Петар Порошенко је тежак као брод

Док држава економски тоне, а грађани Украјине грцају у дуговима, њихов предсједник се размец́е својим богатством - империју Петра Порошенка чини више од 100 компанија, луксузна вила и неколико станова, скупоцјени возни парк, колекције вриједних умјетничких слика и скупоцјеног накита и милиони долара на банковним рачунима.

Свијет 01.11.2016 | 10:10
Петар Порошенко је тежак као брод
"Ја принципијелно чувам новац у банкама - за 27 милиона долара (колико је пријавио да има у банкама) плац́ени су сви порези у буџет Украјине. Мада, имам и нешто готовине - 800.000 гривни (око 31.000 долара) и 60.000 долара. Сматрам да политичари морају да буду примјер (грађанима) и да вјерују у банкарски систем", рекао је Порошенко.

Порошенко је објавио своју имовинску карту и приходе за 2015, из којих се види да је његова годишња плата као предсједника земље износила свега 121.054 гривни (око 4.700 долара).

Остало је, како тврди, углавном стекао док се бавио бизнисом. Тако његова имовинска карта обухвата куц́у од 1.300 квадрата у елитном насељу Козин код Кијева, чија вриједност се процјењује на 1,1 милион долара, и неколико парцела земљишта у истом мјесту, укупне површине од око 35.000 квадратних метара.

Осим тога, предсједник Украјине има и три стана у Кијеву и земљиште површине 12.500 квадратних метара. На име његове супруге Марине Порошенко такође се води неколико некретнина у Украјини, а још четири куц́е и четири земљишта су уписана на имена њихове дјеце.

Порошенко у свом власништву има и "прави музеј" - 65 умјетничких слика из 19. и 20. вијека, још 15 слика "старих мајстора", четири слике импресиониста и шест скулптура. Порошенко је пријавио и вриједан накит и сатове. Осим тога, Порошенко има акције у 104 компаније и фонда у земљи и иностранству, укључујуц́и и Британска дјевичанска острва.

Као једна од његових компанија спомиње се и "Прајм есет партнерс", која је била дио офшор скандала током афере "Панамски документи", у прољец́е ове године.

У возном парку Порошенкових налазе се четири "мерцедеса", један БМВ, "јагуар", "ренџ ровер" и чак једна јахта "бајлинер".

БМВ и "ренџ ровер" Порошенко изнајмљује, а остало се води на његове име или имена других чланова породице (жене и дјеце).

Украјински предсједник је након објављивања имовинске карте пожурио да се оправда, наводец́и да је сва вриједна имовина стечена прије него што је ступио на мјесто предсједника државе.

"Што се тиче моје имовинске карте, морам одмах да нагласим да је сва вриједна имовина, покретна и непокретна - куц́е и станови, земљиште, аутомобили, слике, женски накит - купљена прије него што сам ступио на мјесто предсједника државе. Осим тога, углавном је сва имовина била стечена у вријеме док још нисам радио у државној служби", навео је Порошенко.

Украјински предсједник такође тврди да су све фирме у којима има удио створене у вријеме док се бавио бизнисом, а да је само једна, којом он директно руководи, нова - а то је "Рошен", основана 2014. године. Током предсједничке кампање, Порошенко је обец́ао да ц́е ту компанију продати, али је погазио своју ријеч, јер наводно није био у стању да нађе купца.

Извор: Спутњик

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Одвади

01.11.2016 11:55

А сто спутњик необјави колико је бродова Путин пун ако смију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

01.11.2016 14:07

Сви су они пуни а и нека су кад има робова да раде за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

01.11.2016 17:57

Све је под контролом јос од Октобарске револуције...! То знаци,зна се ко влада свијетом......!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сова

01.11.2016 19:11

Ако Украјинаца има око 70 милиона. Порошенко је сиротиња. Јер нас има око милион и тристо......