Банке у БиХ све чешће отписују кредите

Због све лошијег стандарда грађана банке у БиХ клијентима из најугроженије категорије становништва отписују кредите.

Босна и Херцеговина 02.11.2016 | 20:15
Банке у БиХ све чешће отписују кредите
То је потврђујено и у Извештају о финансијској стабилности за 2015. годину Централне банке (ЦБ) БиХ, у којем се наводи да је на заустављање тренда раста неквалитетних кредита становништву једним дијелом утицај имао њихов отпис у неколико банака. У ЦБ кажу да је удио неквалитетних кредита становништву на крају 2011. износио 11, а на крају прошле године 9,7 одсто.

"Немамо прецизне податке о томе које су банке, када, коме и у којем износу продавале кредите или их отписивале, али је било отписа и продаје неквалитетних потраживања ", рекли су у овој банци.

У банкама су потврдили за “ЕуроБлиц” да се на отпис кредита углавном одлучују у случајевима кад су дужници и жиранти у изузетно тешкој материјалној и социјалној позицији.

"У случају болести или смрти клијента, те западања грађана у озбиљне егзистенцијалне проблеме, банке имају могућност да отпишу дио потраживања. Свјесни смо, наиме, да од тих клијената не можемо да наплатимо цијели износ кредита, а упуштање у споре судске процесе ником се не исплати", кажу у банкама.

У Удружењу за заштиту жираната БиХ истичу да банке ипак у највећој мери отписују потраживања жирантима, и то у случајевима кад су судови утврдили да је кредит одобрен незаконито.

"Пошто су поједине банке кредите одобравале презадуженим и клијентима који су били на бироу, кад је дошло вријеме наплате окомиле су се на жиранте. Међутим, по судским пресудама постале су обавезне да их ослободе плаћања кредита, тако да су појединцима отписале и по 23.000 КМ. Од дужника такође нису успјеле ништа да наплате, јер су ти људи и данас незапослени", каже члан Управног одбора овог удружења Мика Никић.

Отпис посљедњи корак

У Агенцији за банкарство Републике Српске објашњавају да, прије отписа одређених потраживања и искњижавања из биланса, банке искористе сва расположива средства њихове наплате.

"Кад је ријеч о продаји неквалитетних потраживања, Законом о банкама Српске дефинисана је могућност банке да пренесе потраживање из уговора о кредиту пријемнику, односно другој банци или финансијској организацији. Корисник према пријемнику има иста права која је имао према банци", истичу у овој агенцији.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јован

03.11.2016 08:13

Тако и треба,свако су то паре овог народа,украдене пред и у току рата. Сад га наши политичари враћају као кредите преко фантомских банака гдје су они сувласници. Посуђују нам наше паре и убиру камату.

ОДГОВОРИТЕ