење у току наредна 24 сата.

Истраживачи су доказали да у том периоду, функционалност људског памћења опадне од 41% до чак 67% ако му је претходило вишеструко ударање "бубамаре" главом.

Током испитивања, машина је избацивала лопте брзином и снагом налик оној која се дешава код корнера, а испитаници, група фудбалера, требало је да по 20 пута ударе лопту главом. Опште функционисање мозга, а нарочито памћење, тестирано је пре ове вежбе, а онда и по њеном завршетку.

"Докази су такви какви јесу, показују да је на краћи временски рок мање или чак више него двоструко умањено функционисање памћења после излагања главе таквим ударцима. Да имам дете које има писмени у среду, рекао бих му да у уторак не иде на фудбалски тренинг. Дакле, ако већ опоравак траје 24 сата, онда не бисте требало да играте фудбал дан пре нечег важног што следи, а у чему ћете морати да прилично користите мозак" поручује један од аутора истраживања, неуропатолог Вили Стјуарт, у разговору за ББЦ.

Фудбалски савез Енглеске већ је почео да обавља велико исптивање на сличну тему, јер је бивши играч ВБА и Нотс каунтија, нападач Џеф Ејстл, преминуо од последица мождане трауме 2002. Недавно је обелодањено да је у извештају патолога тада наведено да је Ејстлова болест била "индустријска болест", односно да је исувише ударао лопту главом, што је и навело челнике Савеза да почну са испитивањима.

"Ове промене јесу привремене, али верујемо да су важне за здравстствено стање мозга, поготово јер је у питању што се понавља и понавља, константно, пошто је у питању такав спорт. А како многи људи широм планете играју фудбал, важно је да буду свесни шта им се дешава са мозгом и какве ефекте то може да донесе", рекла је Магдалена Јетстварт, неуролог са Универзитета Стирлигн.

Бивши шеф Шкотске фудбалске асоцијације, Гордон Смит, саветује Шкоте да размисле о примени америчке методе, јер је у САД недавно забрањено веома младим играчима да лопту ударају главом.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар