Преминуо творац најважнијег трофеја у фудбалу...!

Милански уметник Силвио Гацанига преминуо је у 96. години, а иза себе оставио је многа уметничка дела од којих се једно по вредности и култу издваја - трофеј за светског првака у фудбалу.

Фудбал 01.11.2016 | 14:30
Преминуо творац најважнијег трофеја у фудбалу...!
Легендарни милански скулптор, Силвио Гацанига, креатор чувеног трофеја који ФИФА додељује светском прваку у фудбалу, преминуо је данас у родном Милану у 96. години.

Гацанига, рођен 23. јануара 1921, био је повучен и скроман грађанин престонице Ломбардије који је зарађивао пре свега правећи предмете од племенитих метала, медаље, ордење и трофеје, а живог и каријера променили су му се из корена након што је ФИФА одлучила да Бразилу остави у трајном власништву трофеј Жил Риме, након што је та репрезентација 1970. године у Мексику трећи пут постала најбоља на свету.

Наредног пролећа, у Цириху је расписан конкурс за идејно решење новог трофеја, пријавило се 53 уметника из 25 земаља света, а на крају је победила Гацанигина макета направљена од пластицина, која је симболизовала радост и величину победника, обичног човека, након што је на претходном трофеју "Жил Риме" била представљена грчка богиња победе, Ника.

У јануару 1972. године коначно је био изливен трофеј урађен "цера перса" техником, висок 36,8 центиметара, базе обима 13 центиметара, који је тежак 6.175 грама и који је изливен од 18-каратног злата.

Први који је имао част да га подигне високо у ваздух био је капитен репрезентације Немачке, Франц Бекенбауер, тријумфом на Светском првенству 1974, а потом је он ишао у руке Данијела Пасареле из Аргентине (1978), Дина Зофа из Италије (1982), Дијега Марадоне из Аргентине (1986), Лотара Матеуса из Немачке (1990), Карлоса Дунге из Бразила (1994), Дидијеа Дешана из Француске (1998), Кафуа из Бразила (2002), Фабија Канавара из Италије (2006), Икера Касиљаса из Шпаније (2010) и Филипа Лама из Немачке (2014).

Успех у идејном решењу, симболици, али и прецизности у изради популарне "богиње", донео је Гацаниги светску славу, на којој је он постао један од најтраженијих уметника у деценијама које су уследиле, па је тако за УЕФА "лио" пехаре победнику Купу и Суперкупу УЕФА, "његов" је и трофеј који припада светском прваку у одбојци, свету спорта дао је још много трофеја и медаља у бејзболу, кошарци, пливању, скијању и осталим спортовима, а за сва достигнућа у овој врсти примењене уметности 2011. године добио је орден највишег реда Града Милана ("Цертифицате оф Мерит оф тхе Амброгино д’Оро") у ком је провео цео свој животни и радни век.

"Ако бих икада морао поново да га направим, не бих променио ни најмањи детаљ на њему", говорио је често Гацанига, чије је дело постало најважнији трофеј у каријери сваког фудбалера, али и уметничко дело које су освајали само одабрани уметници фудбалске игре.

Гацанига нас је напустио недуго након што је преминуо и фудбалер, који је голом донео Бразилу поменуту титулу светског првака 1970. у Мексико Ситију и покренуо серију догађаја који су довели до тога да управо овај италијански уметник дође у прилику да направи ремек дело.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар