Овакво убиство се на Балкану ријетко виђа

Случај да сестра убије брата је толико редак да их је на целом Балкану упамћено свега неколико, а последњи се догодио прошле недеље у Краљеву.

Србија 02.11.2016 | 08:10
Овакво убиство се на Балкану ријетко виђа
Наиме, Краљевчанка С. Л. (51) секиром је пре тачно недељу дана убила оца, брата и мајку, са којима је живела у породичној кући, а разлог трагедије биле су породичне размирице.

 
Сличан случај пре овога догодио се прошле године у Доњем Србу.

На позив комшија, који су чули свађу брата и сестре, полиција је дошла у кућу у Загребачку улицу 44, и пронашла беживотно тело Петра Атлије (62), са бројним повредама које су указивале на насилну смрт, а његова старија сестра, осумњичена да му је нанела повреде, одмах је приведена.

Убијени Атлија се у Доњи Срб вратио из Србије неколико месеци раније, да би средио имање, а како су испричале тада комшије, обоје су много пили, што је највероватније био окидач расправе. Према њиховим речима, она је постајала врло агресивна када би попила и са свима се свађала.

Нишлијка удавила брата гајтаном

Памти се и случај из Ниша из 2000. године, када је Душица Андрејић (53) убила рођеног брата Миодрага Обрадовића (51). Душица је, после поноћи 18. марта те године откључала врата куће свога брата Миодрага, ушла у његову собу, ишчупала гајтан из зида и њиме га удавила. На суду се бранила тиме да је хтела да му "прекрати муке" јер је био тешко болестан.

Након овог убиства, тадашњи професор кривичног права на Правном факултету у Београду, Живојин Жика Алексић, рекао је да је случај да сестра убије брата скоро незабележен у традицији и правној пракси Србије, и да је до Миодраговог убиства чуо за још само два примера оваквог злочина у целој Југославији током друге половине 20. века.

Женска особа по правилу има улогу давања нежности

Како стручњаци објашњавају овакви злочини су изузетно ретки, јер осећања сестре према брату ни са чим не могу да се упореде. Врло је могућа да иза оваквих убистава стоје и психички проблеми који нису на време примећени.

"Односи између деце истих родитеља заснован је на бурним емоцијама, и то из разлога што особа која нам је по генетском материјалу најсличнија нису родитељи, већ брат или сестра. Код особа истог пола може да се појави завист, која је потпуно природна, па има и такмичарских порива, међутим, у случају да су деца различитог пола, посебно у свету где је женска особа по правилу негујућа и има улогу давања нежности, та врста односа представља мали испит за неко њено будуће материнство" каже за "Блиц" психолог Александра Јанковић.

Како додаје, браћа и сестре су посебно везани јер брат има улогу заштитника према сестри, како због културних стереотипа тако и због очекивања родитеља. Тако брат сестри често постаје и репрезент идеалног мушкарца.

Шта сестре раде за браћу

Према народном предању, Јевросима, мајка Марка Краљевића је да би спасила брата истргла сву косу из главе која је била везана за стуб.

Бројни су и случајеви сестринских подвига који су до суза довели светску јавност. Тако је прошле године, у руском селу Сук-Чишма, девојчица Маша (6) умрла је од тешких опекотина након што се бацила на млађег брата Диму (1) како би га спасила од кључале воде, али нажалост лекари нису сачували живот ове храбре девојчице.

Сличан подвиг али са срећним крајем, починила је прошле године и Бела Гилиленд из места Перт на западу Аустралије. Она је без оклевања ускочила у базен када је видела да њен млађи брат непомично плута на површини воде. И пре само десет дана једна Кинескиња је показала колико је јака сестринска љубав, када је између брата и детета изабрала - брата. Прекинула је трудноћу како би брату, који је боловао од тумора, донирала коштану срж.

Извор: Блиц
Фото: Н. Божовић / РАС Србија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

блбл

02.11.2016 09:32

Свега неколико слуцајева на целом Балкану и скоро сви у Србији.

ОДГОВОРИТЕ