Фолксваген се повукао из Свјетског рели шампионата!

После четири године сурове доминације компанија Фолксваген (ВW) укинула је свој програм у Светском рели шампионату (WРЦ).

Остали спортови 05.11.2016 | 17:15
Фолксваген се повукао из Свјетског рели шампионата!
Француз Себастијан Ожије је претходне четири сезоне освајао титулу шампиона света у WРЦ конкуренцији, а ВW је одлуку о повлачењу донео свега неколико недеља након последње.

ВW је закључно са протеклом годином поред поменуте четири титуле са Полом Р остварио 43 победе, а WРЦ је напустио недељу дана након што се подружница ове компаније Ауди после 18 успешних година повукао из Светског шампионата издржљивости.

Фолксваген група је тада саопштила да ће се Ауди фокусирати на Формулу Е, а ове две велике одлуке донете су у складу са великим проблемима који су заделиси немачког гиганта након скандала са варањем а не на шампионат издржљивости, у којем је био изузетно успешан у последњих 18 година.

Такође је наведено да је та одлука донета у складу са проблемима које су задесили бренд после скандала у вези са манипулисањем са подацима о издувним гасовима у дизел моторима.

"Бренд Фолксваген се суочава са огромним изазовима. Уз долазећа проширења електирификације наших возила, морамо се концентрисати на важне будуће технологије. Умногоме смо надмашили очекивања и спортске резултате у WРЦ, сада усклађујемо ВW Мотоспорт са будућношћу. У исто време, ВW ће се више концентрисати на трку купаца. Попут Голфа ТРИ ТЦР на стази и Бубе ГРЦ у релију, желимо да купцима понудимо врхунске производе и даље развијамо Поло према Р5 прописима", навео је директор Управног одбора компаније Франк Велш.

Фолксваген би и следеће године могао да буде део WРЦ шампионата, али не као званични тим, већ само захваљујући шампиону Ожијеу, те његовим тимским колегама Јари-Мати Латвали и Андреасу Микелсену који на располагању имају већ развијени Поло Р за 2017. годину. Они иза себе не би имали фабричку подршку, па би морали да траже други изворе прихода.

"Искрено се захваљујемо нашим возачима и сувозачима за њихова изузетна достигнућа. Они нису били само невероватно брзи, него и врло ефикасни амбасадори бренда Фолфсваген", додао је Велш.

У WРЦ шампионату ће тако остати четири конструктора, Ситроен, М-Спот, Тојота, те Хјундаи, који би могао да преузме примат од ВW. Од следеће сезоне у WРЦ на снагу ступају нова техничка правила.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар