Анализа: Михино “Стварање човјека“ или како је Донарума удахнуо живот Милану...

Божанске одбране Ђиђија Донаруме директно су заслужне за бар 10 од 22 бода Росонера!

Фудбал 02.11.2016 | 23:00
Анализа: Михино “Стварање човјека“ или како је Донарума удахнуо живот Милану...
Треће место на табели. Сваки иоле реалан навијач био би бише него задовољан кад би такав распоред био и на крају сезоне у Серији А. Парадоксално, зависиће највише од једног човека, неочекиваног хероја Милана, Ђанлуиђија Донаруме. Тинејџер кога је Синиша Михајловић малтене на силу промовисао у првог голмана Росонера ове сезоне доказује свим скептицима да нису биле тачне теорије завере по којима му је бивши тренер пружио шансу само да би наудио Дијегу Лопезу.

Не, Михајловић је само био у прилици да Донаруму види пре но остали. И довољно паметан да схвати да је пред њим прави бисер од кога би Милан могао да има велике користи у будућности.

Та будућност је стигла пре него касније, а њен симбол је детаљ из 62. минута судара са Пескаром: пројектил Ледијана Мемушаја, имала је та лопта савршен ефе, ишла право у сам рогаљ Милановог гола, а онда небески скок 17-годишњег голмана...

Италијански кинематографи рекли би: Ла гранде белезза. Велика лепота.

Није то била ни једина Донарумина парада против Пескаре. Имао их је укупно седам, па је и пети пут ове сезоне сачувао мрежу нетакнутом. Ове сезоне то још није успело ниједном другом голману у пет најјачих лига Европе. Била је, дакле, само симболДонарумине вештине. Вештина је основа сваке уметности, а оно што голобради младић чини ове сезоне на Милановој гол линији заиста се граничи са најлепшим делима италијанских ренесансних мајстора.

Сетимо се само догађаја од пре недељу дана против Јувентуса. Сами Кедира је могао само да у неверици како Донарума већ виђен гол претвара у одбрану кола и још једну победу Росонера.

Повод да се на Апенинима запитају колико их је већ имао у ових 11 кола? И много битније: колико су његове интервенције допринеле Милановим резултатима? Својеврсној Милановој ренесанси. Још једна лоша сезона бацила би италијанског гиганта на колена. Додуше, очекивало се да ће неко други бити тај ко ће навући костим јунака, а учинио је то 17-годишњак. 

Газета дело Спорт је израчунала да је Ђиђи Донарума Милану директно донео бар 10 бодова од укупно 22 колико су их до сада освојили на Сан Сиру.

Већ у првом колу против Торина, Милан је славио са 3:2, бодови су печатирани тек пошто јеДонарума у шестом минуту судијске надокнаде зауставио ударац Андрее Белотија са пенала! Карлос Бака је постигао хет-трик, али такав голгетерски подвиг био би три пута јефтиније да није било Донаруме.

Неколико бравура и у лудој победи над Сасуолом од 4:3. Јесте тада Ђиђи био три пута матиран, али су га саиграчи остављали самог као да је на стрелишту. Имали су Нероверди и шут за изједначење, али је Донарума одушевио Сан Сиро пантерском одбраном шута Марка Политана, коју можете на видите на 5.36 од почетка видео снимка испод овог пасуса.

Четири одбране вредне 12 бодова. Оне кључне. А било их је још. У победи од 2:0 против Лација неколико не баш спектакуларних, али и те како битних интервенција, одличан је био и недељу дана раније на гостовање код Сампдорије на Марасију...

На чувеној Микеланђеловој фрески "Стварање човека" Бог је удахнуо живот првом човеку на планети - Адаму. Октобра прошле године Синиша Михајловић је удахнуо фудбалски живот Ђиђију Донаруми, а како је овај кренуо не би било изненађење ако би баш он створио један нови свет у црно-црвеном делу Милана. Свет који би подсетио на времена када су се Росонера плашили у сваком кутку Европе.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар