Новак рутински кренуо ка одбрани Париза и броја 1!

Жил да учи, Гриша да се спреми, Енди - нећеш баш тако лако! Највећи опет дере! Први рекет света успешно почео одбрану трофеја у Паризу.

Тенис 02.11.2016 | 18:45
Новак рутински кренуо ка одбрани Париза и броја 1!
Без изгубљеног сета. То је веч навика. Може Жил Милер да извуче најбоље из себе, али не може да победи Новака Ђоковића. Није му то успело ни из четвртог покушаја, па је светски број један у лаганом ритму почео одбрану трона у Паризу - 2:0 (6:3, 6:4).

Нашем асу било је потребно око сат и 20 минута да са терена дворане Берси склони први препреку на путу ка трофеју. Можда превише  времена с обзиром да је реч о првом мечу после две седмице и пораза од Роберта Баутисте Агута у Шангајум, али Новак је очито превазишао и играчку и, пре свега, психолошку кризу, није дозволио Луксембуржанину да му запрети ниједног тренутка, а успео је да му двапут одузме сервис, испоставиће се - довољно за тријумф.

Четврити у исто толико њихових међусобних мечева (двапут по 3:0, двапут по 2:0).

Ђоковић ће у следећем колу на мегдан још једној редовној муштерији, Григору Димитрову. Бугарину је јутрос меч друге рунде предао Кипранин Маркос Багдатис, међутим, чињеница да је од пет мечева тек једном био бољи од Новака (на минула три му узео само један сет) наводи на још један успешан сценарио за најбољег на свету.

Уосталом, Новак Ђоковић је четири пута био најбољи у Паризу. Ред је да још једном круном одбије напад Ендија Марија у трци за прво место на АТП листи, на крају 2016. године. Ако Србин уђе у финале сигурно остаје први и после овог турнира.

МАСТЕРС У МАРИЗУ, РЕЗУЛТАТИ ДРУГОГ КОЛА

Маи - Гофан 0:2 (6:7, 3:6)
Нишикори - Троицки  2:0 (6:2, 7:5)
Пуј - Лопез 2:1 (6:7, 6:3, 6:4)
Чилић - Карловић 2:0 (7:6, 6:2)
Сок - Тим 2:0 (6:2, 6:4)
Рамос - Цонга 0:2 (3:6, 4:6)
Ђоковић - Милер 2:0 (6:3, 6:4)

Најбољи тенисер и спортиста света деловао је добро на терену, у свом првом мечу од елиминације у полуфинала шангајског Мастерса, солидно је сервирао, добро се кретао, а видели смо и неколико потеза који спадају у његове заштитне знакове.

Иако још увек није на максималном нивоу, у првом сету, потсетио је све зашто од 2013. године влада светским тенисом, пошто је направио свега три неизнуђене грешке за вођство. Други део игре донео нам је нешто већу борбу, али је Ђоковић поново у правом тренутку ривалу одузео сервис и уписао лаган тријумф после 80 минута игре.

Био је ово четврти међусобни окршај Србина и Луксембуржанина, а наш играч задржао је максималан учинак.

Новак брани титулу у 'Граду светлости', четврти пут у низу, где мора да стигне бар до финала уколико жели да задржи прво место на АТП листи пред Завршни турнир у Лондону.

Ривал Ђоковићу у борби за четвртину финала биће Григор Димитров, који је у првој рунди надиграо Пол-Анрија Матјеа са 2-0, такође без изгубљеног сета.

Новак је сигурном игром отворио меч, погађао је први сервис и без већих проблема завршавао поене за први гем у мечу, да би потом добрано намучио Милера, који на крају ипак успева да се извуче за изједначење – 1:1.

У наредном Новаковом сервис гему није било нимало узбуђења, пошто је без изгубљеног поена стигао до новог вођства, а ништа се није променило ни у наредна два. Ривали су лако чували своје сервисе, а посебно ипресиван био је Ђоковић са 12 од 13 освојених поена у гемовима у којима је сервирао – 3:2.

Србин је деловао изузетно сигурно на терену, па је само било питање када ће направити брејк. Паметно је сачекао пад у игри ривала, превасходно приликом почетног ударца, и после неколико карактеристичних напада стигао до шансе. Није је пропустио, пошто је натерао Милера да избаци лоптицу у аут – 4:2.

Наставио је први рекет света да доминира у финишу првог сета, серију освојених поена на свој сервис продужио је до 16 и дошао на корак до освајања првог сета. Иако је имао две брејк/сет лопте, оба пута слао је лоптицу у аут, па је Милер остао у првом делу игре, натеравши тако Новака да серивра за предност – 5:3.

Луксембуржанин је освојио први поен, али је то било све. Новак је погађао први сервис, истакла се и једна дивна дијагонала, да би посао завршио, из четврте шансе, за 34 минута игре – 6:3.

Почетак другог дела игре у великој мери личио је на старт меча. Отворио га је Милер сигруним гемом са једним изгубљеним поеном, Ђоковић је узвратио на исти начин, да би Луксембружанин после мањих проблема успео поново да поведе – 2:1.

Први проблеми за најбољег спортисту света јавили су се у четвртом гему другог сета, када је Жил стигао до своје прве брејк лопте. Новак је уз мало среће, уз помоћ мреже, успео да спречи губитак сервиса, али не и да заврши посао. После сјајног сервиса уследила је дупла грешка, али је ипак остао концентрисан и после нешто мање од седам минута игре поравнао резултат – 2:2.

МИлер није дозволио да га пропуштене шансе омеју, пошто је одиграо још један перфектан гем. С друге стране, иако још увек није повратио ритам из првог дела меча, Новак је без превише проблема још једном изједначио – 3:3.

Могао је Ђоковић потом можда и да преломи меч у своју корист, иако је испустио 0:30, два пута је стигао до ђуса, али није погодио из неколико тешких позиција, па је Милер задржао равнотежу. За разлику од противника, Србин експресно стиже до свог четвртог гема – 4:4.

Тек у финишу сусрета видели смо езлив емоција и донекле беса од стране нашег играча, али се испоставило да је то била добра ствар. Поново је сачекао прави тренутак за напад, и поново прву прилику претворио у кључни брејк, а потом и коначни тријумф за пласман у осмину финала – 6:4.

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар