Папа против да жене буду свештенице

Поглавар Римокатоличке цркве Фрања изразио је данас противљење да жене буду свештенице, рекавши да је "последњу реч" о том питању изнео папа Јован Павле Други и да нису предвиђене никакве промене.

Занимљивости 02.11.2016 | 08:08
Папа против да жене буду свештенице
Завршавајући посету Шведској, где лутеранску цркву води жена, папа је упитан да ли ће Римокатоличка црква омогућити женама да буду свештеници.

"Последња реч је била јасна и изрекао ју је Свети Јован Павле Други, и то остаје. То остаје", рекао је Фрања.

Јован Павле Други је у апостолском писму 1994. године одбацио питање именовања жена као свештеника, наводећи да "Црква нема власт да поверава свештенство женама и да је та одлука коначна за све вернике Цркве".

Папа Фрања је боравио у посети Шведској, где је са великодостојницима Лутеранске цркве учествовао у обележавању 500. годишњице протестантске Реформације.

Фрања и председник Лутеранске светске федерације Муниб Јунан потписали су у понедељак у Шведској заједничку изјаву којом се обавезују да ће унапредити односе римокатолика и лутерана.

Ова посета посебно је значајна имајући у виду да је језуитски ред, чији је члан био и сам папа Фрања, основани управо ради одбране римокатоличке вере од протестантских реформатора.

Реформација је почела 1517. године када је Мартин Лутер окачио на врата катедрале у Витенбергу и ставио на јавну расправу 95 теза о реформи цркве. Лутер се противио корупцији у цркви, посебно пракси продаје опроста (индулгенција) да би се смањила казна за грехе.

Папа Лав Десети екскомуницирао је Мартина Лутера, али црква није могла да заустави ширење његовог учења у северној Европи, што је довело до верских ратова који су трајали деценијама.

Протестантизам је уз римокатолицизам и православље једна од три доминанте струје у хришћанству, а лутеранизам је једна од главних грана протестантизма.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар